Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Αναστρέφεται το brain drain: μόλις 1 στους 10 Έλληνες ψάχνει εργασία στο εξωτερικό

Τάση αναστροφής του brain drain σημειώνεται σταθερά στην Ελλάδα, με τον ρυθμό φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό για εργασία να μειώνεται σταθερά την τελευταία τετραετία

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021

Το 2017, το 33% των Ελλήνων αναζητούσαν εργασία στο εξωτερικό. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι μόλις 11%
Το 2017, το 33% των Ελλήνων αναζητούσαν εργασία στο εξωτερικό. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι μόλις 11%

της Νατάσας Φραγκούλη

Τάση αναστροφής του brain drain σημειώνεται σταθερά στην Ελλάδα, με τον ρυθμό φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό για εργασία να μειώνεται σταθερά την τελευταία τετραετία. Σήμερα, μόλις 1 στους 10 Έλληνες (11%) αναζητά την εργασιακή του τύχη εκτός συνόρων, ενώ η αντίστοιχη αναλογία το 2017 ήταν 1 στους 3 (33%).

Από την κορύφωση του brain drain το 2017, το ποσοστό όσων αναζητούσαν ευκαιρίες εργασίας εκτός Ελλάδας ακολουθεί σταθερά μειούμενη τάση, φθάνοντας στο χαμηλότερό του επίπεδο το 2021. Το ποσοστό των εργαζομένων που δήλωναν ότι αναζητούσαν ενεργά εργασία στο εξωτερικό μειώθηκε κατακόρυφα και το 2020, φτάνοντας στο 13%.

“Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν. Όμως, εν μέσω μίας άλλης μεγάλης κρίσης, αυτήν της πανδημίας, μειώθηκε αρκετά η φυγή ταλαντούχων εργαζομένων στο εξωτερικό”, διαπιστώνει η έρευνα “Η Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα”, που πραγματοποιήθηκε από την Adecco σε συνεργασία με την Global Link και την H+K Strategies.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά εργασίας ανακάμπτει και ο αριθμός των θέσεων εργασίας που ανοίγουν αυξάνεται, η επανατοποθέτηση όσων βρίσκονται εκτός αγοράς συνεχίζει να απαιτεί αρκετό χρόνο, υποδηλώνοντας την ύπαρξη χάσματος δεξιοτήτων στην αγορά.

Αυξάνονται οι θέσεις εργασίας
Αν και η αγορά εργασίας βρέθηκε στη δίνη μιας σημαντικής αναταραχής καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, φαίνεται πως ανακάμπτει με μια σαφή αύξηση του αριθμού των νέων ανοιχτών θέσεων εργασίας για το 2021. Σύμφωνα με τη φετινή έρευνα, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των ερωτώμενων που απάντησαν ότι εργάζονται (πλήρως ή μερικώς): 58% το 2021, έναντι 47% το 2020.

Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στην εργασία πλήρους απασχόλησης, από 41% το 2020 σε 49% το 2021. Σημαντικά μειωμένο είναι το ποσοστό εκείνων που βρίσκονται εκτός εργασίας, μιας και στη φετινή έρευνα το 35% απάντησε πως δεν εργάζεται (συγκριτικά με το 44% στην έρευνα του 2020).

Η εξ αποστάσεως εργασία
Η έρευνα εξετάζει και τις τάσεις όσον αφορά την εξ αποστάσεως απασχόληση, διαπιστώνοντας μια επιφυλακτικότητα στην ελληνική αγορά σε σχέση με την τηλεργασία. Σήμερα, το 66% των εργαζομένων δηλώνει πως εργάζεται πια και πάλι πλήρως από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ενώ την ίδια στιγμή, σε πλήρη τηλεργασία βρίσκεται ακόμη μόνο το 18%.

Το ποσοστό των εργαζομένων, που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και αφορά σε εργαζομένους σε μικρές επιχειρήσεις (εταιρείες με δυναμικό έως 50 άτομα), είναι 73%. Όσο αυξάνεται το μέγεθος του οργανισμού το ποσοστό αυτό μειώνεται και φτάνει το 52% σε εταιρείες με πάνω από 500 εργαζομένους, γεγονός που δείχνει πως οι μικρότερες εταιρείες (έως 50 ατόμων) είναι περισσότερο επιφυλακτικές.

Οι μεγαλύτερες (500 εργαζόμενοι και άνω) είναι περισσότερο δεκτικές στην εξ αποστάσεως εργασία. Τα ποσοστά πλήρους τηλεργασίας είναι 8% για τις μικρές επιχειρήσεις και 31% για τις μεγάλες αντίστοιχα.

“Έξυπνη” εργασία
Στη μεταπανδημική αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι έχουν αντιληφθεί πλήρως τη σημασία της τεχνολογίας στη σημερινή αγορά εργασίας, πιστεύουν ότι διευκολύνει την αποτελεσματικότερη τηλεργασία και ότι στο μέλλον θα είναι όλο και πιο σημαντική. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 68% απαντούν ότι θέλουν να εργάζονται πιο “έξυπνα”, ώστε να μην καταναλώνουν χρόνο σε διεργασίες, που μπορούν να απλοποιηθούν χάρη στην τεχνολογία.

Επιπλέον, το 74% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από την αύξηση της ευελιξίας και τη δυνατότητα συνδυασμού εργασίας εξ αποστάσεως και με φυσική παρουσία στο γραφείο, ενώ το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν πως αντίστοιχα θα ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι είναι 62%.

*πρώτη δημοσίευση:www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αν ζούσε… ο Κων. Μητσοτάκης

Από: EBR

Εάν είχε εφαρμοστεί η πολιτική του, δεν θα χρεοκοπούσαμε

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν περίπου σαράντα εντάλματα σύλληψης και περιουσιακά στοιχεία 520 εκατομμυρίων ευρώ

Οικονομία

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Η λύση στο πρόβλημα είναι η αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron