Οι αυξανόμενες ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή θα αναπτύξουν νέα δυναμικότητα ρεκόρ για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2022, όπως προέβλεψε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) στις 11 Μαΐου.
Ο ΔΟΕ προβλέπει ότι 320 γιγαβάτ θα τεθούν σε λειτουργία φέτος, που ισοδυναμεί με τη συνολική ετήσια ζήτηση της κορυφαίας ευρωπαϊκής οικονομίας της Γερμανίας, από το προηγούμενο ρεκόρ των 295 γιγαβάτ το 2021.
Οι περσινές αυξήσεις, οι οποίες προήλθαν από την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στην Κίνα και την Ευρώπη, ξεπέρασαν τις προσδοκίες του οργανισμού, όπως αναφέρει σε νέα έκθεση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
«Οι εξελίξεις στην αγορά ενέργειας τους τελευταίους μήνες - ιδίως στην Ευρώπη - απέδειξαν για άλλη μια φορά τον ουσιαστικό ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας, εκτός από την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά τους στη μείωση των εκπομπών», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Fatih Birol.
Ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησαν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών και οδήγησαν σε εκτίναξη των τιμών της ενέργειας σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να προσπαθούν να βρουν φθηνότερη και αξιόπιστη ενέργεια.
Ωστόσο, η ανάπτυξη της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές παρεμποδίζεται από τις δυσκολίες της εφοδιαστικής αλυσίδας, πρόσθεσε ο ΔΟΕ. Ειδικότερα, υποστηρίζεται ότι το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ θα παραμείνει υψηλό φέτος, αλλά και του χρόνου, λόγω των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων και των εμπορευματικών μεταφορών.
Πριν από την κρίση του COVID-19, οι τιμές για την ηλιακή ενέργεια μειώνονταν επί μια δεκαετία, δήλωσε ο ΔΟΕ.
Και ελλείψει ισχυρότερων πολιτικών, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να σταθεροποιηθεί το επόμενο έτος, καθώς η πρόοδος στην ηλιακή ενέργεια αντισταθμίζεται από τη μείωση κατά 40% της επέκτασης της υδροηλεκτρικής ενέργειας και τη στασιμότητα στην παραγωγή αιολικής ενέργειας.
Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οδηγήθηκε από την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Λατινική Αμερική το 2021, δήλωσε ο ΔΟΕ, αλλά υστέρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Τα νέα κίνητρα για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, καθώς και οι εμπορικές δράσεις κατά των εισαγωγών φωτοβολταϊκών από την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία έχουν θολώσει τις προοπτικές για τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.
*πρώτη δημοσίευση: www.weforum.org