Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Εντείνεται ο παγκόσμιος πόλεμος ταλέντων στην αγορά Πληροφορικής

Με αμείωτη ένταση μαίνεται ο παγκόσμιος πόλεμος ταλέντων στην αγορά Πληροφορικής

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022

«Μόλις 1 στους 3 εργαζόμενους στον τομέα του ΙΤ σκοπεύει να παραμείνει στον υφιστάμενο εργοδότη του».
«Μόλις 1 στους 3 εργαζόμενους στον τομέα του ΙΤ σκοπεύει να παραμείνει στον υφιστάμενο εργοδότη του».

της Νατάσας Φραγκούλη

Με αμείωτη ένταση μαίνεται ο παγκόσμιος πόλεμος ταλέντων στην αγορά Πληροφορικής. Ένας πόλεμος που μπορεί να μην έχει ορατά θύματα, ωστόσο, λειτουργεί ως βραδυφλεγής βόμβα στα αναπτυξιακά θεμέλια των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο.

Νέα έρευνα της Gartner διαπιστώνει ότι λιγότερο από το 1/3 (29%) των εργαζομένων στον χώρο του ΙΤ έχει την πρόθεση να μείνει πιστός στον υφιστάμενο εργοδότη και να διατηρήσει το σημερινό εργασιακό καθεστώς. Μάλιστα, το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερος στην Ασία (19,6%), την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία (23,6%) και τη Λατινική Αμερική (26,9%).

Ακόμη και στην Ευρώπη, την περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις, μόνο τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους στον τομέα της Πληροφορικής (38,8%) έχουν ξεκάθαρη πρόθεση να παραμείνουν στον υφιστάμενο εργοδότη.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με έρευνα , οι εργαζόμενοι στον τομέα της Πληροφορικής είναι πιο πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους από ό,τι οι εργαζόμενοι σε άλλες θέσεις εργασίας. Για την ακρίβεια, το προσωπικό στον τομέα του ΙΤ έχει 10,2% χαμηλότερη πρόθεση παραμονής στον υφιστάμενο εργοδότη από τους μη υπαλλήλους της πληροφορικής.

Η πρόκληση διατήρησης ταλέντων πληροφορικής ποικίλλει ανά ηλικιακή ομάδα και περιοχή. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι πληροφορικής ηλικίας κάτω των 30 ετών αναφέρουν δυόμισι φορές λιγότερες πιθανότητες να παραμείνουν στον ίδιο εργοδότη σε σχέση με εκείνους άνω των 50 ετών.

Πρόκληση η διατήρηση ταλέντων ΙΤ

Στο μεταξύ, μόνο το 19,9% των εργαζομένων στο ΙΤ, ηλικίας 18 έως 29 ετών, έχουν μεγάλη πιθανότητα να μείνουν στον σημερινό τους εργοδότη, σε σύγκριση με το 48,1% των ατόμων ηλικίας 50- 70 ετών.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 18.000 υπαλλήλων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 1.755 εργαζομένων στον τομέα της Πληροφορικής σε 40 χώρες διεθνώς. «Ενώ η διατήρηση ταλέντων είναι μια κοινή ανησυχία σε επίπεδο υψηλόβαθμων στελεχών, οι CIO (Chief Information Officer) βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της ανησυχίας» σχολιάζουν οι αναλυτές.

Δέλεαρ η ευελιξία

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι πιο ευέλικτες και ανθρωποκεντρικές πολιτικές εργασίας μπορούν να μειώσουν τη φθορά και να αυξήσουν το ποσοστό παραμονής των εργαζομένων στον τομέα του ΙΤ. Σύμφωνα με άλλη έρευνα της Gartner, το 65% των υπαλλήλων Πληροφορικής απαντά ότι το να μπορούν να εργαστούν με ευελιξία θα επηρεάσει την απόφασή τους να παραμείνουν σε μια επιχείρηση.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι CIOs έχουν ένα βαρύ καθήκον: θα πρέπει να εντοπίσουν τους εργαζόμενους, που έχουν τη μεγαλύτερη αξία για την επιχείρηση και τον υψηλότερο κίνδυνο μετακίνησης, και να χρησιμοποιήσουν υβριδικές πολιτικές εργασίας για να τους κρατήσουν.

Για να το επιτύχουν αυτό, η Gartner συμβουλεύει τους CIOs να επανεξετάσουν τις παρωχημένες τακτικές σχετικά με την εργασία που είναι άσκοπα περιοριστικές, όπως:

-Ωράριο εργασίας: Οι προοδευτικές επιχειρήσεις δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους και τις ομάδες να αποφασίσουν πότε κάνουν το καλύτερο δυνατό έργο, παρέχοντάς τους πρωτοποριακά νέα προγράμματα, όπως η τετραήμερη εβδομάδα.

-Απασχόληση εκ του σύνεγγυς: Η πανδημία κατέρριψε τον μύθο ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν πραγματική δουλειά μόνο σε ένα γραφείο όπου οι διευθυντές μπορούν να τους δουν. Οι περισσότεροι οργανισμοί σχεδιάζουν τώρα ένα υβριδικό μέλλον, που αναγνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να είναι πλήρως παραγωγικοί εξ αποστάσεως.

-Συσκέψεις: Η κουλτούρα των συσκέψεων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, όταν οι άνθρωποι έπρεπε να συγκεντρωθούν σε φυσικούς χώρους, για να λάβουν αποφάσεις. Σήμερα, τα εργαλεία ασύγχρονης και σύγχρονης συνεργασίας επιτρέπουν τη λήψη αποφάσεων εξ αποστάσεως.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αν ζούσε… ο Κων. Μητσοτάκης

Από: EBR

Εάν είχε εφαρμοστεί η πολιτική του, δεν θα χρεοκοπούσαμε

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν περίπου σαράντα εντάλματα σύλληψης και περιουσιακά στοιχεία 520 εκατομμυρίων ευρώ

Οικονομία

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Η λύση στο πρόβλημα είναι η αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron