της Ιωάννας Φωτιάδη
Μπορεί εδώ και ένα χρόνο η υφήλιος να βιώνει τη δίνη της πανδημίας, τους νέους ωστόσο απασχολεί εξίσου η εν εξελίξει κλιματική αλλαγή. Αυτό καταδεικνύει έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας «Οχι στην κλιματική αλλαγή, Ναι στο κλίμα αλλαγής», στην οποία συμμετείχαν 22.377 άτομα 15 έως 35 ετών – στην Ελλάδα τη σφυγμομέτρηση ανέλαβε η ActionAid κάνοντας διαδικτυακές συνεντεύξεις σε 1.030 νέους. Την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική υποβάθμιση αναδεικνύουν ως το πιο σοβαρό πρόβλημα οι νέοι της Ευρώπης. Οι Ελληνες την ιεραρχούν μετά την «οικονομική κατάσταση/ανεργία» και τη «φτώχεια/πείνα». Ακολουθούν η εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών, η μετανάστευση ευρείας κλίμακας, η τρομοκρατία, οι ένοπλες συρράξεις κ.ά.
Επικριτικοί στο τρέχον οικονομικό μοντέλο (81%) αλλά και στις καταναλωτικές συνήθειές μας (75%) εμφανίζονται οι Ελληνες, γι’ αυτό τείνουν να στηρίξουν την κυβερνητική δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Το 72% αυτών πιστεύει ότι μέτρα κατά της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία. Το 52% απαντά ότι η ευθύνη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βαρύνει πρωτίστως τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.
Ωστόσο, οι Ελληνες είναι λιγότερο ενήμεροι από τους συνομηλίκους τους στην Ε.Ε. ως προς την κλιματική μετανάστευση – μόνο το 23% έχει επαρκείς πληροφορίες για τον όρο «κλιματικοί μετανάστες» έναντι 33% των υπολοίπων. Παρά την ελλιπή ενημέρωση, το 55% συμφωνεί ότι οι κλιματικοί μετανάστες πρέπει να λαμβάνουν την ίδια νομική προστασία με τους πρόσφυγες. Η ευαισθητοποίηση είναι διάχυτη: το 85% ενθαρρύνει τους οικείους του να αναλάβουν δράση, το 75% θα ψήφιζε πολιτικούς που θα είχαν ψηλά στην ατζέντα τους την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ το 67% θα συμμετείχε σε διαδήλωση για τον σκοπό αυτό ή το έχει ήδη πράξει. Κατεξοχήν υπεύθυνη για την αναχαίτιση του φαινομένου θεωρούν τη βιομηχανία (62%). Η πανευρωπαϊκή εκστρατεία «Οχι στην κλιματική αλλαγή, Ναι στο κλίμα αλλαγής» (#ClimateOfChange), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποσκοπεί στη δημιουργία κινήματος νέων για την κλιματική δικαιοσύνη. Η ActionAid καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση και την Ε.Ε. να λάβει μέτρα για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε λιγότερο από 1,5° C.
*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr