της Νίνας Τσέστνι
Η περικοπή των προμηθειών από τη Ρωσία προς τη Γερμανία μέσω του κεντρικού αγωγού φυσικού αερίου της δεν θα επιτρέψει στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου να επιτύχουν τους στόχους για αναπλήρωση των ποσοτήτων αποθήκευσης, ενώ θα φέρει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμέτωπη με την προοπτική να επιβάλει δελτίο καυσίμων στη βιομηχανία της, ώστε να κρατηθούν ζεστοί οι πολίτες της τους χειμερινούς μήνες. Τη Δευτέρα οι πιέσεις εντάθηκαν, όταν η Gazprom είπε ότι έπρεπε να σταματήσει τη λειτουργία ενός στροβίλου, που σημαίνει ότι η ροή μέσω του Nord Stream 1 από τη Ρωσία στη Γερμανία θα μειωθεί στο 20% μόλις της χωρητικότητας από σήμερα Τετάρτη. Η Gazprom είχε προηγουμένως επικαλεστεί την καθυστερημένη επιστροφή ενός άλλου στροβίλου, που επισκευάζεται στον Καναδά, ως την αιτία να μειώσει στο 40% τις προμήθειες τον Ιούνιο και πριν τις διακόψει εντελώς επί 10ημέρου λόγω προγραμματισμένης συντήρησης μέσα στον Ιούλιο. Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, ο ρωσικός όμιλος επανεκκίνησε την άντληση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις 21 Ιουλίου, αλλά στα ελαττωμένα επίπεδα του 40%. Ακόμη και πριν ανακοινωθεί η τελευταία μείωση τη Δευτέρα, η ρυθμιστική Αρχή του ενεργειακού δικτύου της Γερμανίας είχε πει ότι η χώρα θα δυσκολευτεί να επιτύχει τον στόχο αποθήκευσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της σχεδιάζει να αποκαταστήσει τις εφεδρείες της στο 80% της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου, ώστε να εξασφαλίσει απόθεμα ασφαλείας για τους χειμερινούς μήνες, όπου παρατηρείται και η αιχμή της ζήτησης. Μέχρι στιγμής τα ευρωπαϊκά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου φθάνουν στο 66%, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Η Γερμανία έχει ακόμη υψηλότερο στόχο, να φθάσει το 95% της χωρητικότητας μέχρι τον Νοέμβριο. Ωστόσο, με τη ροή από τον αγωγό Nord Stream 1 να φθάνει το 20% της χωρητικότητας, η Γερμανία θα είναι σε θέση να ξαναγεμίσει τις αποθήκες μόνο στο 75%-80% πριν από τον χειμώνα, όπως υπολογίζει η εταιρεία επιχειρηματικών συμβούλων Wood Mackenzie. «Ως αποτέλεσμα, η Γερμανία είναι πιθανό να περάσει την περίοδο αιχμής με μόνο 20% φυσικό αέριο στις αποθήκες της έως τα τέλη Μαρτίου, επίπεδα που θεωρούνται πολύ χαμηλά», δήλωσε η Κατερίνα Φιλιπένκο, πρώτη τη τάξει αναλύτρια επί του θέματος στη Wood Μackenzie. Ακόμη ένας κρύος χειμώνας θα επιβάρυνε περαιτέρω την κατάσταση, ειδικά εάν οι συνθήκες είναι δριμείες σε Νοτιοανατολική Ασία και Ευρώπη. Κάτι τέτοιο θα περιόριζε την παγκόσμια διαθεσιμότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για τη συμπλήρωση των προμηθειών του αγωγού.
Η ροή φυσικού αερίου μέσω άλλων οδών και αγωγών, όπως η Ουκρανία, έχει επίσης μειωθεί από την έναρξη του πολέμου. Ο δε κίνδυνος πλήρους διακοπής του Nord Stream 1 είναι μεγάλος. Ενώ η Γερμανία εξαρτάται ιδιαίτερα από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Αυστρία και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι επίσης μεγάλοι χρήστες του. Προ των περικοπών, που σχετίζονται με την επιδιόρθωση των τουρμπινών στον Καναδά, η Ρωσία μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την ολλανδική εταιρεία Gasterra and Shell στο πλαίσιο των γερμανικών της συμβολαίων, διότι άπασες δεν δέχθηκαν να πληρώνουν τη Μόσχα σε ρούβλια. Αναλυτές και πολιτικοί υπογραμμίζουν ότι θα ήταν πολύ εύκολο για τη Ρωσία να βρει επιπλέον λόγους για πρόσθετες περικοπές. «Το βασικό ερώτημα αφορά το εάν η Ρωσία θέλει να μεγιστοποιήσει την πίεση τώρα και να εκτροχιάσει τα σχέδια της Ευρώπης να καλύψει τα αποθέματά της φυσικού αερίου μέχρι το φθινόπωρο ή όχι», επισημαίνουν οι ερευνητές του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, Μπεν Κάχιλ και Ιζαμπελ Χιούμπερ.
*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr