της Natalie Marchant*
Η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να χάσει το 10% της συνολικής της οικονομικής αξίας έως το 2050 λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η έκθεση «Τα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής: η μη δράση δεν είναι επιλογή»- που δημοσιεύθηκε από το Swiss Re Institute, ανέφερε ότι η πρόβλεψη αυτή βασίστηκε στα μέχρι τώρα δεδομένα, ενώ οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού και οι στόχοι για καθαρές μηδενικές εκπομπές δεν έχουν ακόμα επιτευχθεί.
Προειδοποιεί, επίσης, ότι τα ποσοστά αυτά θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά (έως και 18% του ΑΕΠ) μέχρι τα μέσα του αιώνα, εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση της θερμοκρασίας στους 3.2°C.
Αξιολόγηση της ανθεκτικότητας του κλίματος
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Swiss Re Institute εξετάζει το πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επηρεάσει 48 χώρες, οι οποίες εκπροσωπούν το 90% της παγκόσμιας οικονομίας- και αξιολογεί την κλιματική ανθεκτικότητα.
Διατυπώνει τον αναμενόμενο αντίκτυπο στο παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2050, βάσει τεσσάρων διαφορετικών σεναρίων σε σύγκριση με έναν κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα:
-4% σε περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού (περίπου 2°C αύξηση)
-11% σε περίπτωση που ληφθούν περαιτέρω μέτρα άμβλυνσης (2°C αύξηση)
-14% σε περίπτωση που ληφθούν κάποια μέτρα άμβλυνσης (2.6°C αύξηση)
-18% σε περίπτωση που δεν ληφθεί κανένα μέτρο άμβλυνσης (3.2°C αύξηση)
Οι ασιατικές οικονομίες φαίνεται να έχουν πληγεί πολύ σκληρά, με πλήγμα της τάξεως του 5.5% για το ΑΕΠ της για το πιο αισιόδοξο σενάριο και της τάξεως του 26.5% για το χειρότερο σενάριο.
Ωστόσο, παρατηρείται σημαντική απόκλιση στα δεδομένα ανά περιοχή. Οι προηγμένες ασιατικές οικονομίες προβλέπεται να δουν μείωση στο ΑΕΠ τους της τάξεως του 3.3% σε περίπτωση που υπάρξει άνοδος των θερμοκρασιών κάτω των -2°C και σε ποσοστό 15.4% στο χειρότερο σενάριο, ενώ για τις χώρες της Ένωσης της Νοτιοανατολικής Ασίας προβλέπεται να υπάρξει μείωση της τάξεως του 4.2% και 37.4%, αντιστοίχως.
Η Κίνα κινδυνεύει με μείωση του ΑΕΠ της σε ποσοστά που αγγίζουν το 24% στο χειρότερο σενάριο- σε σύγκριση με τη μείωση της τάξεως του 10% για τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο και με το 11% για την Ευρώπη.
Η Μέση Ανατολή και η Αφρική ίσως δουν πτώση έως και 4.7%, σε περίπτωση που η αύξηση της θερμοκρασίας παραμείνει κάτω των 2°C και 27.6°C (στο χειρότερο σενάριο), σύμφωνα με την έρευνα.
Πολλές ασιατικές οικονομίες είναι πιο ευάλωτες σε φυσικούς κινδύνους
Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι οικονομίες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας ήταν οι πιο ευάλωτες σε φυσικούς κινδύνους που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Χώρες με τις περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις (Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Ινδία, Φιλιππίνες και Ινδονησία- μεταξύ άλλων) ήταν συχνά αυτές με τους λιγότερους πόρους για προσαρμογή και περιορισμό των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ωστόσο, τέτοια κράτη έχουν επίσης τα περισσότερα να κερδίσουν από τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας, σύμφωνα με την έκθεση.
Πολλές προηγμένες οικονομίες στο βόρειο ημισφαίριο ήταν συγκριτικά λιγότερο ευάλωτες, επειδή ήταν λιγότερο εκτεθειμένες σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ διέθεταν επίσης περισσότερους πόρους για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της.
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ελβετία και η Γερμανία ήταν μεταξύ των χωρών που θεωρήθηκαν λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν σημαντικά.
Η κλιματική αλλαγή ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον πλανήτη
Η Παγκόσμια Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ: «Το Τοπίο Παγκόσμιων Κινδύνων για το 2021» κατέδειξε ότι οι αποτυχημένες προσπάθειες για το κλίμα αποτελούν τον μεγαλύτερο και ίσως τον δεύτερο σημαντικότερο κίνδυνο μακροπρόθεσμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος στη διάρκεια ενός έτους, όταν συνεχίζονταν οι μάχες για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας της COVID-19.
Η έκθεση προειδοποίησε ότι δισεκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο κινδυνεύουν να χάσουν τις μελλοντικές οικονομικές ευκαιρίες και τα οφέλη μιας ανθεκτικής παγκόσμιας κοινότητας.
Περιορίζοντας τον κίνδυνο
Στην έκθεση του Swiss Re Institute τονίζεται ότι: «Οι κίνδυνοι για το κλίμα επηρεάζουν κάθε κοινωνία, κάθε εταιρία και κάθε άτομο», λέει ο Thierry Leger- chief underwriting officer και πρόεδρος του Swiss Re Institute.
«Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί- φτάνοντας τους περίπου 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ειδικά σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Επομένως, πρέπει να δράσουμε τώρα για να περιορίσουμε τους κινδύνους και να επιτύχουμε στόχους καθαρών μηδενικών εκπομπών.
Η έρευνα του Ινστιτούτου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο εάν ληφθούν πιο αποφασιστικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Αυτό απαιτεί συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να επιταχυνθεί η μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές, όπως αναφέρεται.
*Συγγραφέας, Επιμελήτρια Περιεχομένου
**πρώτη δημοσίευση: www.weforum.org