του Giovanni Mastrobuoni*
Όλοι έχουμε την τάση να ακολουθούμε συνήθειες στη δουλειά και σε άλλες πτυχές της ζωής μας. Γενικά δουλεύω καλύτερα το πρωί και μισώ να δουλεύω μετά το δείπνο. Οι συνήθειές μας αντανακλούν συνήθως προτιμήσεις, μάθηση ή συνδυασμό των δύο.
Η δική μου πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι εγκληματίες δεν διαφέρουν τόσο πολύ από τους νομοταγείς πολίτες όσον αφορά την τήρηση μιας ρουτίνας, πιθανώς ως αποτέλεσμα της εμπειρίας τους, της τάσης τους να ειδικεύονται και της πεποίθησής τους ότι έχουν αναπτύξει μια ιδανική στρατηγική. Και τα αστυνομικά τμήματα γίνονται πιο αποτελεσματικά με τη βοήθεια ενός ολοένα και πιο συνηθισμένου εργαλείου: των αλγορίθμων.
Επειδή οι αλγόριθμοι χρησιμοποιούν μοτίβα σε δεδομένα για να προβλέψουν τη μελλοντική συμπεριφορά, μπορούν να προβλέψουν τις ταινίες που μπορεί να αρέσουν σε κάποιον στο Netflix ή τα βιβλία που μπορεί να αγοράσει στο Amazon. Αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να καταπολεμήσουν το έγκλημα. Ορισμένοι αλγόριθμοι υπολογίζουν τη μελλοντική υποτροπή των κρατουμένων στις φυλακές. Άλλα υποστηρίζουν εργαλεία πρόβλεψης αστυνόμευσης, τα οποία δημιουργούν προβλέψεις εγκλήματος με στόχο τη βελτιστοποίηση των περιπολιών.
Οι μικροπροβλέψεις που βασίζονται στη συμπεριφορά μεμονωμένων εγκληματικών ομάδων έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν στην καταπολέμηση των ληστειών και τώρα επεκτείνονται σε άλλους τύπους κατά συρροή παραβατών, όπως σεξουαλικούς παραβάτες και τρομοκράτες. Το αν η προγνωστική αστυνόμευση θα είναι εξίσου επιτυχής στην προσαγωγή αυτών των εγκληματιών στη Δικαιοσύνη μένει να φανεί, καθώς η μειωμένη αλληλεπίδραση με τα θύματα και η διαθεσιμότητα βίντεο κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης μπορεί να δυσκολέψουν τη σύνδεση των παραβατών μεταξύ των περιστατικών.
Η πιο διαδεδομένη χρήση της προγνωστικής αστυνόμευσης μπορεί να οδηγήσει τους εγκληματίες να αλλάξουν τις συνήθειές τους και να γίνουν λιγότερο προβλέψιμοι. Όμως, η ανάπτυξη ισχυρότερων αλγορίθμων και διαδικασιών συλλογής δεδομένων παρέχει κάποιες βάσεις για αισιοδοξία μεταξύ των αστυνομικών τμημάτων.
«Το έγκλημα είναι τρομερά αποκαλυπτικό» έγραψε η Αγκάθα Κρίστι. «Προσπαθήστε και αλλάξτε τις μεθόδους σας όπως θέλετε, (αλλά) τα γούστα σας, οι συνήθειές σας, η στάση του μυαλού σας και η ψυχή σας αποκαλύπτονται από τις πράξεις σας» είπε. Προς το παρόν, η οικοδόμηση ικανότητας πρόβλεψης μεμονωμένων εγκλημάτων χρησιμοποιώντας τις συνήθειες των εγκληματιών εναντίον τους φαίνεται να είναι μια καλή επένδυση.
*έχει την έδρα Carlo Alberto στο Collegio Carlo Alberto και είναι καθηγητής Οικονομικών στο University of Essex
**πρώτη δημοσίευση: www.ot.gr