της Νατάσας Φραγκούλη
Αδυναμία να καλύψει θέσεις εργασίας, που σχετίζονται με την Πληροφορική και τη Διαχείριση Δεδομένων, αντιμετωπίζει ένας στους τρεις Έλληνες εργοδότες. Η εγχώρια αγορά εργασίας δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε εξειδικευμένα ταλέντα στον ευρύτερο χώρο της Πληροφορικής, έλλειμμα που πλήττει καίρια την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών στην Ελλάδα, καθώς διογκώνεται η ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού.
Σήμερα, 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα απαντούν ότι δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο εργατικό δυναμικό, για να καλύψουν τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Οι 4 ρόλοι με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης σχετίζονται με: Πληροφορική/Δεδομένα (31%), Βιομηχανία/Παραγωγή (21%), Εφοδιαστική αλυσίδα/ Επιχειρησιακές Λειτουργίες (20%) και Πωλήσεις/Μάρκετινγκ (19%).
Το 80% των εργοδοτών, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες προσλήψεων, αποτελεί ρεκόρ 12ετίας για την Ελλάδα, αφού πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2008. Με αυτήν την επίδοση, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 10η θέση στην περιοχή της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή - Αφρική) στη δυσκολία εύρεσης του κατάλληλου προσωπικού.
Η ψαλίδα στην ελληνική αγορά ταλέντων διευρύνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το 2019, το ποσοστό των εργοδοτών, που απαντούσαν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας, ανερχόταν σε 77%, ένα χρόνο νωρίτερα σε 61%, το 2016 σε 59%, ενώ το 2010 μόλις που έφτανε το 29%.
Παγκόσμιο έλλειμα
Αλλά και διεθνώς, η εικόνα δεν είναι πολύ διαφορετική: το ποσοστό έλλειψης ταλέντου είναι το υψηλότερο, που έχει καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι το 69% των εταιρειών παγκοσμίως, που ανέφεραν ελλείψεις ταλέντου, αναμένουν αυξήσεις προσλήψεων.
“Η μεγαλύτερη μετατόπιση και ανακατανομή των δεξιοτήτων από τον Β’ ΠΠ ξεκίνησε το 2020 - ακόμη και οι δεξιότητες, που είχαν μεγαλύτερη ζήτηση στην αρχή της κρίσης, είναι διαφορετικές από όσες αναδύονται τώρα, καθώς και από εκείνες που αναμένονται στο μέλλον”, αναφέρει η πρόσφατη έρευνα Έλλειψης Ταλέντου στην Ελλάδα για το 2021.
Νέο μοντέλο εργασίας
Η έρευνα διαπιστώνει ότι, παρά τις προσπάθειες για μεγαλύτερη εργασιακή ευελιξία, τους επόμενους έξι έως δώδεκα μήνες το 70% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέφουν στον χώρο εργασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό το προηγούμενο τρίμηνο ήταν 30%.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν τα 2/3 των εργοδοτών, το 68%, απαντούν ότι σκοπεύουν να ενσωματώσουν ευέλικτους χρόνους έναρξης και λήξης της εργασίας, ενώ το 64% θα προσφέρει έναν συνδυασμό απομακρυσμένης και από το γραφείο εργασίας.
Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης για το 3ο Τρίμηνο 2021 της ManpowerGroup, 3 στους 4 εργοδότες απαιτούν τουλάχιστον το 50% του ανθρώπινου δυναμικού να βρίσκεται κατά κύριο λόγο στον χώρο εργασίας.
“Είναι ξεκάθαρο ότι οι οργανισμοί θα πρέπει να προετοιμαστούν για να διαχειριστούν αυτήν την δυσκολία, καθώς και τις προσεχείς τάσεις του 2021, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα των ταλέντων με την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ευημερία των εργαζομένων και παράλληλα ενισχύοντας τον ψηφιακό επιχειρηματικό μετασχηματισμό τους”, δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Greece.
Έρχονται προσλήψεις
Σε συνέχεια της πλήρους εφαρμογής του εμβολιαστικού προγράμματος, αυτό το τρίμηνο οι εργοδότες ρωτήθηκαν επίσης για το πώς ο οργανισμός τους, προβλέπει τα επίπεδα προσλήψεων, καθώς και πώς πιθανότατα θα ανταποκριθεί. Οι προθέσεις προσλήψεων για το επόμενο τρίμηνο είναι αισιόδοξες για την αγορά εργασίας, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν η σταθεροποίηση της πανδημικής κρίσης και η εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος.
Το 62% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει προσλήψεις στο ίδιο επίπεδο ή υψηλότερο απ’ ό,τι πριν από την COVID-19 εντός των επόμενων 9 μηνών. Μόνο το 13% αναμένει πως δεν θα επιστρέψει στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων.
Οι ισχυρότερες προσλήψεις προβλέπονται στους κύριους τομείς των Κατασκευών, των Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και της Βιομηχανίας/Παραγωγής. Παρ’ όλα αυτά, το παγκόσμιο φαινόμενο της έλλειψης ταλέντου εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους οργανισμούς.
Η παγκόσμια εικόνα
Σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2021, οι εργοδότες αναφέρουν ενισχυμένα σχέδια προσλήψεων σε 31 από τις 43 χώρες και επικράτειες, ενώ οι Προοπτικές αποδυναμώνονται σε οκτώ και αμετάβλητη αναμένεται να παραμείνει η κατάσταση σε τέσσερις. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους - όταν η COVID-19 άρχισε να έχει αντίκτυπο στην πρόθεση προσλήψεων - οι εργοδότες σε 42 από τις 43 χώρες και επικράτειες αναφέρουν βελτιωμένες προοπτικές προσλήψεων, με την κατάσταση να διατηρείται αμετάβλητη σε μία.
Κατά το προσεχές τρίμηνο, οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένεται να καταγραφούν σε ΗΠΑ, Ταϊβάν, Αυστραλία, Ελλάδα, Ιρλανδία και Σιγκαπούρη, ενώ τις πιο αδύναμες προθέσεις προσλήψεων αναφέρουν οι εργοδότες σε Χονγκ Κονγκ, Αργεντινή, Παναμά και Νότιο Αφρική.
Οι εργοδότες και στις 26 χώρες της περιφέρειας Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική (ΕΜΕΑ) που συμμετέχουν στην έρευνα, προσδοκούν στην αύξηση του αριθμού των ατόμων, που απασχολούν κατά το προσεχές τρίμηνο. Η πιο έντονη δραστηριότητα προσλήψεων αναμένεται να σημειωθεί σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Κροατία, ενώ οι εργοδότες στη Νότιο Αφρική, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και την Ισπανία καταγράφουν τον πιο αδύναμο ρυθμό προσλήψεων.
*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr