Την ψαλίδα μεταξύ των δύο φύλων κλείνει σταδιακά ο τομέας της κυβερνοασφάλειας, με τον αριθμό των γυναικών, που απασχολούνται στον κλάδο, να αυξάνεται σταθερά. Παρά την αντίληψη ότι η κυβερνοασφάλεια είναι ένας τομέας αποκλειστικά γένους αρσενικού, οι γυναίκες εκπροσωπούν ήδη σχεδόν το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού στον τομέα της ασφαλείας.
Η εκπροσώπηση των γυναικών αυξάνεται σταδιακά, αν σκεφτεί κανείς, για παράδειγμα, ότι το 2013, στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας οι γυναίκες καταλάμβαναν μόνο το 11% των θέσεων εργασίας. Εντούτοις, μένουν πολλά ακόμα να γίνουν πριν κλείσει εντελώς το χάσμα των φύλων στον χώρο της ψηφιακής ασφάλειας, που προσπαθεί ακόμα να καλύψει εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με την έκθεση “Women in Cybersecurity”, που εκπονήθηκε από τον Οργανισμό Πιστοποίησης Ασφαλείας (ISC), δείχνει ότι το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των φύλων είναι κάτι παραπάνω από εμφανές. “Όταν ρωτήθηκαν για τις ετήσιες απολαβές τους κατά το προηγούμενο έτος, το 17% των γυναικών δήλωσε ότι ήταν $50.000 έως $99.999 δολάρια, 12 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από τους άνδρες (29%)”, αναφέρει η έκθεση.
Όπως αναφέρει η εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET, αν και ο τομέας της κυβερνοασφάλειας θεωρείται ευρέως ως προοδευτικός, το γεγονός είναι ότι σε μεγάλο βαθμό παραμένει ένα επάγγελμα, που κυριαρχείται από άντρες.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ISC, λίγο περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων επαγγελματιών θεωρούν ότι το ποσοστό των γυναικών στον τομέα έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Ωστόσο, μεταξύ των γυναικών, το 7% πιστεύει ότι ο αριθμός των γυναικών στον τομέα στην πραγματικότητα έχει μειωθεί την ίδια περίοδο, σε σύγκριση με μόλις το 4% των ανδρών.
Περί στερεοτύπων
“Σε γενικές γραμμές, πολλά πιθανότατα οφείλονται σε παρερμηνείες, που αποτελούν μέρος του συνολικού προβλήματος. Η αντίληψη ότι η κυβερνοασφάλεια είναι ένας τομέας, όπου άνδρες σπασίκλες με γυαλιά εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο απομονωμένοι σε μικρά γραφεία ή δωμάτια χωρίς παράθυρο, είναι ένα βαθιά παγιωμένο στερεότυπο που διαιωνίζεται, καθώς ανατροφοδοτείται από δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές”, σημειώνει η ESET.
Όπως εξηγεί, μια καλή αρχή θα ήταν η εξάλειψη της αρνητικής αντίληψης ότι η κυβερνοασφάλεια δεν αποτελεί βιώσιμη καριέρα για τις γυναίκες και η προβολή των λόγων για τους οποίους οι γυναίκες θα πρέπει να σκεφτούν μια καριέρα στο συγκεκριμένο τομέα.
“Πέρα από τους ελκυστικούς μισθούς και την ικανοποίηση που προσφέρει το επάγγελμα, είναι εξίσου σημαντικό να τονιστεί ότι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ποικιλόμορφη και οι διαδρομές της σταδιοδρομίας δεν είναι γραμμικές, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουν την ευκαιρία να ωριμάσουν και να φορέσουν πολλά καπέλα κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους”, σημειώνει η εταιρεία.
*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr