Η υγειονομική κρίση αναμένεται να αντιστρέψει την πρόοδο των γυναικών στο χώρο εργασίας, όπως επιβεβαιώνει μελέτη της PwC.
Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η πανδημία αναμένεται να παλινδρομήσει την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια προς την ισότητα των φύλων στο χώρο της εργασίας στα επίπεδα του 2017.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η PwC έπειτα από μελέτη 33 χωρών- μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με βάση τον ετήσιο δείκτη «Women in Work». Ο δείκτης μετρά τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και την ισότητα σύμφωνα με ένα σταθμισμένο μέσο όρο σε πέντε κατηγορίες.
Η PwC έλαβε υπόψη τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για το ποσοστό ανεργίας και το μέγεθος του εργατικού δυναμικού του 2019, στοιχεία δηλαδή τα οποία ήταν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα, ώστε να εκτιμηθεί ο πιθανός αντίκτυπός τους σε αυτές τις χώρες τα έτη 2020-22.
Σύμφωνα με την naftemporiki.gr Τα συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ήταν ότι ο δείκτης ισότητας των φύλων αναμένεται να πέσει κατά 2 βαθμούς μεταξύ 2019 και 2021, και κάτω από τη συνολική μέση βαθμολογία των 62 βαθμών το 2017.
Προκειμένου να αποκατασταθεί η «ζημιά» της πανδημίας στη θέση των γυναικών στο χώρο εργασίας έως το 2030, η PwC εκτιμά ότι η πρόοδος προς την ισότητα των φύλων πρέπει πλέον να διπλασιαστεί συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία.
«Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο στην αντιμετώπιση του πολύ πραγματικού αντίκτυπου της πανδημίας στις γυναίκες», σχολίασε η Λάουρα Χίντον, επικεφαλής της PwC, αναφορικά με τα ευρήματα.
Η ισότητα των φύλων επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη
Οι έρευνες που αναζητούν τις συνέπειες της πανδημίας στην καθημερινή ζωή έχουν δείξει ότι οι γυναίκες στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό έχουν πληγεί δυσανάλογα από την υγειονομική κρίση, επειδή είναι πιο πιθανό να εργαστούν στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την αυτή.
Άλλη μελέτη των Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες έχουν αναλάβει το βάρος της επιπλέον φροντίδας των παιδιών και των οικιακών καθηκόντων από την έναρξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με την Χίντον, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην «αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων στην αμειβόμενη εργασία, μέσω της προώθησης και της προώθησης προγραμμάτων όπως η κοινή γονική άδεια, η προσιτή φροντίδα των παιδιών και οι ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις».
Η Λορις Στίλοου, οικονομολόγος της PwC, επεσήμανε από την πλευρά της ότι η απώλεια γυναικών από το εργατικό δυναμικό «όχι μόνο αντιστρέφει την πρόοδο προς την ισότητα των φύλων, αλλά επηρεάζει επίσης την οικονομική ανάπτυξη».
Σύμφωνα με την naftemporiki.gr, στην κατάταξη των 33 χωρών που αναλύθηκαν στην έκθεση, με βάση τα δεδομένα του 2019, η PwC διαπίστωσε ότι η Ισλανδία και η Σουηδία διατήρησαν τη θέση τους ως χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις για την πρόοδο των γυναικών στο χώρο εργασίας.
Η Νέα Ζηλανδία «μετακόμισε» στην τρίτη θέση, χάρη στην πρόοδο που κατάφερε κλείνοντας το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων και στην αύξηση του αριθμού των γυναικών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης.
Στην πραγματικότητα, η ανάλυση της PwC έδειξε ότι αν η απασχόληση των γυναικών στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξηθεί τόσο όσο το αντίστοιχο ποσοστό της Σουηδίας, αυτό «μεταφράζεται» σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 6 τρισ. δολάρια ετησίως σε αυτήν την ομάδα 37 χωρών, ενώ το κλείσιμο του χάσματος στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων θα προσθέτει 2 τρισ. δολάρια στο ΑΕΠ του ΟΟΣΑ κάθε χρόνο.
*πρώτη δημοσίευση: www.in.gr