Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Τα έσοδα της παγκόσμιας βιομηχανίας ημιαγωγών αυξήθηκαν κατά 26% το 2021

Έντονα ανοδική πορεία ακολούθησαν οι πωλήσεις ημιαγωγών το 2021, εν μέσω πανδημικής κρίσης, ελλείψεων σε μικροτσίπς και αρρυθμιών στην εφοδιαστική αλυσίδα

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022

«Gartner: Η Samsung Electronics ανέκτησε την πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς από την Intel, για πρώτη φορά από το 2018».
«Gartner: Η Samsung Electronics ανέκτησε την πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς από την Intel, για πρώτη φορά από το 2018».

της Νατάσας Φραγκούλη

Έντονα ανοδική πορεία ακολούθησαν οι πωλήσεις ημιαγωγών το 2021, εν μέσω πανδημικής κρίσης, ελλείψεων σε μικροτσίπς και αρρυθμιών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τα παγκόσμια έσοδα από τις πωλήσεις ημιαγωγών ανήλθαν, για το σύνολο του 2021, σε 595 δισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση 26,3% από το 2020, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της Gartner, Inc.

«Τα γεγονότα πίσω από την τρέχουσα έλλειψη chip συνεχίζουν να επηρεάζουν τους κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού (OEM) σε όλο τον κόσμο. Η ανοδική πορεία των πωλήσεων 5G smartphones, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση για chips και τις αυξήσεις των μεταφορικών για τις πρώτες ύλες οδήγησε τη μέση τιμή πώλησης (ASP) σε υψηλότερα επίπεδα, συμβάλλοντας στη σημαντική αύξηση των εσόδων το 2021» αναφέρει η Gartner (Market Share Analysis: Semiconductors, Worldwide, 2021).

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της εταιρείας, το 2021 σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στην κατάταξη μεταξύ των κορυφαίων προμηθευτών ημιαγωγών στον κόσμο. Για την ακρίβεια, η Samsung Electronics ανέκτησε την πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς από την Intel, για πρώτη φορά από το 2018, αν και η απόσταση ανάμεσα στις δύο εταιρείες ήταν εξαιρετικά μικρή.

Από τα ίδια στοιχεία, που δημοσιοποίησε η εταιρεία, προκύπτει ότι τα έσοδα της Samsung Electronics από τις πωλήσεις ημιαγωγών αυξήθηκαν για το σύνολο της χρήσης του 2021 κατά 28% έναντι του 2020, με το μερίδιο αγοράς της να διαμορφώνεται σε 12,3%.

Οι κορυφαίοι προμηθευτές

Σε απόσταση αναπνοής ακολούθησε η Intel, τα έσοδα της οποίας μειώθηκαν κατά 0,3% έναντι του 2020, με την εταιρεία να αποσπά μερίδιο αγοράς 12,2%. Εντός των κορυφαίων 10, η AMD και η Mediatek παρουσίασαν την ισχυρότερη ανάπτυξη το 2021 με αύξηση εσόδων κατά 68,6% και 60,2% αντίστοιχα.

Η πιο σημαντική αλλαγή στην παγκόσμια κατάταξη των προμηθευτών ημιαγωγών το 2021, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ήταν η HiSilicon που έπεσε από τις 25 κορυφαίες. Τα έσοδα της HiSilicon, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gartner, μειώθηκαν κατά 81%, από 8,2 δισ. δολ. το 2020 σε 1,5 δισ. δολ. το 2021. «Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της εταιρείας και της μητρικής της Huawei» σχολιάζει η Gartner.

Συνολικά, το μερίδιο της Κίνας στην αγορά ημιαγωγών μειώθηκε από 6,7% το 2020 σε 6,5% το 2021. Η Νότια Κορέα είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στα μερίδια αγοράς το 2021, καθώς η ισχυρή ανάπτυξη στην αγορά μνήμης ώθησε τη Νότια Κορέα να συγκεντρώσει 19,3% της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών.

Αυτοκινητοβιομηχανία: εκτοξεύθηκε η ζήτηση

Η ζήτηση της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας για ημιαγωγούς εκτοξεύθηκε το 2021, με την αγορά αυτοκινήτου να ξεπερνά όλες τις άλλες τελικές αγορές.

Τα έσοδα από πωλήσεις chips προς την αυτοκινητοβιομηχανία αυξήθηκαν αύξηση 34,9% το 2021, ενώ αυτά από τις πωλήσεις προς τον κλάδο των ασύρματων επικοινωνιών, στις οποίες κυριαρχούν τα smartphones, σημείωσαν αύξηση 24,6%.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

ΜΑΡΙΟ ΒΑΡΓΚΑΣ ΛΙΟΣΑ: Κορυφαίος διανοουμένος της ελευθερίας 

Από: EBR

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ένας σπουδαίος Ισπανο-Περουβιανός συγγραφέας, που θαυμάστηκε και τιμήθηκε για το ελεύθερο πνεύμα του και την αιχμηρή περιγραφή της πραγματικότητας

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρώπη: O Μπάιντεν τη γονάτισε, η κόντρα με Τραμπ ίσως τη διαλύσει

Ευρώπη: O Μπάιντεν τη γονάτισε, η κόντρα με Τραμπ ίσως τη διαλύσει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με φυγόκεντρες δυνάμεις που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα

Οικονομία

Καπόπουλος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε πιο τολμηρή επιχειρηματικότητα

Καπόπουλος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε πιο τολμηρή επιχειρηματικότητα

Για την περαιτέρω μεγένθυση των επενδύσεων στο μέλλον πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron