Της Άννας Διαμαντοπούλου*
Η Παιδεία και η Υγεία είναι οι πλέον ευαίσθητοι και σημαντικοί τομείς και είναι αυτοί στους οποίους οι επιπτώσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης θα είναι καταλυτικές και υπό προϋποθέσεις με πολύ μεγάλο όφελος για τους πολίτες αλλά και για τις χώρες.
Στον τομέα της υγείας συνδυάζονται όλες οι τεχνολογίες, ρομποτική, υπολογιστές, Τεχνητή Νοημοσύνη, γενετική, βιοτεχνολογία, μοριακή βιολογία, νανοτεχνολογία, τρισδιάστατη εκτύπωση.
Οι δυνατότητες που δίνει η νέα αυτή εποχή περιλαμβάνουν όλο το φάσμα της ζωής μας. Ευζωία-πρόληψη-διάγνωση-θεραπεία-αποκατάσταση-φροντίδα κατ’ οίκον και κυρίως αποτελεσματική πρόληψη.
Ήδη μεγάλες δράσεις σε ολόκληρες περιοχές χωρών της Ευρώπης έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα στη ζωή των ανθρώπων και στην απόδοση των Εθνικών Συστημάτων Υγείας.
Στον χώρο της Παιδείας, οι αλλαγές αφορούν στη δημιουργία νέων σχολών με διεπιστημονικό πεδίο (π.χ. Μηχανική και Ιατρική). Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου συνδυάζονται ο προγραμματισμός με τη φιλοσοφική και συναισθηματική ανάπτυξη της προσωπικότητας και τη Δια Βίου Εκπαίδευση, ώστε να αποφευχθεί η εργασιακή περιθωριοποίηση των μεγαλύτερων ηλικιών στα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι ψηφιακές και επαγγελματικές δεξιότητες που απαιτεί η νέα οικονομία αλλάζουν κάθε 5 χρόνια.
Σε πρόσφατες έρευνες που έγιναν στα κέντρα της έρευνας και της τεχνολογίας σ όλον τον κόσμο, παρουσιάστηκαν τα 21 επαγγέλματα του μέλλοντος (της νέας δεκαετίας).
Κάποια από αυτά ήταν δύσκολα ακόμα και να μεταφραστούν στα ελληνικά, όπως για παράδειγμα: αναλυτής κυβερνοπόλεων, υπεύθυνος εμπιστοσύνης, υπεύθυνος χαρτοφυλακίου, broker προσωπικών δεδομένων κλπ.
Η επόμενη περίοδος όπως συνέβη σε όλες τις μεγάλες περιόδους τεχνολογικών, οικονομικών και κοινωνικών ανακατατάξεων, θα έχει νικητές και χαμένους σε επίπεδο χωρών αλλά και προσώπων.
Μπορεί η Ελλάδα να ανήκει στους νικητές. Μπορεί. Το πέτυχαν χώρες με πολύ λιγότερες δυνατότητες. Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι μετά την 7η Ιουλίου η έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού εισήλθε στον πολιτικό διάλογο.
Ο υπουργός μίλησε για «ψηφιακό ανένδοτο» και για «ψηφιακή βίβλο» με σαφείς στόχους. Η κυβέρνηση έχει το δύσκολο καθήκον να υλοποιήσει ταχύτατα το μοντέλο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει σε όλους τους τομείς να οργανώνονται πολιτικές της ΄Δ Βιομηχανικής Επανάστασης.
Αυτό δεν είναι θέμα απλά μιας κυβέρνησης ή ενός υπουργού.Από τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, τις επιχειρήσεις μέχρι τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες, τους φοιτητές και τους συνταξιούχους, πρέπει να υπάρξει εγρήγορση και αλλαγή πορείας συλλογικής και προσωπικής.
Άνθρωποι με ειδική γνώση και πρωταγωνιστές της νέας εποχής, έχουμε την ευθύνη μιας εθνικής συστράτευσης για έναν μεγάλο εθνικό στόχο να μπει η Ελλάδα στην πρωτοπορία της 4ΒΕ.
Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να φέρουμε πίσω αυτή τη γενιά που έφυγε.
* Πρόεδρος Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση και πρώην μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής