της Greenpeace
Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου εξαιτίας της εκτροφής ζώων αντιστοιχούν στο 17% των συνολικών εκπομπών της ΕΕ και προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στο κλίμα σε σύγκριση με το σύνολο των αυτοκινήτων και φορτηγών. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και να αποφύγει τις επιπτώσεις της κλιματικής κατάρρευσης, χωρίς τη μείωση των εκτρεφόμενων ζώων. Κατά την έκθεση «Farming for Fail» της Greenpeace , οι ετήσιες εκπομπές από την κτηνοτροφία αυξήθηκαν κατά 6% εντός της περιόδου 2007 -2018. Η αύξηση αυτή, που ισοδυναμεί με 39 εκατομμύρια τόνους CO2, είναι σαν να προσθέτουμε 8.4 εκατομμύρια αυτοκίνητα στους ευρωπαϊκούς δρόμους.
Βάσει νέων υπολογισμών, χρησιμοποιώντας δεδομένα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και από άλλες επιστημονικές έρευνες, υπολογίζεται ότι τα εκτρεφόμενα ζώα της Ευρώπης εκπέμπουν αέρια που ισοδυναμούν με 502 εκατομμύρια τόνους CO2, ετησίως. Συμπεριλαμβάνονται τις έμμεσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, που προέρχονται από την παραγωγή ζωοτροφών, τη χρήση γης, την αποψίλωση των δασών και άλλες αλλαγές στη χρήση γης, οι συνολικές ετήσιες εκπομπές που αποδίδονται στην ευρωπαϊκή κτηνοτροφία είναι ισοδύναμες με 704 εκατομμύρια τόνους CO2.
Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την κτηνοτροφία στην ΕΕ ξεπερνούν τις αντίστοιχες τιμές του συνόλου των αυτοκινήτων και φορτηγών στους ευρωπαϊκούς δρόμους (656 εκατομμύρια τόνοι CO2 ετησίως), περισσότερες από τις συνολικές εκπομπές, από όλους τους τομείς, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας (647 εκατομμύρια τόνοι CO2 ετησίως) και 18 φορές πάνω από τις τιμές του μεγαλύτερου και πιο ρυπογόνου σταθμού άνθρακα στην Ευρώπη, δηλαδή του σταθμού παραγωγής ενέργειας Belchatow στην Πολωνία (38 εκατομμύρια τόνοι CO2 ετησίως).
Επομένως, η πιθανότητα για μείωση των αερίων θερμοκηπίου από τη μείωση της εκτροφής ζώων είναι πολύ μεγάλη. Μια μείωση κατά 50% στην κτηνοτροφία θα ισοδυναμούσε σε μείωση 250 εκατομμυρίων τόνων CO2 εκπομπών από όλους τους τομείς των 11 χωρών της ΕΕ με χαμηλότερες εκπομπές και μια μείωση 75% θα αντιστοιχούσε σε 376 εκατομμύρια τόνους CO2 όλων των βιομηχανικών διεργασιών στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο (βιομηχανοποίηση σιδήρου, χάλυβα και χαρτιού, και επεξεργασία τροφίμων, χημικών ουσιών και ορυκτών). Η ΕΕ σχεδιάζει έναν νέο κλιματικό νόμο, κάνοντας αλλαγές στους στόχους της για το κλίμα, ενώ αποφασίζει τη γεωργική πολιτική της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια. Αυτοί οι νέοι υπολογισμοί δείχνουν ότι η αποδοτική δράση για το κλίμα πρέπει να περιλαμβάνει το τέλος των δημόσιων επιδοτήσεων για τη βιομηχανική εκτροφή ζώων στην κοινή γεωργική πολιτική της ΕΕ και ίσως την αξιοποίηση δημόσιου χρήματος για την ενίσχυση της μείωσης του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων.
Η περιορισμένη και ορθότερη εκτροφή ζώων είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά είναι επίσης απαραίτητο και για την πρόληψη νέων πανδημιών. Πολλές πανδημίες έχουν ξεκινήσει με μικρόβια που μεταδίδονται από ζώα εκτροφής σε ανθρώπους. Η βιομηχανική εκτροφή ζώων έχει έναν αναγνωρισμένο ρόλο στην εμφάνιση και εξάπλωση ιογενών λοιμώξεων, όπως ο Covid-19. Εκτιμάται ότι το 73% όλων των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών προέρχονται από ζώα, ενώ τα ζώα εκτροφής μεταδίδουν στον άνθρωπο έναν σημαντικό αριθμό ιών, όπως ο κορονοϊός και η γρίπη.