του N. Peter Kramer
Για το κυβερνών κόμμα (Συντηρητικό Κόμμα) το γεγονός ότι συγκέντρωσε ποσοστό κάτω από το 10% της λαϊκής ψήφου είναι κάτι το αξιοσημείωτο. Το επόμενο εξάμηνο είναι και αυτό που θα καθορίσει εάν θα υπάρχει μέλλον για αυτούς ή εάν θα πέσουν στην αφάνεια.
Για το Εργατικό Κόμμα, οι εκλογές ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Το εν λόγω κόμμα πήγε οριακά καλύτερα από το κόμμα των Συντηρητικών συγκεντρώνοντας μόλις το 14% των ψήφων. Όμως, σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον, όπως η Σκωτία, η Ουαλία και ο Βορράς, το Εργατικό Κόμμα είναι ήσσονος σημασίας.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ και το κόμμα του Brexit, είχε ένα ξεκάθαρο, δημοκρατικό μήνυμα: ‘’Έγινε ένα δημοψήφισμα, το Brexit νίκησε και παρόλα αυτά, τα δύο κυρίαρχα κόμματα της Βρετανίας αρνούνται να το εφαρμόσουν’’. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (LibDems) ήταν επίσης ξεκάθαροι: ‘’Μπορεί η χώρα να ψήφισε υπέρ της αποχώρησης, όμως κάτι τέτοιο ήταν λάθος και τώρα αυτό που θέλουμε είναι να ανατρέψουμε αυτή την απόφαση’’. Και αυτό, ας είμαστε ειλικρινείς, είναι κατά βάση αντιδημοκρατικό. Αλλά φυσικά στους χαμένους του δημοψηφίσματος άρεσε να ακούνε κάτι τέτοιο.
Υπάρχει μόνο μία λύση για την επιβίωση των Συντηρητικών και αυτή είναι να γίνουν κατηγορηματικά το κόμμα της Αποχώρησης. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι πιθανότατα θα χάσουν την στήριξη όσων, στους κόλπους τους, επιμένουν για το αντίθετο, όμως πλέον έχουν καταλάβει, με μεγάλο κόστος, ότι το να προσπαθείς να βρεις μια μέση λύση είναι κάτι ανώφελο. Ο Νάιτζελ Φάρατζ και το κόμμα του έχουν καταφέρει μέσα σε έξι εβδομάδες όχι μόνο να ‘ξεφυτρώσουν από το πουθενά’ αλλά να είναι και νικητές. Σε περίπτωση εθνικών εκλογών το φθινόπωρο, οι Συντηρητικοί οφείλουν να βρουν ένα τρόπο να αποδεχτούν τόσο τον ίδιο όσο και την κατάσταση που έχει δημιουργήσει.
Αυτό συμβαίνει όταν τα κυρίαρχα, συστημικά κόμματα χάνουν την επαφή με τους πολίτες. Στη Γαλλία, τόσο η παλιά αριστερά όσο και η δεξιά ηττήθηκαν από το κόμμα ‘Δημοκρατία Μπροστά‘ του Εμμανουέλ Μακρόν και τον ‘Εθνικό Συναγερμό’ της Μαρίν Λε Πεν. Στην Ιταλία, η ‘Λέγκα του Βορρά’ και το ‘Κίνημα Πέντε Αστέρων’ έχουν επίσης αντικαταστήσει τα παλιά κόμματα. Το ίδιο λοιπόν μπορεί να συμβεί και στη Βρετανία ...