του Αντώνη Ζαΐρη*
Το εμπόριο συνεχίζει τη δυναμική του πορεία με αύξηση 14,6% δηλαδή σε τζίρο 12,8 δις ευρώ που έρχεται από το α΄ τρίμηνο 2022, σε σχέση μα τα 11,2 δις του αντίστοιχου τριμήνου 2021, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις με διψήφιο νούμερο. Επιπρόσθετα η μέχρι τώρα ικανοποιητική πορεία των εσόδων από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέες προκαταβολές σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση δημιουργούν θετικές προοπτικές για το νέο δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει. Η δαπάνη λοιπόν κρατιέται καλά και δίχως να υποχωρούν οι αποταμιεύσεις ενώ συμπληρωματικά οι δημόσιες πολιτικές υποστηρίζονται από τις ξένες επενδύσεις που το πρώτο τρίμηνο άγγιξαν τα 3 δις που μαζί με τα 3,6 δις εισροές του Ταμείου ανάκαμψης, με το 1,7 δις στα τέλη του 2022, εγγράφονται ως θετικές ενδείξεις που αφήνουν ενθαρρυντικό αποτύπωμα στην Οικονομία.
Από την άλλη, η απαιτούμενη ψηφιακή και πράσινη μετάλλαξη των Λιανεμπορικών Επιχειρήσεων και το νέο μοντέλο κυκλικής οικονομίας που θα κληθεί να υπηρετήσει ο εμπορικός κόσμος συνιστούν προκλήσεις για την επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή ανάπτυξη συμβάλλοντας με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο στην μεγέθυνση του πλούτου της χώρας.
Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι για το β΄ τρίμηνο 2022 η υπαρκτή απειλή του αυξημένου ενεργειακού κόστους, που έχει υπερδιπλασιαστεί από 1% συμμετοχή στον τζίρο των επιχειρήσεων στο 2,5%, των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας ,των νέων πληθωριστικών πιέσεων και της ακρίβειας θα επιβαρύνουν το δείκτη καταναλωτικού κλίματος που αναμένεται να κινηθεί στις -65 έως -70 μονάδες και θα μειώσουν μοιραία το αγοραστικό διαθέσιμο εισόδημα. Ως εκ τούτου, όσον αφορά το τελευταίο, επιβάλλεται περαιτέρω στήριξή του ώστε να υπηρετηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της κυβέρνησης και να συγκρατηθεί το πρωτογενές έλλειμμα.
Σημειωτέων ο Πληθωρισμός αποτελεί πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλώντας τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια σε ποσοστό 38% ενώ δευτερευόντως ακολουθούν η φτώχεια και οι ανισότητες σε ποσοστό 33%, η ανεργία σε ποσοστό 26% και η διαφθορά 23% (μελέτη ipsos 2022 “what worries the world”).
Όσον αφορά τη χώρα μας, οι οικονομικές προβλέψεις για το β’ εξάμηνο τελούν επιφυλακτικές με αξιοσημείωτη τη συμβολή του Εμπορίου και καθοριστικό το ρόλο της Κυβέρνησης στη διαμόρφωση πολιτικών εξομάλυνσης της κρίσης ώστε να ξεπεραστεί η ύφεση προς τα τέλη της χρονιάς που διανύουμε.
*Αναπλ. Αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ ,Επίκ. Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Νεάπολις στη Κύπρο, Μέλος της Ενωσης Αμερικάνων Οικονομολόγων (ΑΕΑ) & Μέλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum (WEF)