του Simon Torkington*
Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που η εμφάνιση της COVID-19 ανέτρεψε την εργασιακή ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
«Η παγκόσμια αγορά ταλέντων δεν έχει αλλάξει ποτέ τόσο πολύ, τόσο γρήγορα». Αυτό είναι το συμπέρασμα της νέας έρευνας του LinkedIn. Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς οι εργαζόμενοι σκέφτονται διαφορετικά για τον προγραμματισμό της σταδιοδρομίας τους, θέτοντας στον εαυτό τους θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τις θέσεις εργασίας που κάνουν, το πού εργάζονται και γιατί. Το LinkedIn αποκαλεί αυτό το φαινόμενο ως «Great Reshuffle»: μια εποχή που όλοι ξανασκέφτονται τα πάντα.
Πώς η πανδημία COVID-19 άλλαξε το τι επιζητούμε από μια νέα θέση εργασίας
Για να καταρτίσει τον κατάλογο προτεραιοτήτων για τους υποψηφίους για εργασία, το LinkedIn ζήτησε από μέλη του σε 200 χώρες να επιλέξουν τους πέντε πιο σημαντικούς παράγοντες όταν εξετάζουν μια ευκαιρία για εργασία.
Η επιθυμία για ευέλικτες ρυθμίσεις στην εργασία ήταν η ταχύτερα αυξανόμενη προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας (αύξηση κατά 12,3% μεταξύ Απριλίου 2020 και Ιουνίου 2021) με αποκορύφωμα ακριβώς τη στιγμή που πολλές εταιρείες ετοιμάζονταν να επιστρέψουν στην εργασία από το γραφείο, ή στην υβριδική εργασία. Αυτό υποδηλώνει ότι πολλοί εργαζόμενοι επιθυμούν να εργάζονται από το σπίτι.
Εργασιακός χώρος χωρίς αποκλεισμούς
Η σημασία ενός εργασιακού χώρου χωρίς αποκλεισμούς για άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο έγινε επίσης πιο σημαντική για όσους επιθυμούν να κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους. Αυτή η προτεραιότητα αυξήθηκε κατά 7,3% μεταξύ Απριλίου 2020 και Ιουνίου 2021. Η έρευνα της Linkedin δείχνει ότι αυτή η αύξηση παρουσιάστηκε απότομα καθώς αυξήθηκε η δυναμική του κινήματος «Black Lives Matter».
Στην αρχή της πανδημίας, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ήταν η κορυφαία προτεραιότητα για τους υποψηφίους για εργασία. Η επιθυμία για εξισορρόπηση της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής έγινε ακόμη πιο έντονη. Μεταξύ Απριλίου 2020 και Ιουνίου 2021, ήταν η τρίτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη προτεραιότητα.
Συνέπεια της ευέλικτης και απομακρυσμένης εργασίας είναι ότι όσοι εργάζονται από το σπίτι αγωνίζονται να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η έκθεση αναφέρει ότι οι εταιρείες πρέπει να προσαρμόσουν την κουλτούρα τους, «ώστε οι εργαζόμενοι να μην αισθάνονται εξαντλημένοι» μετά το ωράριο εργασίας τους.
Δεδομένα δείχνουν σημάδια εξουθένωσης αυξημένα κατά 9% και μείωση της ευτυχίας των εργαζομένων κατά 3%. Η έκθεση αναφέρει ότι οι εταιρείες δεν αποδίδουν τη δέουσα σημασία εκεί που πρέπει. Εκτός από το σημαντικό χάσμα στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι οι εργοδότες αποτυγχάνουν επίσης να ανταποκριθούν στις προτεραιότητές τους όσον αφορά τις αμοιβές και τις παροχές.
Η ζήτηση για ταλέντα παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με την έκθεση της LinkedIn.
Η αύξηση των προσλήψεων σε συνδυασμό με την περιορισμένη δεξαμενή ταλέντων σημαίνει ότι επικρατεί ανταγωνισμός μεταξύ των καλύτερων εργαζόμενων και ότι οι εργοδότες θα έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τους υποψήφιους για εργασία. «Οι εταιρείες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η δυναμική της εξουσίας έχει αλλάξει» - όπως λέει η Karin Kimbrough, επικεφαλής οικονομολόγος της LinkedIn. «Οι εργαζόμενοι θα απαιτήσουν περισσότερα από αυτές [τις εταιρείες]. Οι υποψήφιοι είναι πολύ πιο επιλεκτικοί όσον αφορά τον τόπο εργασίας τους, ενώ οι εργαζόμενοι εκφράζουν πλέον πιο έντονα το τι θέλουν».
Με την μετάλλαξη Όμικρον να εξαπλώνεται πλέον ταχύτατα σε όλο τον κόσμο, οι εργαζόμενοι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν συνεχή αβεβαιότητα στην εργασιακή τους ζωή. Όπως δείχνει η έρευνα, οι εργοδότες θα έρθουν αντιμέτωποι με την πρόκληση της ικανοποίησης των προτεραιοτήτων των υποψηφίων για εργασία, καθώς προσπαθούν να προσλάβουν εργατικό δυναμικό.
*Συγγραφέας, «World Economic Forum»
**πρώτη δημοσίευση: www.weforum.org