του Παναγιώτη Ι. Παπάζογλου*
Τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σειρά από ισχυρές τάσεις, όπως η ψηφιοποίηση της οικονομίας, οι αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά και η απαίτηση για δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για όλους. Οι τάσεις αυτές προϋπήρχαν του COVID-19. Η πανδημία απλώς λειτούργησε ως καταλύτης, επιταχύνοντας εξελίξεις και δίνοντας σε όλους μας την ευκαιρία να έχουμε σήμερα μια πρώτη εικόνα των αλλαγών που μας επιφυλάσσει το αύριο και
το μετέπειτα.
Η έρευνα της ΕΥ, CEO Imperative Study 2021, την οποία πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά και στην Ελλάδα, διαπιστώνει ότι η πλειοψηφία των CEOs παγκοσμίως, αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και δίνει σήμερα έμφαση σε ορισμένες βασικές προτεραιότητες. Την ανάγκη μιας ηγεσίας που θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο, τη στροφή στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας, την ενσωμάτωση των επιχειρήσεων σε οικοσυστήματα, καθώς και την ενίσχυση της ευελιξίας.
Στη χώρα μας, η δεκαετής οικονομική κρίση υποχρέωσε την πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων να εστιάσουν περισσότερο σε ζητήματα επιβίωσης, αναβάλλοντας αποφάσεις που επιβάλλονταν από την ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα του διεθνούς περιβάλλοντος. Σήμερα, η εικόνα αυτή έχει αλλάξει. Οι επικεφαλής των ελληνικών επιχειρήσεων αντιλαμβάνονται την επιτακτική ανάγκη του μετασχηματισμού και ευθυγραμμίζονται, σε μεγάλο βαθμό, με τους CEOs παγκοσμίως. Τα ζητήματα της τεχνολογίας και της καινοτομίας κυριαρχούν στα μάτια των κορυφαίων Ελλήνων Διευθυνόντων Συμβούλων, θέτοντας, ενίοτε, σε δεύτερο πλάνο άλλες σημαντικές προκλήσεις, όπως η δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας, οι συνεργασίες σε ένα πλαίσιο οικοσυστημάτων και η ανάγκη μεγαλύτερης εστίασης στον πελάτη και στον εργαζόμενο. Εξελίξεις που σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες θεωρούνται σήμερα ως δεδομένες, παραμένουν ως ζητούμενα στην Ελλάδα.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται τώρα να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να ανταγωνιστούν ισότιμα στην παγκόσμια αγορά. Στο περιβάλλον αυτό, η αναβολή των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών μετασχηματισμού δεν αποτελεί, πλέον, επιλογή.
Με την έρευνα αυτή, η ΕΥ, καταγράφοντας και αναλύοντας τις απόψεις των CEOs παγκοσμίως, επιδιώκει να βοηθήσει τις ηγεσίες των επιχειρήσεων να επαναδιαμορφώσουν το μέλλον των οργανισμών τους και να τις υποστηρίξει στην προσπάθειά τους να μετατρέψουν τις διαπιστώσεις και τις προθέσεις, σε συγκεκριμένες δράσεις υλοποίησης. Ευελπιστούμε ότι η μελέτη αυτή θα συμβάλει στο εγχείρημα του μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, που σήμερα αποτελεί προϋπόθεση για να αναπτυχθούν και να ξεχωρίσουν.
*Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥ Ελλάδας