των Khaled Abusalem, Mansour Alsaleh, Timothy Reuter και Talal Alsedairy*
Τον τελευταίο χρόνο φαίνεται τα drones να έχουν πιο ενεργό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Η τεχνολογία έχει ωριμάσει, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας δημιουργήθηκε η ανάγκη να βρεθούν νέοι τρόποι ώστε να έχουμε πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Στη Γκάνα, τα drones ανέλαβαν το 13% των πρώτων μεταφορών εμβολίων Covid-19 προς τη χώρα μέσα σε τρεις μόλις ημέρες. Στις ΗΠΑ, η εταιρεία «Wing» (θυγατρική της «Alphabet») για drone delivery παρουσίασε διπλασιασμό στη ζήτηση των υπηρεσιών της, καθώς οι άνθρωποι αναζητούσαν τρόπους ανέπαφης πρόσβασης σε καταναλωτικά αγαθά.
Ρυθμιστικοί φορείς ανά τον κόσμο έδειξαν ενδιαφέρον για την ενίσχυση αυτού του κλάδου, ώστε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Έτσι, χορηγούν περισσότερες εγκρίσεις βάσει των κανονιστικών πλαισίων που είναι σε ισχύ και υιοθετούν περισσότερο ολοκληρωμένα νομικά πλαίσια προκειμένου να ενισχύσουν τις μεγαλύτερης κλίμακας επιχειρήσεις του κλάδου.
Στο παρελθόν, τα drones μπορούσαν να μεταφέρουν μόνο ελαφριά φορτία. Ωστόσο, αναδύεται ένα νέο σύστημα που θα επιτρέπει τη μεταφορά φορτίων από 70 μέχρι και 500 κιλά, ανάλογα με το αεροσκάφος. Αυτό σημαίνει ότι τα νέα μοντέλα μεταφορών μπορούν να είναι πιο αποδοτικά και πιο οικονομικά από τα υπάρχοντα ελικόπτερα, φορτηγά ή πλοία- ειδικότερα όσον αφορά τα κοινωνικά αγαθά ή τα αγαθά μεγάλης οικονομικής αξίας σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται σωστά με τις υπάρχουσες υποδομές. Οι απομακρυσμένες, αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες θα μπορούν να λαμβάνουν βασικά αγαθά μέσω αυτόνομων εναέριων συστημάτων με την ενσωμάτωση των κατάλληλων κανονισμών.
Η τεχνολογία των drones βαρέων μεταφορών έχει ωριμάσει και τα συστήματα είναι έτοιμα για πιστοποίηση από τις αρχές πολιτικής αεροπορίας. Η έγκριση μεταφοράς βαρέων φορτίων μπορεί επίσης να είναι σημαντική για τις πλατφόρμες που αφορούν τη μεταφορά ανθρώπων, όπως οι Advanced Aerial Mobility (AAM) και Urban Aerial Mobility (UAM)- εφόσον πρόκειται για παρόμοια τεχνολογία. Οι AAM πλατφόρμες έχουν παρουσιάσει ταχεία αύξηση κεφαλαίων. Τους τελευταίους έξι μήνες, τέσσερις εταιρείες - Joby Aviation, Lilium, Archer, and Elevation Aerospace - έχουν ανακοινώσει ότι αργότερα μέσα στο έτος θα παρουσιάσουν νέα σχέδια.
Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο βαρέων μεταφορών και να λειτουργήσει ως κέντρο για αναδυόμενες τεχνολογίες drone. Αν και η Σαουδική Αραβία διαθέτει γενικά άρτιες υποδομές μεταφορών, μερικές κοινότητες εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικά αγαθά και γενικότερα σε καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα εξαιτίας του ιδιόμορφου εδάφους της (βουνά, έρημος και νερό). Το όραμα της χώρας για το 2030 έχει κάποιες «σημαντικές εκκρεμότητες αναφορικά με το οδικό δίκτυο, οδηγώντας σε ανεπάρκεια των μεταφορικών υποδομών» σε σχέση και με τον στρατηγικό στόχο για «προώθηση των διευκολύνσεων διαβίωσης σε ολόκληρο το [Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας]». Τα drones για μεταφορά βαρέων φορτίων αποτελούν μια ευκαιρία για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και για την επίτευξη των στόχων.
Ωστόσο, οι κανονισμοί και τα επιχειρηματικά μοντέλα προκαλούν καθυστερήσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμποδίζουν τις εταιρείες να αντιληφθούν τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας. Απαιτείται συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να διασφαλιστεί ότι τα «ιπτάμενα φορτηγά» θα αναπτύσσονται με τρόπο που θα προστατεύεται η δημόσια ασφάλεια, θα διασφαλίζεται η προστασία των συμφερόντων της κοινότητας, ενώ θα εξετάζεται και πώς θα γίνεται η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στις αλυσίδες εφοδιασμού με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Κέντρο για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση στη Σαουδική Αραβία ξεκινούν ένα νέο project σχετικά με τα drones βαρέων μεταφορών. Το έργο αυτό θα βοηθήσει το Υπουργείο Μεταφορών της Σαουδικής Αραβίας και την Αρχή Πολιτικής Προστασίας να σχεδιάσουν ένα κανονιστικό πλαίσιο και να οικοδομήσουν επιτυχείς σχέσεις συνεργασίας με τη Ρουάντα, την Ελβετία και την Ινδία- αλλά και να βοηθήσουν και άλλα κράτη ως προς το ζήτημα αυτό. Το Φόρουμ, επίσης, συνεργάζεται με σημαντικούς φορείς του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στη Σαουδική Αραβία ώστε να αναγνωρίσουν τα κοινωνικά οφέλη από την αξιοποίηση των drones για μεταφορές βαρέων φορτίων και για να διασφαλίσουν ότι οι κανονισμοί υποστηρίζουν τις νέες αυτές τεχνολογίες.
Με την ενσωμάτωση των νέων κανονιστικών πλαισίων για τις μεταφορές και τις πιλοτικές δοκιμές, η Σαουδική Αραβία μπορεί με τη βιομηχανική της ανάπτυξη και τους κοινωνικούς της στόχους να αποτελέσει πρότυπο και για άλλα κράτη ανά τον κόσμο.
*Πρόεδρος, UAV and Robotics, Saudi Aramco και Επικεφαλής, Κέντρο για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση στη Σαουδική Αραβία και Επικεφαλής του τομέα της Αεροναυπηγικής& των Drones, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και Επικεφαλής του τομέα των Drones, Κέντρο για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση στη Σαουδική Αραβία
**πρώτη δημοσίευση: www.weforum.org