της Νατάσας Φραγκούλη
Τον τίτλο της πιο “έξυπνης” πόλης της Ευρώπης για το 2023 κατακτά το Βερολίνο. To Λονδίνο στη 2η θέση, η Βαρκελώνη στην 3η, η Ρώμη στην 4η θέση και η Μαδρίτη στην 5η συμπληρώνουν το “top 5” των πιο ευφυών ευρωπαϊκών πόλεων για το τρέχον έτος.
Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει η φετινή αξιολόγηση της εταιρείας Juniper Research, η οποία αναδεικνύει τις κορυφαίες smart cities του κόσμου ανάμεσα στις 50 πιο “έξυπνες” πόλεις παγκοσμίως, αξιολογώντας μια σειρά από κριτήρια.
Οι πέντε πρωταθλήτριες μητροπόλεις της Ευρώπης για το 2023 διακρίνονται σε μια σειρά από τομείς, όπως οι “έξυπνες” μεταφορές και υποδομές, τα smart συστήματα ενέργειας και φωτισμού, η “έξυπνη” διαχείριση της κυκλοφορίας, η χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα των πολιτών και η αστική συνδεσιμότητα.
Άλλωστε, όλες οι πόλεις, που κατακτούν τις κορυφαίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης των smart cities για το 2023, έχουν αναπτύξει υπηρεσίες, που αξιοποιούν αποτελεσματικά τα δεδομένα και τη συνδεσιμότητα για να βελτιώσουν τις εμπειρίες των πολιτών.
Smart υποδομές μετακίνησης
Η ανάλυση για το 2023 αναγνώρισε το Βερολίνο ως κορυφαία smart city λόγω της εστίασης της πόλης στη βελτίωση των υποδομών μετακίνησης, όπως με την εφαρμογή MaaS (Mobility-as-a-Service) Jelbi, η οποία έχει ενοποιήσει τη δημόσια και την ιδιωτική συγκοινωνία σε μία εφαρμογή. Το Βερολίνο έχει, επίσης, λάβει μέτρα για την μικροκινητικότητα και την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επιδεικνύοντας μια σθεναρή προσέγγιση στην ανάπτυξη “έξυπνων” πόλεων.
“Η Ευρώπη, ως η γενέτειρα του MaaS, γνώρισε σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στο πεδίο των smart cities. Ως εκ τούτου, η δημιουργία κορυφαίων ευρωπαϊκών “έξυπνων” πόλεων αποτελεί κεντρικό πυρήνα τόσο των υφιστάμενων, όσο και των μελλοντικών στρατηγικών της Ευρώπης”, σχολιάζει σε ειδικό report της η Juniper Research (Smart Cities Market: Growth, Trends & Market Forecasts 2023-2028).
Εξοικονόμηση εκπομπών
Οι “έξυπνες” πόλεις, πέρα από τα προφανή πλεονεκτήματα που προσφέρουν στους κατοίκους τους, έχουν τεράστια συνεισφορά στις εθνικές τους οικονομίες, αλλά μεγάλο αποτύπωμα στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στο περιβάλλον.
Η εξοικονόμηση κόστους προκύπτει από τη μειωμένη χρήση ενέργειας και των εκπομπών από την ανάπτυξη έξυπνων δικτύων μεταφορών και υποδομών, από την “ευφυή” διαχείριση της κυκλοφορίας και τον “έξυπνο” φωτισμό των δρόμων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Juniper Research, οι εκπομπές CO2e, που εξοικονομούνται από την ανάπτυξη “έξυπνων” πόλεων επί ευρωπαϊκού εδάφους προβλέπεται να φτάσουν τα 247 MMT έως το 2028, από 161 MMT το 2023. Αυτή η επίδοση αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 53%, δείχνοντας την πρόοδο, που αναμένεται να σημειώσουν οι έξυπνες πόλεις τα επόμενα πέντε χρόνια.
“Η δυνατότητα μείωσης των εκπομπών είναι βασικός μοχλός για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων, με την περιβαλλοντική ευαισθησία να είναι υψηλή στην Ευρώπη. Ωστόσο, με τις πιέσεις κόστους να επικρατούν στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα, οι κυβερνήσεις πρέπει να επικεντρωθούν σε στρατηγικές που επιτρέπουν τόσο τη μείωση του κόστους όσο και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η μεγαλύτερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε συστήματα έξυπνων δικτύων”, σχολιάζει η μελέτη της Juniper.
*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr