του Don McLean*
Η ανάγκη να κάνουμε κάτι ουσιαστικό για την κλιματική κρίση συζητείται ήδη ευρέως. Στην COP26 πέρυσι, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις ενώθηκαν για να δεσμευτούν για μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα και οι περισσότεροι οργανισμοί αναγνωρίζουν ότι η εφαρμογή πολιτικών βιωσιμότητας είναι σχεδόν αδιαπραγμάτευτη. Ολοένα και περισσότερο, οι πελάτες, οι προμηθευτές και οι επενδυτές εστιάζουν σε πράσινους στόχους και σχέδια, οπότε οι πολιτικές αυτές δεν είναι σημαντικές μόνο από ηθική αλλά και από εμπορική άποψη. Ωστόσο, χωρίς σημαντική παρέμβαση οι πολιτικές καθαρού μηδενισμού θα μπορούσαν να αποτύχουν.
Οι υπερβολικοί ισχυρισμοί για το κλίμα και οι φόβοι για «greenwashing» δημιουργούν δυσπιστία, αλλά καθώς οδεύουμε προς το κατώφλι μιας ολοκληρωτικής περιβαλλοντικής κρίσης, θα πρέπει να αναμένεται ότι όσοι βρίσκονται στην εξουσία κάνουν ό,τι μπορούν για να μετριάσουν την επικείμενη καταστροφή.
Mια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Carbon Market Watch και το NewClimate Institute, μια γερμανική επιστημονική δεξαμενή σκέψης, αποκάλυψε ότι αυτό απέχει πολύ από την περίπτωση ορισμένων από τις πιο ρυπογόνες εταιρείες του κόσμου. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δεν έχουν ρεαλιστικούς στόχους και πολιτικές βιωσιμότητας. Αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι πράσινες πολιτικές πρέπει να αλλάξουν, αν υπάρχει πιθανότητα να αποτραπεί η κλιματική καταστροφή.
Κάνοντας ρεαλιστικά τα σχέδια για μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα
Η απανθρακοποίηση ενός κόσμου που έχει οικοδομηθεί με την καύση ορυκτών καυσίμων δεν είναι εύκολη υπόθεση και οι μη ρεαλιστικοί στόχοι είναι συχνά αποτέλεσμα της πολύπλοκης φύσης του έργου.
Το είδαμε αυτό καθώς ένα δημοτικό συμβούλιο που διαμορφώνει επί του παρόντος τον οδικό χάρτη της πόλης του για το μηδενικό ισοζύγιο χρησιμοποιώντας το λογισμικό Digital Twin της IES χαρτογράφησε το εθνικό σχέδιο δράσης για το κλίμα, που έχει καθοριστεί από την κεντρική κυβέρνηση σε όλη την πόλη του χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Digital Twin. Με τη χρήση του Digital Twin για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, όπως ορίζονται από τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές. Αποκαλύφθηκε, λοιπόν, ότι η πόλη θα υστερούσε από τους στόχους της κατά 20%, υποδεικνύοντας ότι η εξοικονόμηση αυτή πρέπει να γίνει από αλλού και ότι οι δράσεις πρέπει να είναι πιο δραστικές από τις κατευθυντήριες γραμμές που ορίζονται από την κυβέρνηση.
Τα σχέδια μηδενικής κατανάλωσης δεν μπορούν να είναι αβάσιμες ημερομηνίες, στρατηγικές και αριθμοί - είναι πολύ αργά για αόριστες υποσχέσεις τώρα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει τις ρίζες του στην επιστήμη, και ως εκ τούτου οι λύσεις πρέπει επίσης να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Τα καλά νέα είναι ότι η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία ως απάντηση στο ζήτημα και υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία που μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα σχέδια μηδενικού καθαρού κόστους είναι ρεαλιστικά, και όχι μια άσκηση ελέγχου για να διατηρούνται οι πελάτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη ειρηνικά.
Αξιοποίηση της τεχνολογίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
Η απαλλαγή του περιβάλλοντος από τις ανθρακούχες εκπομπές θα ήταν μια πραγματική αλλαγή στο παιχνίδι της μάχης για την κλιματική αλλαγή - αν και το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα, το οποίο αντιπροσωπεύει έως και το 42% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο, συχνά παραβλέπεται. Η τεχνολογία είναι το κλειδί, καθώς το παγκόσμιο κτιριακό απόθεμα είναι πολύ μεγάλο για να το επεξεργαστεί ρεαλιστικά ένας ανθρώπινος εγκέφαλος και ένα λογιστικό φύλλο.
Ενώ η τεχνολογία Digital Twin συνέβαλε καθοριστικά στο να δει το δημοτικό συμβούλιο ότι οι εθνικές οδηγίες δεν θα τους οδηγήσουν εκεί που πρέπει να φτάσουν για να επιτύχουν τον στόχο τους για καθαρή μηδενική κατανάλωση ενέργειας, το ίδιο αυτό μοντέλο που αντικατοπτρίζει την πραγματική ενεργειακή χρήση της πόλης, μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή λύσεων που θα καλύψουν αυτές τις ελλείψεις.
Για παράδειγμα, τι θα γινόταν αν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των δημόσιων κτιρίων τους επισπεύδονταν κατά μισή δεκαετία ή αν επιταχύνονταν οι επενδύσεις σε εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά; Η χρήση της τεχνολογίας με αυτόν τον τρόπο σημαίνει ότι μπορεί να καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης με βάση την επιστήμη και τεκμηριωμένα στοιχεία, αντί να βασίζεται σε εικασίες και υποθέσεις. Αν όλες οι πόλεις του κόσμου χρησιμοποιούσαν αυτή την τεχνολογία για να δουν πού πραγματικά βρίσκονται στο ταξίδι τους για την απαλλαγή από τον άνθρακα και πώς μπορούν να επιταχύνουν και να βελτιώσουν τα τρέχοντα σχέδια για το μηδενικό καθαρό κόστος, οι ελπίδες για τις μελλοντικές γενιές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.
Η τεχνολογία Digital Twin επιτρέπει την ομαδοποίηση συστάδων κτιρίων, τη δοκιμή και τη βελτιστοποίηση για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πριν από τη σύνδεση με άλλες συστάδες για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική αλληλεπίδρασή τους. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με έναν δρόμο σπιτιών και στη συνέχεια να επεκταθεί σε ολόκληρες γειτονιές, πόλεις, νομούς, χώρες και ηπείρους.
Σε μικρότερες κλίμακες, οι εταιρείες μπορούν να χαρτογραφήσουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για να διασφαλίσουν ότι λειτουργούν όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά. Αυτό επιφέρει το δευτερεύον όφελος της μείωσης του ενεργειακού κόστους, κάτι που είναι επιθυμητό καθώς η τιμή της ενέργειας συνεχίζει να εκτοξεύεται στα ύψη. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να αξιολογήσουν άλλους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες σε συνδυασμό με τις μετρήσεις ενέργειας, άνθρακα και κόστους - για παράδειγμα, την άνεση, την υγεία και την ευημερία των ενοίκων και των εργαζομένων στα κτίριά τους - για να επιτύχουν ένα ευρύ φάσμα δεικτών ESG.
Χωρίς επιστημονικές και τεχνολογικές λύσεις που παρέχουν οριστικά δεδομένα, οι πράσινοι στόχοι είναι κάτι περισσότερο από μια δήλωση ματαιοδοξίας.
Χρειαζόμαστε, λοιπόν, καλά σχεδιασμένες πολιτικές καθαρού μηδενικού κόστους
Καθώς μόλις τρεις από τις 25 εταιρείες που είναι «διψασμένες» για διοξείδιο του άνθρακα επιδεικνύουν νόμιμη αφοσίωση στην απαλλαγή από τον άνθρακα, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς απαισιόδοξος σχετικά με τη δυνατότητα ενός μέλλοντος με μηδενικό ισοζύγιο.
Η πρόκληση τώρα είναι να φέρουμε στο φως ότι αυτό είναι εφικτό, αλλά πρέπει να ξεκινήσει με καλά μελετημένες, βασισμένες σε δεδομένα πολιτικές, αλλιώς θα φτάσουμε στο σημείο μη αναστρέψιμης ζημίας, «φορτώνοντας» στις μελλοντικές γενιές προβλήματα που θα επιφέρει η ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή.
*Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Integrated Environmental Solutions
**πρώτη δημοσίευση: www.weforum.org