Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Αύξηση 5,7% κατέγραψαν τα νέα κακόβουλα αρχεία το 2021

Περισσότερα από 380.000 κακόβουλα αρχεία την ημέρα εντόπιζαν τα συστήματα ανίχνευσης το 2021, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5,7% σε σύγκριση με το 2020

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2021

«Περισσότερα από 380.000 νέα κακόβουλα αρχεία ανακαλύπτονταν καθημερινά το 2021».
«Περισσότερα από 380.000 νέα κακόβουλα αρχεία ανακαλύπτονταν καθημερινά το 2021».

Περισσότερα από 380.000 κακόβουλα αρχεία την ημέρα εντόπιζαν τα συστήματα ανίχνευσης το 2021, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5,7% σε σύγκριση με το 2020. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με τη συνεχή αύξηση του αριθμού των συσκευών, που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Αυτή είναι μία από τις τάσεις που εντοπίστηκαν από το Kaspersky Security Bulletin: Statistics of the Year Report. Τα συστήματα ανίχνευσης της Kaspersky ανακάλυψαν κατά μέσο όρο 380.000 νέα κακόβουλα αρχεία ημερησίως τους τελευταίους 12 μήνες, αντικατοπτρίζοντας αύξηση της τάξης των 20.000 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Παραδοσιακά, οι περισσότερες απειλές (91%) εμφανίζονταν μέσω αρχείων WindowsPE - μια μορφή αρχείου, που απευθύνεται αποκλειστικά σε λειτουργικά συστήματα Windows. Ωστόσο, το 2021 οι κυβερνοεγκληματίες άρχισαν να εξαπολύουν απειλές, που σχετίζονταν με το λειτουργικό σύστημα Linux πιο ενεργά από ποτέ. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό εντοπισμού κακόβουλου λογισμικού Linux και ανεπιθύμητου λογισμικού αυξήθηκε κατά 57%.

Περισσότερες από τις μισές (54%) απειλές, που εντοπίστηκαν από τα συστήματα της Kaspersky, αποτελούνταν από απροσδιόριστα Trojans. Ενώ πολλοί τύποι απειλών αντανακλούσαν μείωση του όγκου το 2021 σε σύγκριση με το 2020, τα Trojan Droppers αυξήθηκαν κατά 2,24% σε σύγκριση με το 2020.

Αυτός ο τύπος κακόβουλου λογισμικού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν διαφορετικό, πιο εξελιγμένο κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή του θύματος.

Computer worms

Υπήρξε, επίσης, μια αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των computer worms που εντοπίστηκαν (117,5%), με το μερίδιο τους να φτάνει το 9% - αυτά τα προγράμματα μπορούν να αυτοαναπαραχθούν και να διαδοθούν ανεξάρτητα μόλις παραβιάσουν το σύστημα. Τέλος, οι ιοί αυξήθηκαν κατά 27%, αυξάνοντας το μερίδιο τους στο 10%.

“Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ανακαλύψαμε 20.000 περισσότερα κακόβουλα αρχεία ημερησίως σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη - η διαδικτυακή δραστηριότητα εξακολουθεί να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, λόγω της τηλεργασίας που υιοθετείται παγκοσμίως. Επιπλέον, η μεγάλη στροφή στις διαδικτυακές λειτουργίες σημαίνει, επίσης, ότι χρησιμοποιούνται περισσότερες συσκευές παγκοσμίως. Αυτό οδηγεί σε διευρυμένο περιθώριο επίθεσης και στη συνέχεια, ευρύτερη έκθεση σε απειλές”, αναφέρει η εταιρεία.

Συστάσεις προστασίας

Η βελτίωση της ψηφιακής παιδείας και η ενημέρωση γύρω από τις λύσεις ασφαλείας θεωρούνται από τους αναλυτές δύο εξαιρετικά σημαντικά καθήκοντα για τους χρήστες σήμερα. Για να παραμείνουν προστατευμένοι, η Kaspersky συνιστά, επίσης, στους χρήστες τα εξής:

“- Μην κάνετε λήψη και εγκατάσταση εφαρμογών από μη αξιόπιστες πηγές.

- Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους από άγνωστες πηγές ή ύποπτες διαδικτυακές διαφημίσεις.

- Δημιουργήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδυασμού πεζών και κεφαλαίων γραμμάτων, αριθμών και σημείων στίξης, καθώς και ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων.

- Να εγκαθιστάτε πάντα ενημερώσεις. Ορισμένες από αυτές ενδέχεται να περιέχουν επιδιορθώσεις κρίσιμων ζητημάτων ασφαλείας.

- Αγνοήστε μηνύματα που ζητούν απενεργοποίηση συστημάτων ασφαλείας για λογισμικό γραφείου ή κυβερνοασφάλειας.

- Χρησιμοποιήστε μια ισχυρή λύση ασφαλείας κατάλληλη για τον τύπο του συστήματος και τις συσκευές σας”.

Για να παραμείνουν ασφαλείς, η Kaspersky συνιστά στους οργανισμούς τα εξής:

“- Διατηρείτε πάντα ενημερωμένο το λογισμικό σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιείτε για να αποτρέψετε εισβολείς από το να διεισδύσουν στο δίκτυό σας εκμεταλλευόμενοι ελλείψεις ασφαλείας.

- Καθιερώστε την πρακτική χρήσης ισχυρών κωδικών πρόσβασης για πρόσβαση σε εταιρικές υπηρεσίες. Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων για πρόσβαση σε απομακρυσμένες υπηρεσίες.

- Επιλέξτε μια δοκιμασμένη λύση ασφάλειας τερματικού σημείου.

- Χρησιμοποιήστε ένα αποκλειστικό σετ για αποτελεσματική προστασία τελικού σημείου, ανίχνευση απειλών και προϊόντα απόκρισης για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αποκατάσταση ακόμη και νέων και λανθανουσών απειλών”.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

O Πούτιν και αδυναμίες της παντοδυναμίας

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Οι προσωποπαγείς απολυταρχίες παρουσιάζουν μια σειρά από παθολογίες που είναι γνωστές στους πολιτικούς παρατηρητές, πλην όμως δεν προσφέρονται για απλά συμπεράσματα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν περίπου σαράντα εντάλματα σύλληψης και περιουσιακά στοιχεία 520 εκατομμυρίων ευρώ

Οικονομία

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Η λύση στο πρόβλημα είναι η αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron