του Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη*
Στο άρθρο αυτό αναλύουμε τα αποτελέσματα των χωρών με τη μέθοδο PROMETHEE με βάση τα δεδομένα της 13ης Απριλίου, από το site Worldometer.
Πολυκριτήρια Εκτίμηση
Υπενθυμίζουμε τα έξι ακόλουθα κριτήρια:
Κρ1: Θάνατοι/Συνολικά Κρούσματα
Κρ2: Ανάρρωσαν/Συνολικά Κρούσματα
Κρ3: Σοβαρές, Κρίσιμες Περιπτώσεις/Συνολικά Κρούσματα
Κρ4: Θάνατοι/Ανάρρωσαν
Κρ5: Συνολικά Κρούσματα/Ανά εκατ. Κατοίκων
Κρ6: Συνολικοί Θάνατοι/Ανά εκατ. Κατοίκων
Αποτελέσματα
Στη 2η αυτή ανάλυση επιλέξαμε ως πιο αντιπροσωπευτική την κατάταξη των χωρών της ΕΕ με άλλες με περισσότερα από 100 κρούσματα (43 χώρες).
Παρατηρήσεις
Στη 2η ανάλυση δεν περιέχεται η Μεγ. Βρετανία διότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα στο site.
Επιγραμματικά παρουσιάζονται οι χώρες που βελτίωσαν και αυτές που επιδείνωσαν τη θέση τους.
Βελτίωση
Επιδείνωση
Παραμένουν στις πρώτες θέσεις οι χώρες από τις οποίες ξεκίνησε ο ιός αφού το κύριο κύμα μετάδοσης του ιού πέρασε από αυτές, παρόλο που τις τελευταίες μέρες αρχίζουν να καταγράφονται νέα κρούσματα (από αφίξεις στη χώρα).
Επίσης, οι χώρες της Δ. Ευρώπης συνεχίζουν να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις με μεγάλες απώλειες, όπως και οι ΗΠΑ. Φαίνεται ότι σε αυτές τις χώρες δεν υπάρχει ακόμη κορύφωση του προβλήματος. Η στρατηγική που ακολουθεί η Σουηδία δεν φαίνεται να αποδίδει (ανοσία της αγέλης). Στη χώρα μας υπάρχει μικρή βελτίωση , γεγονός που σημαίνει ότι τα μέτρα που πάρθηκαν νωρίς, αποδίδουν. Η ανάλυση που θα πραγματοποιηθεί σε 15 περίπου μέρες θα είναι σημαντική αφού θα έχει περάσει και η περίοδος των εορτών του Πάσχα. Βέβαια η χώρα μας κέρδισε σε χρόνο και ετοιμάστηκε καλύτερα με νέες κλίνες ΜΕΘ στα περισσότερα νοσοκομεία.
*Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης & Audencia Business School, Γαλλία, Βασιλική Ακαδημία των Οικονομικών & Χρηματοοικονομικών, Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων