Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, θα βρεθεί το 2021 το θέμα της ιδιωτικότητας των πολιτών και η χρήση των προσωπικών τους δεδομένων. Το 2020 έδειξε πόσο εξαιρετικά σημαντική είναι μια συνδεδεμένη υποδομή και οι ψηφιακές υπηρεσίες για την καθημερινή λειτουργία της κοινωνίας. Το 2021, αυτό που θα απασχολήσει περισσότερο, είναι η αξία της ιδιωτικής ζωής στον ψηφιακό κόσμο, το απόρρητο και η συλλογή δεδομένων.
Το απόρρητο γίνεται “καυτό” ζήτημα στη διασταύρωση κυβερνητικών, εταιρικών και προσωπικών συμφερόντων, το οποίο προκαλεί πολλές διαφορετικές και ακόμη και αντιφατικές τάσεις στον τρόπο συλλογής δεδομένων και διατήρησης της ιδιωτικής ζωής. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της χρήσης δεδομένων από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις και τον σεβασμό του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή.
“Οι προμηθευτές “έξυπνων” συσκευών υγείας θα συλλέγουν όλο και πιο διαφορετικά δεδομένα. Τα δεδομένα, που συλλέχθηκαν από ανιχνευτές φυσικής κατάστασης, συσκευές παρακολούθησης αρτηριακής πίεσης και άλλες συσκευές, παρέχουν πληροφορίες τόσο πολύτιμες, που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε δικαστικές υποθέσεις. Έμποροι και ασφαλιστές τα θεωρούν, επίσης, εξαιρετικά χρήσιμα. Και με την υγεία να αποτελεί κοινό ενδιαφέρον, η ζήτηση για τέτοια δεδομένα μόνο θα αυξάνεται”, αναφέρουν οι ειδικοί της Kaspersky αναφορικά με την ιδιωτικότητα το 2020.
Φάσμα ευκαιριών
Η πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών ανοίγει ένα τεράστιο φάσμα ευκαιριών: “σκεφτείτε, καταπολέμηση της κακοποίησης παιδιών ή βελτίωση της κυκλοφορίας στην πόλη. Ωστόσο, με τους περισσότερους οργανισμούς να αρνούνται να κοινοποιήσουν αυτά τα δεδομένα, οι κυβερνήσεις θα ανταποκριθούν με περισσότερους κανονισμούς, που εμποδίζουν το διαδικτυακό απόρρητο, με έντονες συζητήσεις σχετικά με τις τεχνολογίες διατήρησης της ιδιωτικής ζωής, όπως end-to-end κρυπτογράφηση, DNS-over-HTTPS και κρυπτονομίσματα”, σημειώνουν οι αναλυτές.
Κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι εταιρείες δεδομένων θα βρουν ολοένα και πιο δημιουργικές - και μερικές φορές πιο ενοχλητικές - πηγές δεδομένων για να τροφοδοτήσουν τις μηχανές ανάλυσης συμπεριφοράς. “Η ανάλυση συμπεριφοράς βάσει δεδομένων είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Τα σφάλματα μπορεί να είναι επιζήμια για τους ανθρώπους, ενώ η πραγματική ποιότητα αυτών των συστημάτων είναι συχνά εμπορικό μυστικό”, τονίζει η εταιρεία.
Ωστόσο, αυτό δεν θα εμποδίσει τους οργανισμούς, που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα, να βρουν πιο δημιουργικούς τρόπους για να σχηματίσουν τα προφίλ των χρηστών βάσει των όσων τους αρέσουν και κάνουν - επηρεάζοντας έτσι τη ζωή τους. Οι πολυμερείς υπολογισμοί και η διαφορική προστασία της ιδιωτικής ζωής θα υιοθετηθούν ευρύτερα - καθώς και το edge computing.
Επίσης, θα εμφανίζονται όλο και πιο εξελιγμένα εργαλεία απορρήτου, ενώ οι μεγάλοι τεχνολογικοί οργανισμοί κινούνται για να εγγυηθούν νέα και αυστηρά πρότυπα απορρήτου των χρηστών. “Θα προκύψει πιο προηγμένο υλικό, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εργαλεία ικανά για προηγμένη επεξεργασία δεδομένων, μειώνοντας έτσι τον όγκο των δεδομένων που μοιράζονται οι χρήστες με οργανισμούς”, τονίζουν οι αναλυτές.
*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr