της Μαριάνθης Πελεκανάκη
Εξαιρετικά κρίσιμη η κοινωνική και περιφερειακή συνοχή για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά και το «πάντρεμα» των περιβαλλοντικών και των ενεργειακών πολιτικών ώστε να «εξασφαλίζουν τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας με βιώσιμο ενεργειακό κόστος και με την κοινωνία σύμμαχο», δήλωσε σε συνέντευξη του στο Euractiv Ελλάδας ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ/ The Left Νικόλας Φαραντούρης.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης είναι Καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet με 25ετή ακαδημαϊκή και δικηγορική εμπειρία σε θέματα ευρωπαϊκού και οικονομικού δικαίου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Έχει διατελέσει πρόεδρος της νομικής επιτροπής του EUROGAS στις Βρυξέλλες και είναι μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών. Εξελέγη Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 και εντάχθηκε στην ευρωομάδα της Αριστεράς / The Left.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για τις κοινοβουλευτικές Επιτροπές στις οποίες συμμετέχετε ως μέλος του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου;
Όπως γνωρίζετε, συμμετέχω στις εργασίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Προϋπολογισμών (BUDG), Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) και στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων (AFCO), στην οποία μάλιστα ορίστηκα και Συντονιστής. Μέσα απ’ το κοινοβουλευτικό έργο με ενδιαφέρει να προάγω τη βελτίωση της ζωής των χιλιάδων συμπατριωτών μου που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους αλλά και των εκατομμυρίων Ευρωπαίων που δικαιούνται να ζήσουν σε μια ήπειρο με ειρήνη, ευημερία, κοινωνική δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες. Όλες οι Επιτροπές στις οποίες συμμετέχω είναι κρίσιμες για την επόμενη μέρα στην ΕΕ.
Η Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) ορίζει που πάνε τα χρήματα και οι ευρωπαϊκοί πόροι και εδώ πρέπει να δοθεί έμφαση στη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την περιφερειακή και κοινωνική συνοχή.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ΕNVI) – δεν χρειάζεται επεξήγηση – ασχολείται με το μέλλον μας σε τούτον τον πλανήτη, τη βιοποικιλότητα, την εξέλιξη της ανθρωπότητας και κάθε έμβιου όντως, και ασφαλώς με την υγεία ως πολυτιμότερου και ανεκτίμητου αγαθού. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στις νέες τεχνολογίες και στην δυνατότητα κάθε ανθρώπου στην αξιοπρεπή διαβίωση, την απρόσκοπτη πρόσβαση στη δημόσια υγεία και σε ένα βιώσιμο περιβάλλον με ποιότητα ζωής για τις επόμενες γενιές. Ως καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου και δικαίου της Ενέργειας, με ενδιαφέρει επίσης πολύ να «παντρέψω» τις πολιτικές Περιβάλλοντος με βιώσιμες πολιτικές Ενέργειας που θα εξασφαλίζουν τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας με βιώσιμο ενεργειακό κόστος και με την κοινωνία σύμμαχο και όχι απέναντι.
Στην περίφημη Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων (AFCO), στην οποία μάλιστα έχω την τιμή να έχω οριστεί Συντονιστής, θα ασχοληθούμε με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη μετεξέλιξή της, την αναθεώρηση της Συνθήκης, ενδεχόμενες νέες πολιτικές και τη διάρθρωσή τους (π.χ. μία κοινή αμυντική πολιτική, κοινή εξωτερική πολιτική κλπ.) και το ρόλο των Κρατών Μελών. Υποστηρίζω τον φεντεραλισμό, την μετάβαση δηλαδή σε ένα ομοσπονδιακό τρόπο λειτουργίας. Αυτό πιστεύω είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και των λαών της Ευρώπης, θωρακίζει τις μικρές χώρες και μπορεί να προσδώσει στην ΕΕ το ρόλο που της αρμόζει και διεθνώς. Διαφορετικά θα παραμείνει ένας οικονομικός γίγαντας αλλά πολιτικός νάνος με φθίνουσα πορεία. Αυτά και άλλα πολλά θα έχουμε να αποφασίσουμε στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων. Και θεωρώ εξαιρετικά τιμητική τη συμμετοχή μου σε τούτη την Επιτροπή και τις επικείμενες αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον.
Ως μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών, μπορείτε να μας μεταφέρετε τι να περιμένουμε για τον επόμενο προϋπολογισμό της Ένωσης; Και τί κρίνετε ότι θα έπρεπε να αλλάξει;
Όπως ανέφερα προηγουμένως, θέλω να συμβάλω σε μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη κατανομή πόρων. Περισσότερα χρήματα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για τους νέους και για την περιφερειακή συνοχή. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες, πολλές φορές αναξιοποίητες, για δράσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας. Για παράδειγμα, μία μέρα πριν το πέρας της κοινοβουλευτικής περιόδου, την προηγούμενη εβδομάδα, εγκρίναμε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια για έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και πρωτοβουλίες για ενίσχυση της έρευνας για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου. Ουσιαστικά κάθε κονδύλι περνά απ’ την Επιτροπή Προϋπολογισμών και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και σύνεση. Αλλά και με μακροπρόθεσμη προοπτική ώστε να πιάνει τόπο κάθε ευρώ των Ευρωπαίων φορολογούμενων.
Ποιος είναι ο κρισιμότερος τομέας που, κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να απορροφά το μεγαλύτερο μερίδιο των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ και γιατί;
Η κοινωνική και περιφερειακή συνοχή. Δεν νοείται μια Ένωση κρατών με κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες που διαιωνίζονται ή ακόμα χειρότερα διογκώνονται. Ο στόχος αυτός διαπερνά οριζόντια κάθε επιμέρους τομεακή πολιτική (από το περιβάλλον και την ενέργεια έως την αγροτική πολιτική και τις νέες τεχνολογίες). Θεωρώ ότι είναι, όχι μόνο υπαρξιακή προϋπόθεση για την ευημερία, την ισορροπία και την εξέλιξη της ΕΕ, αλλά και απαραίτητη συνθήκη για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς των εύπεπτων, δημαγωγικών και μισαλλόδοξων συνθημάτων.
Λόγω της εξειδίκευσής σας στο Ενεργειακό Δίκαιο, θα περίμενε κανείς να είστε μέλος στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας. Πώς έγινε αυτή η επιλογή;
Ναι, εύλογο το ερώτημά σας! Κοιτάξτε, δεν μπορεί κανείς να είναι σε όλα. Πράγματι, η ενέργεια και οι ενεργειακές πολιτικές μαζί με την έρευνα και τη βιομηχανία με ενδιαφέρουν τόσο ακαδημαϊκά-ερευνητικά όσο και πολιτικά. Ωστόσο θεωρώ ότι το μεγάλο στοίχημα τα επόμενα χρόνια είναι πώς θα συναρμόσουμε την ενεργειακή και τη βιομηχανική πολιτική με την πολιτική περιβάλλοντος και την κλιματική κρίση και γι’ αυτό πιστεύω ότι μέσα απ’ την Επιτροπή Περιβάλλοντος θα έχω εξαιρετικά ενεργή συμμετοχή στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και για τα ενεργειακά πράγματα της Ευρώπης αλλά και της χώρας μου. Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωβουλευτές, όπως γνωρίζετε, έχουν τη δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης αλλά και κοινοβουλευτικού ελέγχου ανεξαρτήτως επιτροπών και αυτό σκοπεύω να το κάνω σε διάφορους τομείς: απ’ την παιδεία και τις νέες τεχνολογίες έως την γεωργία & την κτηνοτροφία και τις εξωτερικές σχέσεις!
Υπάρχει μια ανησυχία ή κριτική ότι η ενεργειακή πολιτική και η προστασία της φύσης βρίσκονται σε ανταγωνιστικό πεδίο πλέον. Για παράδειγμα, μιλάμε για τον ανταγωνισμό του εδάφους, εάν δηλαδή θα γίνει μια έκταση φωτοβολταϊκά ή καλλιέργεια. Ποια είναι η άποψή σας;
Πολύ σωστά το θέτετε. Είδατε που πράγματι το περιβάλλον τέμνεται με την ενέργεια αλλά και κάθε άλλη επιμέρους κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα! Θεωρώ λοιπόν ότι χρειαζόμαστε ενεργειακές πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και συμβατές με άλλες επιμέρους δραστηριότητες κρίσιμες για την κοινωνία όπως η γεωργική παραγωγή. Υπάρχουν σημεία επαφής και λύσεις. Θα σας τα παρουσιάσω αναλυτικά σύντομα. Θα έχω επίσης την τιμή να εκπροσωπήσω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο COP29, στη μεγάλη διεθνή συνδιάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν τον Νοέμβριο. Εκεί θα τεθούν πολλά θέματα σαν αυτά.
Εφαρμόστηκε για τον καθορισμό των προεδρείων στο ευρωκοινοβούλιο το λεγόμενο cordonne sanitaire. Πιστεύετε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση; Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει θεσμικά για την αντιμετώπιση του ακροδεξιού ρεύματος;
Το cordonne sanitaire, ο «υγειονομικός κλοιός» που εφαρμόστηκε για τον αποκλεισμό ακροδεξιών ευρωβουλευτών έχει τη λογική της απαξίας προς τους φασίστες, των οποίων η ρητορική αλλά και η στάση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με κατευνασμό ή αδιαφορία. Απ’ την άλλη, όπως είπα πριν, η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη χρειάζεται άμεση δράση και γενναία μέτρα, αρχής γενομένης απ’ την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, της φτώχειας και του αποκλεισμού που ήταν διαχρονικά και παραμένουν το καλύτερο λίπασμα του μίσους, του φόβου, του ρατσισμού και του φασισμού.
πρώτη δημοσίευση:Εuractiv.gr