του Χρήστου Κολώνα
Η ΝΔ πήρε μία ισχυρή αυτοδυναμία, όπως άλλωστε ζητούσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο ελληνικός λαός, ανταποκρίθηκε και την έδωσε αυτήν την εντολή. Και τώρα είναι στο χέρι του ίδιου και της κυβέρνησης που θα σχηματίσει να εφαρμόσει τα όσα δεσμεύτηκε.
Το πρόγραμμα της ΝΔ, η πολιτική της στους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας ουσιαστικά τώρα θα δοκιμαστούν. Σε αυτήν την τετραετία.
Η Ευρώπη
Μετά τις κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας που επισκίασαν την προηγούμενη τετραετία, η χώρα αλλά και η Ευρώπη, τώρα επιστρέφουν στην κανονικότητα. Μία κανονικότητα, βέβαια, που έχει αφήσει πολλά τραύματα. Μία κανονικότητα διαφορετική. Με μία Ελλάδα και Ευρώπη που μετράνε πληγές στην κοινωνική τους συνοχή. Μία Ευρώπη η οποία αμφισβητείται στο κατά πόσο μπορεί να εγγυηθεί την γεωπολιτική ασφάλεια και την ενεργειακή αυτάρκεια στους πολίτες της.
Μία Ευρώπη η οποία βαδίζει ολοταχώς προς την ύφεση. Με τις πληθωριστικές πιέσεις και την άνοδο των επιτοκίων να στενεύουν οικονομικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Για τους λόγους αυτούς άλλωστε και τα ακροδεξιά κόμματα κέρδισαν πολιτικό έδαφος. Η κοινωνική ανασφάλεια τα θρέφει…
Η δοκιμασία
Η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. στη διάρκεια των κρίσεων της υγείας και της ενέργειας είχε σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία στα χέρια της αλλά κι ένα σύμφωνο σταθερότητας που είχε χαλαρώσει.
Έτσι, την περίοδο της πανδημίας μοιράστηκαν σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις 40 δις. ευρώ.
Στους μήνες της ενεργειακής κρίσης διατέθηκαν 9 δις. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.
Εξασφαλίστηκαν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης περί τα 30 δις. ευρώ, με τα 11 δις. ευρώ να έχουν ήδη εκταμιευτεί.
Τα δύσκολα
Χωρίς να αμφισβητούνται σημεία των μεταρρυθμίσεων που υλοποίησε η ΝΔ στην προηγούμενη θητεία της (ψηφιακό κράτος, μείωση φόρων, περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότητης επιχειρήσεων και επενδύσεων), τα δύσκολα αρχίζουν τώρα.
Και εδώ είναι το πραγματικό πεδίο για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια όπου ανήκει. Η επιστροφή στην κανονικότητα, όπως προαναφέραμε, θα συνοδευτεί, όπως όλα δείχνουν από την επαναφορά του αυστηρού συμφώνου σταθερότητας. Με όριο ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ με όριο του χρέους στο 60% του ΑΕΠ. Αν τα κράτη μέλη εντός της χρονιάς δεν πετύχουν συμφωνία, τότε το 2024, επιστρέφουν αυτοί οι ζόρικοι στόχοι.
Οι παροχές
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας έχει κρούσει πολλάκις στην προεκλογική περίοδο τον κώδωνα του κινδύνου.
Έχει τονίσει ότι οι προεκλογικές παροχές που έταζαν τα κόμματα δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Όπως επίσης έχει επισημάνει και τον κίνδυνο για το έλλειμμα του ισοζυγίου.
Οι μεταρρυθμίσεις
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η νέα κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει το πρόγραμμα της αλλά κυρίως να ξεδιπλώσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα στην οικονομία.
Και οι προκλήσεις που έχει μπροστά της, επισημαίνονται και από τις φωνές της αγοράς και των επιχειρήσεων:
1. Ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.
2. Επίλυση του χωροταξικού.
3. Αντιμετώπιση της γραφειοκρατείας.
4. Σταθερό φορολογικό περιβάλλον.
Και φυσικά η κοινωνική ατζέντα της ΝΔ με πρώτο στόχο την ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας μέσα στο προαναφερόμενο δύσκολο περιβάλλον θα κριθεί, αν μπορεί να επιτευχθεί.
Η κυβέρνηση θα σπάσει αβγά…; Ή μπροστά στο πολιτικό κόστος θα υπαναχωρήσει;
Αλλά και για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος η ΝΔ θα πρέπει να αναζητήσει πολιτικές συμμαχίες για να την καταφέρει. Και άραγε το ΠΑΣΟΚ θα πει το «ναι» μετεκλογικά; Ή το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη θα αναδιπλωθεί προκειμένου να αποκομμίσει πολιτικά οφέλη από ενδεχόμενα στραβοπατήματα της κυβέρνησης της ΝΔ;
Η επενδυτική βαθμίδα
Ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας, όπως όλα δείχνουν, θα επιτευχθεί.
Ωστόσο, από μόνη της δεν αρκεί για να φέρει την ευημερία και την ανάπτυξη στη χώρα.
Η καθημερινότητα των πολιτών της είναι σκληρή. Και η κυβέρνηση καλείται όχι απλά να τη διαχειριστεί αλλά και να δώσει λύσεις. Και πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο οι νέοι υπουργοί της οφείλουν να κινούνται άμεσα και αποφασιστικά. Μένει τα όσα υποσχέθηκε η ΝΔ προεκλογικά όπως οι αυξήσεις των μισθών να τα υλοποιήσει. Αν αυτό είναι εφικτό από τη στιγμή που τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων περιμένουν κι αυτά για λύσεις…
*πρώτη δημοσίευση:Οικονομικός Ταχυδρόμος