του Omri Wallach*
Με πολλές χώρες και εταιρείες να έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές, η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια φαίνεται να είναι αναπόφευκτη. Και αυτή η μετάβαση θα έχει αναμφίβολα αντίκτυπο στην απασχόληση.
Οι νέες πηγές ενέργειας δεν απαιτούν μόνο νέο εξοπλισμό, αλλά και ανθρώπους για τη λειτουργία τους. Και καθώς η ζήτηση για καθαρότερα καύσιμα μετατοπίζει την προσοχή από τα ορυκτά καύσιμα, είναι πιθανό ότι δεν θα υπάρξει καθαρό κέρδος απασχόλησης σε κάθε τομέα.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει την προβλεπόμενη παγκόσμια αύξηση της απασχόλησης στον τομέα της καθαρής ενέργειας και σε συναφείς τομείς, σύμφωνα με τις ανακοινωθείσες δεσμεύσεις για το κλίμα από το 2021, σύμφωνα με το World Energy Outlook του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (Δ.Ο.Ε.).
Σε ποιούς τομείς θα ανοίξουν θέσεις εργασίας έως το 2030;
Συνολικά, η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια αναμένεται να δημιουργήσει 10,3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο έως το 2030.
Αν και η παραγωγή καυσίμων θα επηρεαστεί σίγουρα από τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα γίνει αισθητός στον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών υποδομών:
Προκειμένου να αξιοποιηθούν σωστά οι νέες πηγές ενέργειας, οι μεγαλύτερες αναμενόμενες αυξήσεις θέσεων εργασίας αφορούν την ηλεκτρική απόδοση, την παραγωγή ενέργειας και τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, αποτελούν το 75% των 13,3 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας που αναμένονται.
Συγκριτικά, οι νέες πηγές ενέργειας, όπως η βιοενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές τελικής χρήσης και οι πόροι της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως οι καινοτόμες τεχνολογίες και τα κρίσιμα ορυκτά, αναμένεται ότι θα προσφέρουν 3,3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Αυτό αντισταθμίζει τις 2,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που αναμένεται να χαθούν στους τομείς των ορυκτών καυσίμων, καθώς και επιπλέον 0,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν στον τομέα παραγωγής ενέργειας.
Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι αναμενόμενες αλλαγές στην απασχόληση είναι βάσει των ανακοινωθέντων δεσμεύσεων για το κλίμα από το 2021. Ο Δ.Ο.Ε. έχει υπολογίσει ότι σε μια πλήρη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια με καθαρό μηδενικό ισοζύγιο, η εκτιμώμενη ποσότητα των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν και θα χαθούν θα υπερδιπλασιαστεί σε όλους σχεδόν τους τομείς, με καθαρή προσθήκη 22,7 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.
Είναι σαφές ότι το τοπίο των θέσεων εργασίας στην ενέργεια και στους συναφείς τομείς θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς και πότε θα υλοποιηθούν αυτές οι αλλαγές.
*Ρεπόρτερ, Visual Capitalist
**πρώτη δημοσίευση: www.weforum.org