Του Χρήστου Μακέδου*
Στις περισσότερες περιπτώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο ιδιοκτήτης είναι αυτός που λαμβάνει τις αποφάσεις και συνήθως χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό «προσωπικής εμπειρίας και προτύπων», καθώς συχνά η επιχείρησή του εξαρτάται από τις προσωπικές σχέσεις με τους συνεργάτες -stakeholders.
Αρκετές από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές και συνεπώς οι «παραδόσεις» επηρεάζουν τον τρόπο λήψης αποφάσεων, ενώ συχνά παρατηρείται απουσία στοιχειώδους επιχειρηματικού πλάνου.
Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στο πώς οι πιστοποιήσεις μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία. Στην Έκθεση Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2011) αναλύεται η επίδραση των πιστοποιήσεων με βάση τους έξι δείκτες της ανταγωνιστικότητας. Πιο αναλυτικά, αυτοί οι δείκτες είναι:
Δομή κόστους της επιχείρησης
Μελέτες έχουν αναδείξει ότι μέτρα που στοχεύουν στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και πρώτων υλών καθώς και άλλων πρακτικών μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά το κόστος μιας επιχείρησης. Επιπλέον, τα αποτελέσματα τέτοιων πρακτικών μπορούν πιο εύκολα να μετρηθούν και να αξιολογηθούν.
Απόδοση Ανθρωπίνων Πόρων
Όσον αφορά τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, η διαρκής ανάπτυξή του σε άμεση συσχέτιση με τους επιχειρηματικούς στόχους είναι το ζητούμενο για το Διεθνές Πρότυπο IiP (Investors in People). H εφαρμογή του προτύπου μειώνει τα κόστη από λανθασμένες προσλήψεις, ενώ αυξάνεται η προσέλκυση νέων ταλέντων. Επιπλέον, ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης, κυρίως σαν αποτέλεσμα της οικονομίας της γνώσης.
Πελατοκεντρική Προσέγγιση
Ο βαθμός στον οποίο οι πιστοποιήσεις μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην αύξηση της ζήτησης και στη διατήρηση του υπάρχοντος πελατολογίου. Υπάρχει άμεση συσχέτιση του IiP και της διαμόρφωσης ανταγωνιστικής στρατηγικής της επιχείρησης, ενώ σημαντικό ρόλο κατέχουν στη διατήρηση του πελατολογίου η ανάπτυξη, η υιοθέτηση και η ανάδειξη ειδικών πρακτικών (Best practices).
Καινοτομία
Η καινοτομία αποτελεί σημαντικό δείκτη ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ενώ πιστοποιήσεις όπως του IiP έχουν θετική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα καθώς ενισχύουν τη δυναμικότητα για καινοτομία. Η καινοτομία περιλαμβάνεται ως δείκτης ανταγωνιστικότητας, όπου βάσει δεικτών, παρέχεται μια αξιολόγηση που καλύπτει πάνω από 80 χώρες και όπου διερευνάται η σχέση μεταξύ «Πιστοποιήσεων –Ανταγωνιστικότητας» και «Καινοτομίας».
Διαχείριση Φήμης και Κινδύνου
Οι επιχειρήσεις συνεχώς εκτίθενται σε κριτική και δημόσιο έλεγχο προκαλώντας πίεση για την εφαρμογή πρακτικών που υιοθετούν τα διεθνή πρότυπα. Τα πρότυπα συμβάλλουν σημαντικά σαν σημεία αναφοράς, διαχείρισης φήμης και κινδύνου σε πολλές επιχειρήσεις ενώ πρακτικές όπως διαφάνεια και ανθρώπινα δικαιώματα οδηγούν σε ευκαιρίες όπως η διασφάλιση επιλογής προμηθευτών (preferred supplier).
Tέλος, όλα τα πρότυπα συνδέονται άμεσα με τη χρηματοοικονομική απόδοση των επιχειρήσεων, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα και οι τιμές των μετοχών αποτελούν δείκτη αξιολόγησης χρηματοοικονομικής απόδοσης και συνεπώς αντιπροσωπεύουν στην ουσία και την αξία των πιστοποιήσεων.
*Σύμβουλος Επιχειρήσεων