Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Διεξοδική Ανάλυση της Κατάστασης των Ευρωπαϊκών Αεροδρομίων

Τους τελευταίους μήνες, παρατηρούνται πολλά προβλήματα στα ευρωπαϊκά (κυρίως) αεροδρόμια και εν γένει στην ομαλή λειτουργία και ροή του κλάδου της αεροπορίας

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022

Παρατηρείται ότι ενώ βρισκόμαστε σε ένα στάδιο ανάκαμψης από τα δύο έτη πανδημίας και εγκλεισμού, χωρίς ιδιαίτερα ανεπτυγμένη πτητική δραστηριότητα με καθηλώσεις αεροσκαφών και λιγότερες διεθνείς συνδέσεις, έχουν προκύψει αυτά τα σημαντικά προβλήματα στα αεροδρόμια, κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη.
Παρατηρείται ότι ενώ βρισκόμαστε σε ένα στάδιο ανάκαμψης από τα δύο έτη πανδημίας και εγκλεισμού, χωρίς ιδιαίτερα ανεπτυγμένη πτητική δραστηριότητα με καθηλώσεις αεροσκαφών και λιγότερες διεθνείς συνδέσεις, έχουν προκύψει αυτά τα σημαντικά προβλήματα στα αεροδρόμια, κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη.

του Δημήτρη Ζοπουνίδη*

Τους τελευταίους μήνες, παρατηρούνται πολλά προβλήματα στα ευρωπαϊκά (κυρίως) αεροδρόμια και εν γένει στην ομαλή λειτουργία και ροή του κλάδου της αεροπορίας. Οι εικόνες που μεταδίδονται, αφορούν μεγάλες ουρές αναμονής σε κεντρικά αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής επικράτειας, ακυρώσεις πτήσεων από κολοσσούς και μη αερομεταφορείς, απώλεια βαλιτσών καθώς και ελλείψεις προσωπικού εδάφους.

Φαίνεται πως ο αεροπορικός κλάδος και ευρύτερα ο ταξιδιωτικός, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας έχει ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα να αντιμετωπίσει. Το 2022 είναι η χρονιά που θα άρχιζε και έχει αρχίσει η ανάκαμψη των αεροπορικών εταιρειών και των αεροδρομίων. Ήδη πολλά αεροδρόμια και αερομεταφορείς έχουν αγγίξει τα επίπεδα του 2019 και ενδεχομένως σε κρατήσεις, να τα έχουν ξεπεράσει.

Το ήδη αυξημένο ενεργειακό κόστος και οι υψηλότεροι ναύλοι, η ανασφάλεια που υπάρχει εξαιτίας του ιού, ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας, έχουν επηρεάσει την κατάσταση.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει δεκάδες χιλιάδες πτήσεις από τον Μάιο, αφήνοντας τους επιβάτες αποκλεισμένους, ενώ τα αεροδρόμια αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας.

Από την άλλη, η εξαιρετικά αυξημένη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια και όχι μόνο, έχει αυξήσει πάρα πολύ τον αναμενόμενο αριθμό επιβατών στα αεροδρόμια. Οι αεροπορικές εταιρείες, έχοντας αισιοδοξία και αυξημένες κρατήσεις, ενίσχυσαν τα προγράμματα, τις συνδέσεις καθώς και τους προορισμούς τους, χωρίς όμως να υπολογίζουν την έλλειψη προσωπικού τόσο στα αεροδρόμια όσο και στους ίδιους τους αεροπορικούς οργανισμούς. Υπολογίζεται ότι οι υπάλληλοι που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, σύμφωνα με στελέχη αεροδρομίων, είναι περίπου 180.000 υπάλληλοι.

Στην παρούσα ανάλυση θα παρουσιαστεί η κατάσταση που προέκυψε σε κάποια ευρωπαϊκά αεροδρόμια, οι λόγοι που προκαλούν αυτά τα προβλήματα, η κατάσταση στα αεροδρόμια των ΗΠΑ σε σχέση με της Ευρώπης καθώς και γενικότερα θα προσεγγιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα πολύπλευρα.

Αεροδρόμια Ηνωμένου Βασιλείου

Ενδεικτικά, μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου η British Airways πρόκειται να ακυρώσει τουλάχιστον 8.000 πτήσεις. Αυτή η απόφαση πάρθηκε έπειτα από την προτροπή της Βρετανικής Κυβέρνησης προς τις αεροπορικές εταιρείες, να ακυρώσουν προληπτικά τις πτήσεις τους, με στόχο την αποφυγή περαιτέρω χάους στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Βέβαια, η κυβέρνηση δεν ήταν η μόνη που προέτρεψε τους αερομεταφορείς να ακυρώσουν ή/και να μειώσουν τον αριθμό των πτήσεων τους.

Το αεροδρόμιο του Χίθροου, το οποίο είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου με 1.300 καθημερινές πτήσεις, τους ζήτησε, να ακυρώσουν περίπου το 10% του πτητικού τους προγράμματος.

Σε πιο πρόσφατη ανακοίνωσή του, το Χίθροου, βάζει όριο στον ημερήσιο αριθμό επιβατών για την περίοδο από 12 Ιουλίου μέχρι 11 Σεπτεμβρίου. Μέχρι 100.000 αναχωρούντες επιβάτες την ημέρα και ζητάει από τις αεροπορικές να σταματήσουν να πουλούν εισιτήρια. Η τωρινή χωρητικότητα των ήδη προγραμματισμένων πτήσεων είναι 104.000 θέσεις ημερησίως και από τις έξτρα 4.000 θέσεις έχουν πουληθεί κατά μέσο όρο 1.500 θέσεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο Αεροδρόμιο του Χίθροου, είναι το γεγονός ότι οι επιβάτες έπρεπε να περιμένουν ώρες για να πάρουν τις αποσκευές τους, χάνοντας πτήσεις ή ακυρώνοντας αυτές λόγω κακού χρονοδιαγράμματος.

Εν τω μεταξύ, το αεροδρόμιο Γκάτγκουικ, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι θα βάλει ανώτατο όριο στις αναχωρήσεις και τις προσγειώσεις αυτό το καλοκαίρι. Τον Ιούλιο θα επιτραπούν 825 αναχωρήσεις και προσγειώσεις και τον Αύγουστο θα επιτραπούν 850 καθημερινές αναχωρήσεις/προσγειώσεις.

Το αεροδρόμιο ελπίζει ότι με αυτό το όριο, οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να χειρίζονται καλύτερα την επιβατική κίνηση κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής.

Αεροδρόμιο Άμστερνταμ, Ολλανδία

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ολλανδίας θέτει όριο στον αριθμό των επιβατών που επιτρέπεται να εξυπηρετηθούν, για αυτό το καλοκαίρι. Θα δέχεται μέχρι 70.000 επιβάτες ημερησίως, δηλαδή περίπου 16% λιγότερους (που μεταφράζεται σε 13.500 θέσεις την ημέρα).

Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από τις εικόνες χιλιομέτρων που σχημάτιζαν οι επιβάτες έξω από το αεροδρόμιο μόνο και μόνο για να φτάσουν στα γκισέ εισιτηρίων, πόσο μάλλον να περάσουν από την ασφάλεια.

Το όριο χωρητικότητας σημαίνει ότι ορισμένοι αερομεταφορείς θα πρέπει να πετούν με κενές θέσεις ή να αναδιαρθρώσουν το πτητικό πρόγραμμά τους.

Το αεροδρόμιο και οι αεροπορικές εταιρείες ανέφεραν τις ελλείψεις προσωπικού ως τον κύριο λόγο ύπαρξης του προβλήματος.

Επιπλέον, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν εντελώς το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ και να μεταφέρουν τις επιχειρησιακές δραστηριότητές τους σε μικρότερα ολλανδικά αεροδρόμια. Καθώς οι διαταραχές στην ομαλή ροή του αεροδρομίου γίνονται ολοένα και πιο έντονες καθημερινά, περισσότερες αεροπορικές εταιρείες ακολούθησαν το παράδειγμά αυτό και μετέφεραν τις δραστηριότητές τους σε άλλα Ολλανδικά αεροδρόμια, όπως του Αϊντχόβεν. Αυτή η ενέργεια προέκυψε αφού η διοίκηση του αεροδρομίου περιόρισε τον μέγιστο αριθμό επιβατών κατά τη θερινή περίοδο.

Αεροδρόμια Ισπανίας

Η easyJet, μια από τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, αντιμετωπίζει δυσκολίες με το πλήρωμα της στην Ισπανία. Τα συνδικάτα προέτρεψαν τα πληρώματα καμπίνας που εδρεύουν στην Ισπανία να προχωρήσουν σε απεργία για εννέα ημέρες τον Ιούλιο για τις συνεχιζόμενες μισθολογικές διαφορές.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της αεροπορικής εταιρείας ότι μια απεργία δεν θα επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία των αεροδρομίων σε ολόκληρη τη χώρα, δεν είναι σαφές πώς μια απεργία προσωπικού δεν θα μπορούσε να επηρεάσει τις πτήσεις, δεδομένου του ήδη χαμηλού αριθμού προσωπικού που έχουν στη διάθεσή τους οι αεροπορικές εταιρείες.

Η κατάσταση στην Γερμανία

Η Lufthansa ανακοίνωσε επίσης ότι θα ακυρώσει σχεδόν 1000 πτήσεις τον Ιούλιο λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτό θα επηρεάσει κυρίως τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της Γερμανίας, τη Φρανκφούρτη και το Μόναχο. Ο Γερμανικός κολοσσός, κόβει 2.200 από τις 80.000 πτήσεις από και προς τους κόμβους της Φρανκφούρτης και του Μονάχου. Οι συνδέσεις που επηρεάζονται κυρίως, αφορούν εσωτερικά και ενδοευρωπαϊκά δρομολόγια.

Ο γερμανικός κολοσσός επιπλέον, ανέβασε τις τιμές των απλών ναύλων στις πτήσεις προς Λονδίνο στα 600 ευρώ, με κύριο στόχο τη μείωση κρατήσεων εξαιτίας αυτής της υψηλής τιμής καθώς και την αύξηση εσόδων σε περίπτωση κράτησης εισιτηρίου, καθώς σίγουρα κάποιοι επιβάτες που είναι αναγκαίο να ταξιδέψουν, θα επωμιστούν αυτό το σημαντικό κόστος.

Η κατάσταση στο Βέλγιο

Οι Βρυξέλλες, η πρωτεύουσα του Βελγίου, και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του, αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρές ακυρώσεις πτήσεων και ταξιδιών με χιλιάδες εργαζόμενους να βγαίνουν στους δρόμους και να απεργούν για την εργατική νομοθεσία της χώρας. Το αεροδρόμιο έχει ήδη ακυρώσει τουλάχιστον 315 πτήσεις, επηρεάζοντας περίπου 40.000 επιβάτες. Η Brussels Airlines, μέλος του Ομίλου Lufthansa, μείωσε κατά 6% τις πτήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η κατάσταση στην Ιρλανδία

Τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Δουβλίνου άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα προβλήματα: τεράστιες ουρές αναμονής, ακυρώσεις πτήσεων και μη εξυπηρέτηση επιβατών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η εταιρεία διαχείρισης των Ιρλανδικών αεροδρομίων, μείωσε κατά 25% το εργατικό δυναμικό της.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, την περίοδο αύξησης της κίνησης των επιβατών, να δημιουργούνται τουλάχιστον 3ώρες ουρές αναμονής, οπού έφταναν μέχρι και εκτός του κεντρικού αεροσταθμού του αεροδρομίου του Δουβλίνου.

Η περίπτωση των ΗΠΑ και η διαφορά τους με την Ευρώπη

Όσον αφορά τις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, από τον Μάιο, έχουν ακυρώσει περισσότερες από 21.000 πτήσεις, ή περίπου το 2,7% του προγραμματισμένου συνόλου.

Το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου που είναι η μεγαλύτερη αμερικανική εορτή, ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις και σημειώθηκαν περισσότερες από 12.000 καθυστερήσεις. Ωστόσο, ο αριθμός των ακυρώσεων στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να είναι μικρός σε σύγκριση με το ευρωπαϊκό σύνολο. Η Ευρώπη είχε υπερδιπλάσιες ακυρώσεις αερομεταφορέων των ΗΠΑ μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, αποκαλύπτουν στοιχεία από την εταιρεία παρακολούθησης πτήσεων RadarBox.com.

Μεταξύ 1ης Απριλίου και 29ης Ιουνίου, τα 10 αεροδρόμια της Ευρώπης με τις χειρότερες επιδόσεις, ακύρωσαν 64.100 πτήσεις, σύμφωνα με το Euronews Travel.

Ο λόγος εν μέρει έχει να κάνει με τη στελέχωσή τους. Οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ περιόρισαν επίσης το προσωπικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, απολύοντας 90.000 εργαζομένους. Ωστόσο, οι περισσότεροι αμερικανικοί αερομεταφορείς – συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων, American, Delta, United και SouthWest ξεκίνησαν τη στελέχωση στα μέσα του 2021, πολύ πριν από τους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς.

Ένα άλλο βασικό σημείο είναι ότι λόγω των λιγότερο αυστηρών και ποικίλων περιορισμών COVID μεταξύ των κρατών, οι αριθμοί πτήσεων των ΗΠΑ δεν μειώθηκαν τόσο σημαντικά όσο εκείνοι στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον, η αμερικανική εναέρια κυκλοφορία ανέκαμψε πιο γρήγορα από την ευρωπαϊκή, κυρίως λόγω του τεράστιου εγχώριου δικτύου. Το 2021, τα δρομολόγια εσωτερικού των ΗΠΑ αυξήθηκαν πάνω από 70% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Ενδεικτικά, επί του παρόντος, η Delta και η United Airlines προσλαμβάνουν κατά μέσο όρο 200 πιλότους το μήνα.

Η αναστάτωση στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι σημαντική. Στις αρχές Ιουλίου, η United Airlines ανακοίνωσε ότι θα κόψει 50 καθημερινές πτήσεις από τον κόμβο της στο Νιούαρκ. Η Delta Air Lines ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 100 καθημερινές πτήσεις από την 1η Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου.

Υποστελέχωση και απεργίες στα αεροδρόμια της Ευρώπης

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το μεγάλο έλλειμμα προσωπικού.

Στην κορύφωση της πανδημίας, τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρείες απέλυσαν περίπου 191.000 εργαζομένους στον αεροπορικό κλάδο.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές, το 58,5% του προσωπικού εδάφους του αεροδρομίου ήταν εκτός εργασίας εκείνη την περίοδο. Τουλάχιστον το 23% από αυτούς απολύθηκαν εν τέλει.

Καθώς τα ταξίδια αναζωπυρώνονται για πρώτη φορά από το 2019, δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό για τα σημεία ελέγχου αποσκευών, την ασφάλεια και τα πληρώματα καμπίνας.

Οι προσλήψεις έχουν ανασταλεί λόγω μακροχρόνιων ελέγχων ασφαλείας και μη ελκυστικών συνθηκών εργασίας.

Εν τω μεταξύ, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει μια σειρά απεργιών για τις κακές συνθήκες εργασίας και τις περικοπές μισθών που ξεκίνησαν στην πανδημία, λόγω καθήλωσης των αεροσκαφών και μείωσης της ταξιδιωτικής και αεροπορικής ζήτησης. Η British Airways, η Ryanair, η EasyJet, το αεροδρόμιο Schiphol και η Lufthansa είναι μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα. Η easyJet προ λίγων μηνών, ανακοίνωσε ότι θα μείωνε τις αεροπορικές θέσεις στα αεροπλάνα της με στόχο τη μείωση των πληρωμάτων καμπίνας.

Τα πληρώματα της Ryanair στην Ισπανία, ανακοίνωσαν 12 ημέρες απεργίας τον Ιούλιο όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ενώ το προσωπικό της easyJet θα απεργήσει για εννέα ημέρες.

Ταυτόχρονα, οι πυροσβέστες στο αεροδρόμιο Charles De Gaulle του Παρισιού απέργησαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα ιταλικά συνδικάτα πιλότων έχουν προειδοποιήσει για ενδεχόμενες δράσεις.

Ένα από τα γρήγορα συμπεράσματα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι η Ευρώπη ηγείται της ανάκαμψης στα ταξίδια, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες δυσκολεύονται να λειτουργήσουν εύρυθμα, έπειτα από δύο έτη πανδημίας. Επί της ουσίας η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.

Αυτές οι ελλείψεις προσωπικού και οι διαμάχες συμβαίνουν ταυτόχρονα με την ανάκαμψη στα διεθνή ταξίδια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, οι διεθνείς αφίξεις θα φτάσουν περίπου το 70% των προ-πανδημικών επιπέδων το 2022.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ευρώπη ηγήθηκε αυτής της ανάκαμψης. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, σημείωσε σχεδόν 4 φορές περισσότερες διεθνείς αφίξεις (αύξηση 280%) σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021. Στην Αμερική, οι αφίξεις υπερδιπλασιάστηκαν (αύξηση 117%) σε σχέση με την ίδια περίοδο.

Αυτή η τεράστια αύξηση, οφείλεται εν μέρει στη χαλάρωση των περιορισμών κατά της Covid-19. Στην αρχή της θερινής περιόδου, 31 ευρωπαϊκοί προορισμοί δεν είχαν σε ισχύ κανόνες εισόδου, όπως rapid/pcr test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.

«Πολλοί εργαζόμενοι και απαραίτητοι πόροι εξακολουθούν να μην είναι διαθέσιμοι, όχι μόνο στους εταίρους και συνεργάτες μας, αλλά και στον ίδιο τον οργανισμό μας», δήλωσε η Lufthansa σε επιστολή της προς τους πελάτες.

Το χάος πιθανότατα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, καθώς ο αριθμός των επιβατών αυξάνεται πάνω και πέρα ??από τις δυνατότητες στελέχωσης. Οι προσπάθειες προσλήψεων συνεχίζονται, αλλά χρειάζεται χρόνος για την εκπαίδευση του προσωπικού σε ρόλους όπως η ασφάλεια και οι αποσκευές.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Air Council International, οι καθυστερήσεις είναι αναπόφευκτες στα 2/3 των ευρωπαϊκών αεροδρομίων αυτό το καλοκαίρι.

Η περίπτωση της Scandinavian Airlines (SAS)

Εν μέσω των παραπάνω, υπάρχουν και απεργίες σε κύριες και κομβικές για τον ελληνικό αεροπορικό κλάδο (και τουρισμό) αεροπορικές εταιρείες. Η Scandinavian Airlines (SAS), αντιμετωπίζει τη μεγάλη απεργία 1.000 πιλότων της. Ως συνέπεια της απεργίας αυτής, οι πτήσεις τσάρτερ αλλά και οι τακτικές προς Ελληνικούς προορισμούς, έχουν διακοπεί και ακυρωθεί. Για παράδειγμα τα Χανιά, ήταν από τις περιοχές στην Ελλάδα που δέχονται πληθώρα πτήσεων από τις Σκανδιναβικές χώρες μέσω της SAS, έχασαν 4.000 τουρίστες, εξαιτίας των ακυρώσεων των πτήσεων. Ενώ παράλληλα η εταιρεία σε συνεργασία με την ένωση πιλότων της, είχε συμφωνήσει για πτήσεις επαναπατρισμού, αυτές έγιναν και το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ενώ από 12/7 πάρθηκε η απόφαση από τους πιλότους να σταματήσουν καθώς θεωρούν πως υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για επιστροφή των Σκανδιναβών. Αυτό αφορά και προορισμούς όπως η Ρόδος, η Λάρνακα και το Σπλιτ. Συνολικά, η απεργία κοστίζει στην SAS 30.000 πτήσεις ημερησίως.

Η περίπτωση της Ισλανδικής Icelandair

Ο Ισλανδικός αερομεταφορέας έχει επινοήσει μια έξυπνη λύση για τα συνεχιζόμενα προβλήματα με το προσωπικό εδάφους (handlers. Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Ισλανδίας Rikisutvarpi? (RUV), η αεροπορική εταιρεία έχει στείλει δύο χειριστές αποσκευών ως μέρος του πληρώματος καμπίνας, σε όλα τα δρομολόγια με προορισμό το Άμστερνταμ από το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο αερομεταφορέας αποφάσισε επίσης να συνεχίσει να το κάνει σε όλες τις πτήσεις προς την AMS καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Η Icelandair εκτελεί δύο καθημερινά δρομολόγια προς το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ από τον κόμβο της στο Διεθνές Αεροδρόμιο Keflavik (KEF) κοντά στην πρωτεύουσα του Ρέικιαβικ.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός, είναι ότι η Icelandair, επιχειρεί στα Χανιά μόνο από τους Ελληνικούς προορισμούς, με πτήσεις τσάρτερ. Το Αεροδρόμιο Χανίων συνολικά, είναι αυτό που δέχεται πτήσεις από το Ρέικιαβικ, από τη Neos Air και την προαναφερθείσα εταιρεία. Κάποιες πτήσεις είχε δεχθεί και το Ηράκλειο, αλλά δε συνεχίστηκαν. Δεν πρόκειται για ένα δρομολόγιο που εξυπηρετείται σε τακτική βάση, ούτε ο προορισμός είναι από τους βασικούς για την ελληνική αεροπορική αγορά.

Η δεκάδα των ευρωπαϊκών αεροδρομίων με τις περισσότερες καθυστερήσεις

Ακολουθούν τα 10 αεροδρόμια που κατατάσσονται αυτή τη στιγμή στη χειρότερη θέση για καθυστερήσεις σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

1.Αεροδρόμιο Βρυξελλών (BRU), Βέλγιο, 72% καθυστερήσεις, 2.5% ακυρώσεις

2.Αεροδρόμιο Φρανκφούρτης (FRA), Γερμανία, 68% καθυστερήσεις, 7.8% ακυρώσεις

3.Αεροδρόμιο Αϊντχόβεν (EIN), Ολλανδία, 67% καθυστερήσεις, 1.8% ακυρώσεις

4.Αεροδρόμιο (LTN) Λονδίνο, 66% καθυστερήσεις, 2.7% ακυρώσεις

5.Αεροδρόμιο Βουδαπέστης (BUD), Ουγγαρία, 65% καθυστερήσεις, 2.1% ακυρώσεις

6.Αεροδρόμιο Λισαβόνας (LIS), Πορτογαλία, 65% καθυστερήσεις, 4.8% ακυρώσεις

7.Αεροδρόμιο Παρισίου Σαρλ Ντε Γκωλ (CDG), Γαλλία, 62% καθυστερήσεις, 3.1% ακυρώσεις

8.Αεροδρόμιο Άμστερνταμ (AMS), Ολλανδία, 61% καθυστερήσεις, 5.2% ακυρώσεις

9.Αεροδρόμιο Νίκαιας (NCE), Γαλλία, 60% καθυστερήσεις, 3.4% ακυρώσεις

10.Αεροδρόμιο Γκάτγουικ (LGW), Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, 59% καθυστερήσεις, 1.4% ακυρώσεις

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μερικά από τα αεροδρόμια που αποδίδουν εξαιρετικά σε θέματα ακρίβειας αναχώρησης πτήσεων και μη ακυρώσεων, είναι της Μαδρίτης, του Μιλάνο (Μπέργκαμο BGY), του Παρισίου (Ορλί ORY), της Μάλαγας, του Βουκουρεστίου και κάποια ακόμη.

Επίσης, είναι άξιο να σημειωθεί πως σοβαρά προβλήματα προς το παρόν, δεν αντιμετωπίζει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, καθώς έκανε καλή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού κατά την διάρκεια της πανδημίας, με τη στήριξη των εκάστοτε προγραμμάτων.

Συμπεράσματα

Παρατηρείται εν κατακλείδι, ότι ενώ βρισκόμαστε σε ένα στάδιο ανάκαμψης από τα δύο έτη πανδημίας και εγκλεισμού, χωρίς ιδιαίτερα ανεπτυγμένη πτητική δραστηριότητα με καθηλώσεις αεροσκαφών και λιγότερες διεθνείς συνδέσεις, έχουν προκύψει αυτά τα σημαντικά προβλήματα στα αεροδρόμια, κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη.

Οι αεροπορικές εταιρείες, έχοντας αισιοδοξία, ανέπτυξαν σε μεγάλο βαθμό τα προγράμματά τους, αύξησαν τις αεροπορικές θέσεις, τις διεθνείς συνδέσεις και τη συχνότητα αυτών. Όμως, οι ελλείψεις σε προσωπικό, τόσο εδάφους όσο και πληρωμάτων καμπίνας, τις ώθησαν στην αναθεώρηση των πτητικών προγραμμάτων με χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων και προγραμματισμένων διαδρομών. Ταυτόχρονα με την ήδη αυξημένη επιβατική κίνηση και την προσέγγιση των επιπέδων του προ-πανδημικού έτους 2019.

Οπότε αυτή τη στιγμή, συμβαίνει κάτι σχετικά εκ διαμέτρου αντίθετο: Εξαιρετικά αυξημένη επιβατική – αεροπορική κίνηση και ζήτηση και προβλήματα κάλυψης αυτών των μεγάλων αυξήσεων.

Είναι βέβαιο, ότι ο αεροπορικός κλάδος, θα ανακάμψει σε μεγαλύτερο βαθμό, αν όχι πλήρως, από το 2023, με όλους τους σχετικούς οργανισμούς της αεροπορίας, να εργάζονται ήδη σκληρά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να επανέλθει πλήρως η φυσιολογική ροή και κίνηση στα αεροδρόμια, στις αεροπορικές εταιρείες και σε όλους τους εμπλεκόμενους οργανισμούς. Τα έμπειρα στελέχη, τα εξελιγμένα εργαλεία και η χρήση νέας τεχνολογίας, βοηθούν πολύ στην προσπάθεια αυτή. Άλλωστε, δύο χρόνια πανδημίας, δεν είναι και λίγα καθώς αναδιοργανώθηκε σε μεγάλο βαθμό η αεροπορική βιομηχανία.

Για περισσότερες αναλύσεις, άρθρα, επιστημονική πληροφόρηση, νέα, στατιστικά στοιχεία, μπορείτε να επισκεφτείτε τον επιστημονικό ιστότοπο aviationlife.gr και το Παρατηρητήριο Αεροπορικού Κλάδου Δυτικής Κρήτης (Western Crete Aviation Observatory – WCAO), που αποτελεί τον ερευνητικό βραχίονα του aviationlife.gr για τον Διεθνή Αερολιμένα Χανίων.

*Τελειόφοιτος Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ερευνητής CIHEAM – MAICh, ιδρυτής aviationlife.gr & Επικεφαλής Έρευνας Western Crete Aviation Observatory
**πρώτη δημοσίευση: www.ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

O Πούτιν και αδυναμίες της παντοδυναμίας

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Οι προσωποπαγείς απολυταρχίες παρουσιάζουν μια σειρά από παθολογίες που είναι γνωστές στους πολιτικούς παρατηρητές, πλην όμως δεν προσφέρονται για απλά συμπεράσματα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν περίπου σαράντα εντάλματα σύλληψης και περιουσιακά στοιχεία 520 εκατομμυρίων ευρώ

Οικονομία

Δαπάνες άνω των €3,3 δισ. για Έρευνα & Ανάπτυξη το 2023 στην Ελλάδα

Δαπάνες άνω των €3,3 δισ. για Έρευνα & Ανάπτυξη το 2023 στην Ελλάδα

Στο πεδίο της Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) συνεχίζει να επενδύει η Ελλάδα, υλοποιώντας δαπάνες που το 2023 ξεπέρασαν τα €3,3 δισ.

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron