Την ανάγκη να καλλιεργηθεί η πίστη σε κάθε εταιρική κοινωνία, που θα δίνει περιεκτικότερο νόημα στην εργασία και στον εργαζόμενο, έτσι ώστε αυτός να αισθάνεται υπερήφανος για την εταιρεία στην οποία αφιερώνει τόσο χρόνο ζωής και ενέργειας, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και Υπευθυνότητας του Ομίλου Interamerican Γιάννης Ρούντος.
Ο κ. Ρούντος σημειώνει ότι είναι πολλές οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε σωστό δρόμο, όσον αφορά στην εταιρική υπευθυνότητα, ωστόσο, «υπάρχει κι ένα υπολογίσιμο ποσοστό ανωριμότητας και στρέβλωσης στα ζητήματα της επιχειρηματικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία» γιαυτό και, όπως σημειώνει, χρειάζεται να απομονωθεί ο καιροσκοπισμός.
Δηλώνει ικανοποιημένος από τα αντανακλαστικά που έδειξε η επιχειρηματική κοινότητα, με τη συνεισφορά της για την αντιμετώπιση των υγειονομικών και κοινωνικών αναγκών, προσθέτει ότι τα μαθήματα που λάβαμε από την υγειονομική κρίση ήταν πολλά και στη συνέχεια, όπως σημειώνει, θα πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η εμπειρία για μια συντεταγμένη συμπεριφορά του επιχειρηματικού κόσμου, ώστε να προλαμβάνονται κρίσεις.
Όμως, προτεραιότητα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, υπό τις σημερινές συνθήκες, όπως σημειώνει ο κ. Ρούντος είναι η εργασία.
«Οι ίσες ευκαιρίες και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, οι δίκαιοι όροι εργασίας, η κοινωνική προστασία και ένταξη, μπορούν να βρουν εφαρμογή μέσα από νέες δράσεις πολιτικής ή νομοθετικές πρωτοβουλίες και να αναληφθούν δεσμεύσεις σε κάθε επίπεδο: κρατικό, θεσμικό, επιχειρηματικό» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής.
Αναλυτικά η συνέντευξη του διευθυντή Εταιρικών Υποθέσεων και Υπευθυνότητας του Ομίλου Interamerican Γιάννη Ρούντου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην δημοσιογράφο Εύη Παπαδοσηφάκη έχει ως εξής:
Eρ.: Η πανδημία του κορονοϊού έπληξε την «κανονικότητα» και στη χώρα μας. Όσον αφορά την επιχειρηματική ευθύνη, τί σημαίνουν για τις εταιρείες οι συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την υγειονομική κρίση;
Απ.: Αναμφίβολα, σηματοδοτούν τον αναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων, με γνώμονα τη βιωσιμότητα και με μοναδική σταθερά αναφοράς την κοινωνία στην οποία, άλλωστε, αντικατοπτρίζεται ανταποδοτικά για τις επιχειρήσεις κάθε δραστηριότητά τους. Η «προσαρμογή» είναι μια αναγκαιότητα που, σε πρώτη ανάγνωση, επιζητείται με μια σειρά «τεχνικών» ή διαχειριστικών επί το πλείστον αλλαγών. Όμως, βαθύτερα δοκιμάζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας και η θεμελιώδης στερεότητα και αντοχή των αξιών κάθε επιχειρηματικού οργανισμού. Και η ευθύνη, ως ηθική αξία, δεν σωματοποιείται στις επιχειρησιακές δραστηριότητες αν δεν έχει περάσει από μια μακράς διάρκειας, παιδευτική διαδικασία μύησης που κτίζει εταιρική κουλτούρα με φυσική συνέχεια.
Η ενδεχόμενη βιαιότητα των αλλαγών σε συνθήκες κρίσης, υπό την πίεση μιας διαρκούς επιτάχυνσης -αυτό έχει διαφανεί, ήδη, ως απειλή στον τομέα της εργασίας- που δεν επιτρέπει τη βίωση και την αφομοίωση, θα πρέπει να ελέγχεται συνεχώς. Είναι φαινόμενο που παρατηρείται συχνά και στην πρακτική έκφραση της εταιρικής υπευθυνότητας σήμερα. Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Υπάρχει ένα υπολογίσιμο ποσοστό ανωριμότητας και στρέβλωσης στα ζητήματα της επιχειρηματικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία. Αυτό, γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον βαθμό ενσωμάτωσης της υπευθυνότητας στην εταιρική στρατηγική, την αξιοπιστία των εκθέσεων, τις δεσμεύσεις μέσα από τη δικτύωση, την παρουσία σε θεσμικά κέντρα, τις συνεργασίες. Ο καιροσκοπισμός χρειάζεται να απομονωθεί και να συνδεθεί η ευθύνη με την εταιρική αποστολή. Να καλλιεργηθεί μια πίστη σε κάθε εταιρική κοινωνία, που θα δίνει πιο περιεκτικό νόημα στην εργασία και στον εργαζόμενο, έτσι ώστε αυτός να αισθάνεται υπερήφανος για την εταιρεία στην οποία αφιερώνει τόσο χρόνο ζωής και ενέργειας. Να υπογραμμίσω, βέβαια, τη διαπίστωση πως είναι πολλές οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε σωστό δρόμο.
Ερ.: Αναφερθήκατε στην εργασία. Ποιά θέση έχει στις προτεραιότητες της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, υπό τις σημερινές συνθήκες;
Απ.: Η εργασία αποτελεί το κορυφαίο ζήτημα ευθύνης των επιχειρήσεων. Η έννοια «ανθρώπινο κεφάλαιο», δυστυχώς, συχνά ερμηνεύεται κατά το δοκούν. Η εργασία δεν είναι μοχλός μόνο μιας παραγωγικής απόδοσης, είναι κάτι πολύ περισσότερο: αποτελεί την κύρια έκφραση της κοινωνικοποίησης, εξημερώνει τον άνθρωπο, κάνει τη γέφυρα της σύνδεσης της οικονομίας με την κοινωνία που είναι το βασικό ζητούμενο στη σημερινή συστημική -υγειονομική, οικονομική, ανθρωπιστική- κρίση. Αυτές οι γραμμές είναι ευδιάκριτες για μια αισιόδοξη προσέγγιση του μέλλοντος της εργασίας. Αποτυπώνονται και στον Στόχο 8 των Sustainable Development Goals της ατζέντας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που είναι ένας καλός οδηγός προσανατολισμού.
Ας συνεκτιμηθούν και οι αρχές – τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής, που έχουν τεθεί από το 2017. Οι ίσες ευκαιρίες και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, οι δίκαιοι όροι εργασίας, η κοινωνική προστασία και ένταξη, μπορούν να βρουν εφαρμογή μέσα από νέες δράσεις πολιτικής ή νομοθετικές πρωτοβουλίες και να αναληφθούν δεσμεύσεις σε κάθε επίπεδο: κρατικό, θεσμικό, επιχειρηματικό. Οι νέοι τρόποι εργασίας, που υιοθετούνται ως τάσεις για την ανάπτυξη του επιχειρείν, αυτονόητα θα πρέπει να ξεκινούν από μια τέτοια βάση αρχών. Στην Interamerican, μας απασχολεί ιδιαίτερα το μέλλον της εργασίας στη λογική ενός δημιουργικού, δομικού μετασχηματισμού, με σεβασμό στον εργαζόμενο. Δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά γνωρίζουμε καλά πως ο επιτυχημένος εργοδότης αξιολογείται και αναδεικνύεται από τη συνεχή άσκησή του απέναντι σε τέτοιες προκλήσεις.
Ερ. : Οι επιχειρήσεις, κατά την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, υλοποίησαν πλήθος κοινωνικών δράσεων, συμβάλλοντας δυναμικά στην εθνική προσπάθεια της αντιμετώπισης της νόσου Covid-19. Τί μάθαμε σε αυτή τη συγκυρία;
Απ.: Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου η επιχειρηματική κοινότητα έδειξε, με τη συνεισφορά της για την αντιμετώπιση υγειονομικών και κοινωνικών αναγκών, καλά αντανακλαστικά. Στη συνέχεια, πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η εμπειρία για μια συντεταγμένη συμπεριφορά του επιχειρηματικού κόσμου, ώστε να προλαμβάνονται κρίσεις.
Μπροστά μας, έχουμε μεγάλα ζητήματα, εν δυνάμει ικανά να πυροδοτήσουν τεράστιες κρίσεις, όπως για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή και τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, που θα μπορούσε να περιέχει και κρίση στην υγεία, στις κοινωνικές ισορροπίες από τη μετακίνηση πληθυσμών, φυσικά και στην οικονομία στην οποία αντανακλάται κάθε εκτροπή από την ομαλότητα.
Τα μαθήματα είναι πολλά. Κατ’ αρχάς γνωρίζουμε, πλέον, ότι οι μη χρηματοοικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις χρηματοοικονομικές για τη βιωσιμότητά τους. Ακόμη, ότι δεν υπάρχει μόνον ο ανταγωνισμός -θεμιτός ή αθέμιτος- αλλά και ο συναγωνισμός και η συνεργασία, ότι χρειαζόμαστε μια κοινή «γλώσσα» απέναντι σε κινδύνους που δεν κάνουν διακρίσεις και πλήττουν όλους. Σε αυτή τη λογική, δεν έχει νόημα να χαράσσουμε σύνορα μέσα στον ταραγμένο ωκεανό. Τα στοιχήματα της βιωσιμότητας και της ευημερίας είναι κοινά, είτε χαρακτηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και σε ουσιαστικά βιώσιμες επενδύσεις είτε αφορούν στην κοινωνική δικαιοσύνη και την εξάλειψη της περιθωριοποίησης και της φτώχειας είτε ενθαρρύνουν τη δυναμική και αυτάρκεια των τοπικών κοινωνιών είτε εξασφαλίζουν επαρκή υποστήριξη της δημόσιας υγείας για όλους είτε ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να ανοίξει για τον κόσμο μια θετική προοπτική.
Ερ.: Η Interamerican ποιές δράσεις ανέπτυξε κατά την πανδημία; Σε ποιούς τομείς εταιρικής υπευθυνότητας εστιάζει πρακτικά στη συνέχεια;
Απ.: Μας απασχόλησε, κατά προτεραιότητα, η διατήρηση της επιχειρησιακής συνέχειας και παράλληλα, η εξασφάλιση της υγείας των εργαζομένων, των συνεργατών και των πελατών μας. Συνεπώς, λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Διατηρήσαμε τον λειτουργικό βηματισμό και τις εργασίες μας χωρίς να χαθεί επιχειρησιακά έδαφος. Αξιοποιήθηκε απόλυτα η ψηφιακή ωριμότητα και ετοιμότητα του οργανισμού, αφού ο ψηφιακός μετασχηματισμός συντελείται εδώ και 15 χρόνια. Η εμπειρία, σίγουρα, δημιουργεί ένα κεκτημένο εξαιρετικής ευελιξίας για τη συνέχεια σε λειτουργίες, τρόπο εργασίας, επαφής με τον πελάτη.
Η κατάθεση της Interamerican στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών ήταν εστιασμένη στην υλικοτεχνική υποστήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, των υγειονομικών δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αθήνα, στην υποστήριξη της πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης και των μαθητών με ψηφιακά εργαλεία για τα εξ αποστάσεως μαθήματα, καθώς και με τηλεσυνεδρίες για τον αλφαβητισμό της υγείας. Αναπτύξαμε, ακόμη, πρωτοβουλίες βοήθειας με προσφορά τροφίμων και αναλωσίμων ειδών σε φορείς κοινωνικού έργου και σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ κινητοποιήσαμε τον στόλο μας των ασθενοφόρων και των οχημάτων οδικής βοήθειας για διανομή υγειονομικών μασκών, φαρμάκων και γευμάτων σε άστεγους. Επίσης, δημιουργήσαμε την ψηφιακή εφαρμογή medi ON για τον έλεγχο και την τηλε-διαχείριση συμπτωμάτων ασθένειας και οργανώσαμε μια συνεχή ενημέρωση από τις διαδικτυακές πλατφόρμες μας για το κοινό σχετικά με την Covid-19, με τη συνεργασία έγκυρων φορέων και ινστιτούτων υγείας.
Σύμφωνα με το σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης και υπευθυνότητας, σε βάθος χρόνου η κατεύθυνση των ενεργειών εταιρικής ευθύνης αφορά σε τομείς συναφείς με τις δραστηριότητές μας: υγεία, πρόληψη, διαχείριση κινδύνων από την κλιματική αλλαγή και τις ανθρωπογενείς καταστροφές, βιοτικό επίπεδο και περιορισμός των κοινωνικών ανισοτήτων, βιώσιμες πόλεις και κοινότητες. Και ακόμη, ποιοτική εκπαίδευση και προστασία/ανάδειξη του εθνικού πλούτου που συνιστούν ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον της χώρας, δηλαδή τα πολυτιμότερα εθνικά προϊόντα μας.