της Νατάσας Φραγκούλη
Έλλειμμα ψηφιακής κατάρτισης εμφανίζει το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, καθώς οι ιδρυτές startups δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες σε ικανοποιητικό βαθμό. Σήμερα, μόλις ένας στους τέσσερις (25%) ιδρυτές και συνιδρυτές startups στην Ελλάδα διαθέτει ψηφιακές δεξιότητες. Στην Ευρώπη, το αντίστοιχο ποσοστό είναι σαφώς υψηλότερο: ένας στους τρεις (35%) founders και co-founders διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογική κατάρτιση και τα απαιτούμενα digital skills.
Πάντως, η ελληνική νεοφυής σκηνή δεν αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση στη συνολική ευρωπαϊκή εικόνα σε επίπεδο τεχνολογικής κατάρτισης των ιδρυτών startups, αφού η Ευρώπη δείχνει να υστερεί ψηφιακά σε αυτό τον τομέα. Για την ακρίβεια, τα εννέα από τα δέκα κορυφαία οικοσυστήματα startups στη Γηραιά Ήπειρο επίσης στερούνται founders με τα κατάλληλα digital skills.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα “CTOs & Tech Co-Founders: European Startups and the Competition over Tech Talent” του Startup Heatmap Europe και του venture studio Etinx. Η σχετική μελέτη ανέλυσε τα προφίλ 3.000 ιδρυτών νεοφυών εταιρειών σε 35 χώρες της Ευρώπης, διερευνώντας τον τις γνώσεις τους σε δεξιότητες σχετικές με την τεχνολογία.
Το ψηφιακό έλλειμμα υπογραμμίζει το γεγονός ότι, για παράδειγμα, στο ψηφιακά ώριμο Λονδίνο, αλλά και στην εξίσου ώριμη στην τεχνολογία Βαρκελώνη μόνο το 34% των ιδρυτών και συνιδρυτών νεοφυών εταιρειών έχει τις απαιτούμενες ψηφιακές δεξιότητες.
Φωτεινές εξαιρέσεις
Το ίδιο ισχύει για το εξαιρετικά δυναμικό startup οικοσύστημα του Ταλίν στην Εσθονία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 33%. Ακόμη χειρότερες επιδόσεις έχουν το Παρίσι, το Δουβλίνο, η Ζυρίχη και το Βερολίνο, που σκοράρουν μεταξύ 31,6% και 30% όσον αφορά τον πληθυσμό των founders με digital skills.
Τους πιο καταρτισμένους σε θέματα τεχνολογίας ιδρυτές startups συναντάμε - από τα μεγάλα οικοσυστήματα - στο Ελσίνκι, όπου το 42% των founder νεοσύστατων επιχειρήσεων έχει ψηφιακές δεξιότητες. Συνολικά, ανάμεσα στα 35 ευρωπαϊκά οικοσυστήματα νεοφυών εταιρειών, που εξετάζει η μελέτη, την καλύτερη επίδοση έχει το Βουκουρέστι και η πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους: σχεδόν ένας στους δύο ιδρυτές startups στις δύο πόλεις (51,6% και 47,5%, αντίστοιχα) έχει τα απαραίτητα τεχνολογικά εφόδια.
Τεχνολογική υστέρηση
Ακόμη πιο έντονη είναι η τεχνολογική υστέρηση των γυναικών founders τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Ειδικότερα, λιγότερο από το 1/3 (32%) των ιδρυτών startups, που διαθέτουν tech skills, είναι γυναίκες.
Στην Ελλάδα, η εικόνα σε σχέση με τις γυναίκες, που ιδρύουν νεοφυείς εταιρείες και έχουν τις απαιτούμενες τεχνολογικές δεξιότητες, είναι πολύ δυσμενέστερη, αφού μόλις ένα ποσοστό μεταξύ 5% και 15% ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr