της Νατάσας Φραγκούλη
Μπορεί ο χώρος της τεχνολογίας να είναι εξαιρετικά …ευρύχωρος και φιλόξενος εργασιακός χώρος για τις γυναίκες, ωστόσο, το γυναικείο φύλο εξακολουθεί και σήμερα να είναι αντιμέτωπο με το φαινόμενο της λεγόμενης “γυάλινης οροφής” (Glass Ceiling). Σήμερα, το 52% των γυναικών στον χώρο του ΙΤ πιστεύει ότι το φύλο περιορίζει την καριέρα τους στην τεχνολογία.
Ταυτόχρονα, το ένα πέμπτο των γυναικών στην Πληροφορική σκέφτεται να εγκαταλείψει την τρέχουσα θέση του. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Atlas VPN, οι γυναίκες βλέπουν την έλλειψη ευκαιριών προαγωγής ως το πιο σημαντικό εμπόδιο για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους στον κλάδο της τεχνολογίας. Συνολικά, το 38% των γυναικών, που συμμετείχαν στην έρευνα, το ανέφεραν ως το εμπόδιο σταδιοδρομίας.
Τα στοιχεία της έρευνας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για τα θέματα, που αντιμετωπίζουν στην εργασιακή τους καθημερινότητα οι γυναίκες στον χώρο της τεχνολογίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, για περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των γυναικών, η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι ένα από τα βασικά εμπόδια για τη συνέχιση της σταδιοδρομίας στην τεχνολογία.
Άλλα εμπόδια για τις γυναίκες, που ακολουθούν σταδιοδρομία στον χώρο της τεχνολογίας, περιλαμβάνουν τη δυσκολία εξισορρόπησης εργασίας και άλλων ευθυνών (31%), όπως και τον σεξισμό και την προκατάληψη του φύλου (29%).
Θέσεις εργασίας γένους αρσενικού
Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο χώρος της τεχνολογίας απέχει πολύ από την ισοτιμία και η ισότητα των φύλων στο εργατικό δυναμικό και έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Παρά τις αυξανόμενες συζητήσεις για τη διαφορετικότητα των φύλων στον κλάδο της τεχνολογίας, οι άνδρες εξακολουθούν να κατέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων στην τεχνολογία, ακόμη και σε κορυφαίες εταιρείες.
Οι γυναίκες σήμερα, παρά την πρόοδο που σημειώνεται, αναλαμβάνουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των τεχνικών ρόλων σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Από τον Ιούνιο του 2021, οι γυναίκες αποτελούσαν περίπου το 47% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ.
Ωστόσο, σε κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Amazon, το Facebook, η Apple, η Google και η Microsoft, το ποσοστό των γυναικών υπαλλήλων κυμαινόταν από 29% έως 45%. Ο αριθμός των γυναικών σε τεχνικές θέσεις σε αυτές τις εταιρείες ήταν ακόμη μικρότερος. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες κατείχαν λιγότερες από μία στις τέσσερις τεχνικές θέσεις (25% έως 23%) στις προαναφερθείσες εταιρείες.
Συνολικά και οι πέντε κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας είχαν περισσότερες γυναίκες υπαλλήλους σε ηγετικούς ρόλους παρά σε τεχνικές εργασίες.
*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr