Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Οι συνδέσεις 5G θα ξεπεράσουν το φράγμα του 1 δισ. το 2022

Τις εκτιμήσεις ότι θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη γενιά δικτύων κινητών επικοινωνιών φαίνεται ότι επιβεβαιώνει η τεχνολογία 5G

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022

GSMA: Έως το 2025 θα υπάρχουν παγκοσμίως 2 δισ. συνδέσεις 5G, αντιπροσωπεύοντας το 1/5 των συνολικών συνδέσεων κινητής
GSMA: Έως το 2025 θα υπάρχουν παγκοσμίως 2 δισ. συνδέσεις 5G, αντιπροσωπεύοντας το 1/5 των συνολικών συνδέσεων κινητής

της Νατάσας Φραγκούλη

Τις εκτιμήσεις ότι θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη γενιά δικτύων κινητών επικοινωνιών φαίνεται ότι επιβεβαιώνει η τεχνολογία 5G. Μέχρι τα τέλη του 2022, παρά τη συνεχιζόμενη πανδημική κρίση, οι 5G συνδέσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το φράγμα του 1 δισ. σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GSMA (Global System for Mobile Communications Association), οι συνδέσεις 5G θα υπερβούν τα 2 δισ. έως 2025. Μάλιστα, έως τα τέλη του 2025, το 5G θα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ? (25%) των συνολικών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, ήτοι τριπλάσιο ποσοστό έναντι του 2021, όταν έφθανε μόλις το 8%.

Από την ίδια ανάλυση της GSMA (Mobile Economy Report 2022), που επεξεργάστηκε ο ΣΕΠΕ, προκύπτει ότι περισσότεροι από 2 στους 5 πολίτες, παγκοσμίως, θα έχουν έως τα τέλη του 2025 πρόσβαση σε 5G δίκτυα. “Αυτή η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη αντιπροσωπεύει την ταχύτερη διείσδυση δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε σύγκριση με το 3G και το 4G”, αναφέρει η σχετική ανάλυση.

Τα ίδια στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι 18 μήνες μετά από την κυκλοφορία του, το 5G αντιπροσώπευε περισσότερο από το 5,5% των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, παγκοσμίως. Ούτε η τεχνολογία 3G ούτε και το 4G ξεπέρασαν - σε ποσοστό διείσδυσης - το 2,2% κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Το 5G σήμερα

“Το 5G αντιπροσωπεύει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο των παγκόσμιων συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας απ’ ό,τι το 3G ή το 4G στο ίδιο σημείο του κύκλου ζωής τους. Η δυναμική της νέας τεχνολογίας κινητών επικοινωνιών έχει ενισχυθεί από παράγοντες, όπως καινοτόμα σχέδια, υπηρεσίες ροής βίντεο, αυξανόμενες πωλήσεις συσκευών 5G και επεκτάσεις κάλυψης δικτύου”, δήλωσε ο Alex Sinclair, Chief Technology Officer της GSMA.

Σήμερα υπάρχουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 200 ενεργά δίκτυα 5G σε 70 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 68 παρόχων, που παρέχουν υπηρεσίες σταθερής ασύρματης πρόσβασης 5G (FWA) και 23 που παρέχουν υπηρεσίες Stand Alone (SA) 5G.

“Η κυκλοφορία των υπηρεσιών 5G στη Λατινική Αμερική και την Υποσαχάρια Αφρική τον περασμένο χρόνο σημαίνει ότι η τεχνολογία είναι πλέον διαθέσιμη σε κάθε περιοχή του κόσμου, επομένως πρόκειται να δούμε περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες παρεχόμενες υπηρεσίες το επόμενο διάστημα”, επισημαίνει η έκθεση της GSMA.

Φθίνει το 4G

Την ίδια στιγμή, το 4G δείχνει να έχει ακόμη περιθώρια ανάπτυξης σε οικονομίες, όπως αυτή της Υποσαχάριας Αφρικής, όπου η υιοθέτηση του αντιστοιχεί ακόμη σε λιγότερο από το 1/5 των συνολικών συνδέσεων. Οι φορείς εκμετάλλευσης σε αυτές τις αγορές εντείνουν τις προσπάθειες για μετεγκατάσταση από τα δίκτυα 2G και 3G στην τεχνολογία 4G.

Ωστόσο, η αυξανόμενη υιοθέτηση του 5G σε κορυφαίες αγορές, όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ, σημαίνει ότι η υιοθέτηση του 4G σε παγκόσμιο επίπεδο αρχίζει να φθίνει. Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι η υιοθέτηση του 4G θα αντιπροσωπεύει το 55% των συνολικών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας έως τα τέλη του 2025 από 58% το 2021.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

ΜΑΡΙΟ ΒΑΡΓΚΑΣ ΛΙΟΣΑ: Κορυφαίος διανοουμένος της ελευθερίας 

Από: EBR

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ένας σπουδαίος Ισπανο-Περουβιανός συγγραφέας, που θαυμάστηκε και τιμήθηκε για το ελεύθερο πνεύμα του και την αιχμηρή περιγραφή της πραγματικότητας

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρώπη: O Μπάιντεν τη γονάτισε, η κόντρα με Τραμπ ίσως τη διαλύσει

Ευρώπη: O Μπάιντεν τη γονάτισε, η κόντρα με Τραμπ ίσως τη διαλύσει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με φυγόκεντρες δυνάμεις που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα

Οικονομία

Καπόπουλος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε πιο τολμηρή επιχειρηματικότητα

Καπόπουλος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε πιο τολμηρή επιχειρηματικότητα

Για την περαιτέρω μεγένθυση των επενδύσεων στο μέλλον πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron