Του Κώστα Χριστίδη*
Σε ένα σημείο του βιβλίου του Λιούις Κάρολ ‘’Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων’’, η Βασίλισσα παρατηρεί : ‘’Η κούρσα τέλειωσε και όλοι νίκησαν’’!
Η νίκη πάντως στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 ανήκει αποκλειστικά στη Νέα Δημοκρατία με πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθόσον το κόμμα πέτυχε τους βασικούς στρατηγικούς του στόχους : αυτοδύναμη κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, δυνατότητα εκλογής ΠτΔ το 2020, συνταγματικής αναθεώρησης (έστω περιορισμένης σε εύρος), αλλαγής του εκλογικού νόμου, υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος χωρίς εκπτώσεις.
Βεβαίως, το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι οι δυνάμεις ανορθολογισμού στην χώρα, παραμένουν με ισχυρή, συνολικά, πολιτική εκπροσώπηση. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι καθοριστικής σημασίας αυτά που θα αποτελέσουν κυβερνητικά ‘’πεπραγμένα’’ του πρώτου εξαμήνου. Είναι γνωστό ότι κάθε νέα κυβέρνηση, παγκοσμίως, έχει ένα εξάμηνο περίπου μέσα στο οποίο μπορεί να επιτύχει ριζικές τομές. Εάν δεν αξιοποιήσει την ευκαιρία να δράσει αποφασιστικά μέσα σε αυτό το διάστημα, πιθανότατα δεν θα έχει άλλη ευκαιρία.
Οι ηττημένες πολιτικές δυνάμεις ανασυγκροτούνται και κινητοποιούν πολιτικά τα οργανωμένα συμφέροντα που θίγονται από τις μεταρρυθμίσεις. Εξ άλλου και οι υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων συχνά τείνουν να χαλαρώσουν και να επαναπαυθούν σε κάποιες αρχικές επιτυχίες.
Η σωστή και έγκαιρη στοχοθεσία και η ταχύτητα υλοποίησης είναι, επομένως, κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας. Στο σημείο αυτό έχει ήδη αρχίσει να αναδεικνύεται η μεθοδικότητα και η διοικητική επάρκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν χρειάζεται να παρέλθουν πολύτιμοι μήνες προκειμένου να συγκεντρωθούν δεδομένα και να διαμορφωθούν στόχοι.
Αυτά έχουν ήδη προετοιμασθεί από τον χρόνο κατά τον οποίο η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση, όπως προκύπτει από τους εξατομικευμένους φακέλους που παραδόθηκαν σε κάθε μέλος της κυβέρνησης, κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η καινοτομική μέθοδος παρακολούθησης του έργου των υπουργών. Σε προηγούμενες δεκαετίες είχαν διακριθεί ως προς την πρωθυπουργική αυτή αρμοδιότητα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τις συχνές αυτοψίες που διενεργούσε και ο Κώστας Σημίτης με το περιεκτικό μπλοκάκι του.
Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει την ηλεκτρονική παρακολούθηση των υπουργικών επιδόσεων και, κατ’ επέκταση, την λήψη έγκαιρων διορθωτικών κινήσεων, όπου αυτό απαιτείται. Η μέθοδος αυτή θα συμβάλει αποφασιστικά στην καλύτερη παρακολούθηση, στον σωστό συντονισμό και, συνεπακόλουθα, στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, που είναι και το τελικό ζητούμενο.
Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει είκοσι έναν τεχνοκράτες, από τους καλύτερους που διαθέτει η Ελλάδα εντός και εκτός συνόρων. Η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση αποτελεί μία ακόμη καινοτομία που δημιουργεί υψηλές προσδοκίες. Αυτές θα επιβεβαιωθούν εάν τόσον οι τεχνοκράτες όσον και οι πολιτικοί που απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό σχήμα ακολουθήσουν την πρωθυπουργική προτροπή για ενωτικό πνεύμα, ‘’με τους στόχους ψηλά και το βλέμμα χαμηλά’’.
*Νομικός – Οικονομολόγος