Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Οι στόχοι της Κίνας είναι τουλάχιστον φιλόδοξοι. Η πολιτική «μεταρρύθμισης και ανοίγματος» του Ντενγκ Σιαοπίνγκ επέτρεψε ένα οικονομικό θαύμα που έβγαλε από την φτώχεια εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζους. Αποστολή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ είναι όχι απλώς να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε ο Ντενγκ και να εξαλείψει την φτώχεια, αλλά και να σφυρηλατήσει μία οικονομία που θα επαναφέρει την Κίνα στην θέση της μεγάλης παγκόσμιας δύναμης που κατείχε για το μεγαλύτερο μέρος της καταγεγραμμένης ανθρώπινης ιστορίας.

Το χαμηλό προφίλ της Κίνας

Από: EBR | Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Χωρίς τυμπανοκρουσίες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, η κινεζική επιρροή επεκτείνεται συνεχώς και σε ποικίλα επίπεδα

Ο βομβαρδισμός εντός της Συρίας εγκαταστάσεων με θύματα Ιρανούς μαχητές (8/4 και 29/4). Η από πολλά μέσα χαρακτηριζόμενη ως «θεατρική παράσταση» της 30/4 του κ. Νετανιάχου (σε ώρα υψηλής τηλεθέασης) για το μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν, για το οποίο έλεγε ψέματα στη διεθνή κοινότητα και για τον κίνδυνο υλοποίησης του. (Παρότι δεν παρουσίασε κανένα απολύτως νέο στοιχείο που να μην ήταν ήδη γνωστό όταν υπογράφονταν η σχετική συνθήκη (JCPOA) με το Ιράν το 2015).

Το άλλοθι μιας προληπτικής επίθεσης: Ισραήλ-Ιράν-Ρωσία

Από: EBR | Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018

Την 12/5 αναμενόταν η κοινοποίηση της απόφασης του κ. Τραμπ για το αν το Ιράν τηρεί ή όχι τις υποχρεώσεις του βάσει της συνθήκης του 2015 (JCPOA)περί ελέγχου του πυρηνικού του προγράμματος και για την τύχη των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί

Εδώ και χρόνια, έχουμε πείσει τους εαυτούς μας ότι η πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης έχει καταστήσει τα πράγματα χειρότερα - σε μεγάλο βαθμό επειδή οι άνθρωποι μπορούν τώρα να δουν πώς ζει το ”άλλο (πλουσιότερο) μισό”. Ίσως τώρα η κατάσταση να αντιστραφεί.

Το μέλλον των σχέσεων Βόρειας και Νότιας Κορέας

Από: EBR | Τρίτη, 8 Μαΐου 2018

Γιατί ο κόσμος πρέπει να ελπίζει σε μία θετική εξέλιξη ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα;

Σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, είτε λόγω ισχυρού σεισμού, είτε λόγω ανθρωπίνου λάθους, όπως στο Τσερνομπίλ τον Απρίλιο του 1986, σύμφωνα με μελέτες Καναδών επιστημόνων, θα προσβληθούν με ραδιενέργεια δεκάδες εκατομμύρια κατοίκων από Ιταλία, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή. Το Αιγαίο Πέλαγος θα μολυνθεί για δεκάδες χρόνια και η Ελλάδα θα μολυνθεί μέχρι και εκατό φορές περισσότερο από άλλες πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Η επικινδυνότητα των πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου

Από: Athanase Papandropoulos | Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018

Στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Putin με τον πρόεδρο Erdogan έκλεισε και η Συμφωνία για την εγκατάσταση τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων 1200 MegaWatt ο καθένας στο Ακούγιου, στα παράλια της Τουρκίας απέναντι από την Κύπρο

Αναρωτιέμαι: Είναι πράγματι η θέση του ηγέτη τόσο αδέσμευτη περιορισμών, ηθικών ή μη ηθικών φραγμών, είναι υπεράνω αιματηρών ιστορικών καταγραφών, είναι τόσο αλά παπικώς αλάνθαστη και δογματικώς ανυπέρβλητη που δεν χρήζει  ούτε ενός stop; Αλήθεια σε ποια ακριβώς Ευρώπη στοχεύουν; Στην Ένωση μιας Ευρώπης που δεν γνωρίζει ιστορία; Ή που θα προδώσει την ιστορία των λαών - κρατών-μελών - της;

Ταγίπ Ερντογάν: ένας πολιτισμένος Πρόεδρος

Από: EBR | Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018

Η Μικρασιατική καταστροφή είναι από τα λίγα ιστορικά γεγονότα που φέρει στην ονομασία της τη λέξη "καταστροφή"

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε με σκληρά λόγια κατά της τρομοκρατίας και, αναφερόμενος στο Ιράν, τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να αποκτήσει η χώρα αυτή πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, αυτό θα συμβεί με απόλυτο σεβασμό προς την εθνική της κυριαρχία». Κάνοντας επίσης λόγο για το δράμα της Συρίας, ο Εμμ. Μακρόν εξέφρασε την άποψη ότι η Δύση σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσει το πεδίο ελεύθερο στην Ρωσία και στο Ιράν.

Αποθέωση Μακρόν στο Καπιτώλιο

Από: Athanase Papandropoulos | Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018

Δώδεκα φορές Αμερικανοί γερουσιαστές και εκπρόσωποι του Κογκρέσου σηκώθηκαν και χειροκρότησαν τον Γάλλο πρόεδρο στην διάρκεια των 45λεπτης ομιλίας του στο Καπιτώλιο

Οι κυρώσεις έχουν παραλύσει τον ρωσικό παραγωγό αλουμινίου Rusal, αλλά το ευρύτερο αποτέλεσμα είναι ότι πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες κινδυνεύουν τώρα να κλείσουν. Μάλιστα ένας Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στους Financial Times, ότι «οι εταιρείες αυτές δεν θα είναι εύκολο να ξανανοίξουν. Γι’ αυτό χρειάζεται μια λύση. Και γρήγορα!».

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Ρωσία απειλούν την ευρωπαϊκή βιομηχανία

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent | Τρίτη, 24 Απριλίου 2018

Εναλλάξ οι συναντήσεις προς Donald Trump για αυτήν την εβδομάδα. Πρώτα, ο Emmanuel Macron, Πρόεδρος της Γαλλίας, και αργότερα μέσα στην εβδομάδα η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel

Μετά από αυτό θέλουν να πλήξουν το τόξο επιρροής του Ιράν που ξεκινάει από την Συρία διασχίζει το Λίβανο με την Χεζμπολάχπερνάει από το Σιιτικό Ιράκ και καταλήγει στο Ιράν. Εν συνεχεία θέλουν αποδυνάμωση ή/και αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. Το τελευταίο να θυμίσουμε μαζί με το Ιράκ και τη βόρειο Κορέα αποτελούσε το «τρίγωνο του κακού» επί προεδρίας Μπους.

Ο καυτός Μάϊος του κυρίου Τραμπ

Από: EBR | Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018

Για τον Μάιο (ή αρχές Ιουνίου) έχει προσδιοριστεί ο χρόνος συνάντησης του κ. Τραμπ με τον πρόεδρο της Β.Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, με θέμα την «αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου»

Θέλει θερμό επεισόδιο η Τουρκία;

Από: EBR | Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018

Είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει μικρής έντασης στρατηγική εμπλοκή

Σε μια εποχή έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, όπου εκτός από τους πολέμους στην Μέση και Εγγύς Ανατολή, έχουν τώρα προστεθεί και οι εντάσεις Ευρώπης με ΗΠΑ, Ρωσίας μα ΗΠΑ και Ε.Ε., αλλά και Κίνας με ΗΠΑ, οι απώλειες στην Ε.Ε. λόγω Brexit δεν είναι μόνο οικονομικές, αλλά και γεωστρατηγικές, μια και κανείς δεν γνωρίζει αν η παγκόσμια ειρήνη θα διασαλευθεί στο άμεσο μέλλον.

To Brexit και ο ρόλος της Μόσχας

Από: EBR | Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018

Ίσως οι Βρετανοί θα έπρεπε να ξανασκεφθούν το δημοψήφισμα, που τους έθεσε εκτός Ευρωπαϊκής τροχιάς

Υπάρχει ένδεια δράσης. Κι επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, θα περίμενε να δει κανείς μια σοβαρή προετοιμασία αποτρεπτικής ετοιμότητας, ως απάντηση  στο νεοσουλτάνο.  Η Άγκυρα επιδιώκει σαφώς να επαναλάβει το σχέδιο Χίτλερ με την Τσεχοσλοβακία έχοντας στόχο τον ακρωτηριασμό της Ελλάδας. Το λένε καθαρά άλλωστε με τα 146 νησιά που διεκδικούν.

Ο 3ος Παγκόσμιος του Ερντογάν

Από: EBR | Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018

Πέρα από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, που κατά καιρούς απειλεί τις ΗΠΑ με τα πυρηνικά που διαθέτει, ένας που κατά τα άλλα λέει ότι θέλει να οδηγήσει την χώρα του στην Ε. Ε. ο νεοσουλτάνος Τ. Ερντογάν

Για την Τουρκία, η αμερικανική παρουσία στην Συρία επιβεβαιώνει ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να εκπαιδεύει και να οπλίζει τις SDF και, κυρίως, ότι οι προσπάθειες υπό την ηγεσία των Κούρδων για την δημιουργία αυτόνομων δομών διοίκησης στην Συρία –τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια– δεν θα υπόκεινται σε μία ευρύτερη συμφωνία που θα συγκεντρώνει τον πολιτικό έλεγχο στην Δαμασκό. Για να ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ και να αποδυναμώσει τους Κούρδους, η Άγκυρα ξεκίνησε δύο στρατιωτικές επιθέσεις στην Συρία –την Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη τον Αύγουστο 2016 και την Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας τον Ιανουάριο φέτος.

Το ρωσικό έγκλημα στην Συρία

Από: Athanase Papandropoulos | Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018

Οι χαζοχαρούμενοι θαυμαστές του Βλαδίμηρου Πούτιν ας πληροφορηθούν πώς πούλησε τους Κούρδους στον σουλτάνο Ερντογάν

Ως εκ τούτου, προτού η ελληνική πλευρά αποφασίσει να εκτελέσει το πρώτο κτύπημα, φρονώ ότι απαιτείται να διεξαχθούν διεξοδικές συζητήσεις και οι διαφωνίες που θα προκύψουν τόσο στα πολιτικά όσο και στα στρατιωτικά κλιμάκια σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πραγματοποίησης της επίθεσης, να εξετασθούν με σοβαρότητα.

Η Ελλάς και το δόγμα του πρώτου πλήγματος κατά της Τουρκίας

Από: EBR | Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018

Η απόφαση να επιτεθούμε στο εχθρικό έδαφος είναι μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας Έλληνας ηγέτης, καθώς υπάρχουν κρίσιμα επιχειρήματα κατά της απόφασης για μια πρώτη αιφνιδιαστική επίθεση στην εχθρική χώρα

Η Ρωσία σταδιακά επέστρεψε σε λογικές σφαιρών επιρροής και της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας στα διεθνή ζητήματα. Τα γεγονότα της Γεωργίας το 2008 και της Ουκρανίας το 2014 έδειξαν τις προθέσεις του. Η Ρωσία του Πούτιν, όμως, δεν έμεινε σε μια αμυντική άσκηση αρνησικυρίας σε θέματα που θίγουν τα ζωτικά της συμφέροντα. Προσπάθησε ενεργά να ανακτήσει την χαμένη επιρροή της σε περιφερειακά υποσυστήματα όπως η Μέση Ανατολή αλλά και τα Βαλκάνια.

Επικίνδυνη τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια

Από: Athanase Papandropoulos | Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018

Ο καθηγητής και πρώην υπουργός κ. Κων. Αρβανιτόπουλος εξηγεί με άρθρο του στα Νέα το φαινόμενο του πουτινισμού και τις βαλκανικές του προεκτάσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την λυκοφιλία Ρωσίας-Τουρκίας, με τρίτο εταίρο το ισλαμικό Ιράν

Το ανθρώπινο δράμα φυσικά είναι ατελείωτο. Θάνατοι αμάχων, μετανάστευση προς την Δύση, γενοκτονίες. Ο θάνατος έχει εγκατασταθεί μόνιμα σε αυτό το σημείο του πλανήτη. Ο πόλεμος των ισχυρών, ο εξοπλισμός των φανατικών, τα συμφέροντα των πολυεθνικών της ενέργειας, των όπλων και των κατασκευών, έχουν ριζώσει στην ευρύτερη περιοχή.

Μέση Ανατολή: Στην επικράτεια του Ιμπεριαλισμού

Από: EBR | Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018

O πόλεμος στη Συρία φαίνεται ατελείωτος. Μοιάζει με πόλεμο όλων εναντίον όλων. Τουρκία, ΗΠΑ, Ρωσία, εμπλέκονται εκεί, κάθε μια για τους σκοπούς της

Τα αυτόνομα οπλικά συστήματα όπως και τα τρέχοντα τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα σκάφη, δημιουργούν μια ψευδή εικόνα ενός «καθαρού» και αναίμακτου πολέμου. Αυτό βασίζεται σε μια εσφαλμένη άποψη. Όχι μόνο είναι ηθικά λανθασμένο το γεγονός ότι αποφάσεις ζωής και θανάτου θα παίρνονται από αλγόριθμους και όχι από ανθρώπους, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινάει και ευκολότερα ένας πόλεμος.

H επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στη σύγχρονη ασφάλεια

Από: EBR | Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2018

Το φετινό Συνέδριο για την Ασφάλεια που έλαβε χώρα στο Μόναχο στα μέσα Φεβρουαρίου, ξεκίνησε αρκετά θεαματικά

Στο Βερολίνο για παράδειγμα,  οι πρόσφυγες εκπαιδεύονται είτε ως ξεναγοί μουσείων, είτε ως συνοδοί εκδρομών, χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο τους την μητρική τους γλώσσα. Έτσι, αφενός κερδίζουν χρήματα και αφετέρου αποκτούν εκ νέου έναν σκοπό καθώς είναι σε θέση να επιστρέψουν σε μια δουλειά. Αυτό είναι και το πρώτο τους βήμα προς την αφομοίωση.

Η μετανάστευση μας ωφελεί όλους: Αυτές οι ιστορίες δείχνουν το πώς

Από: EBR | Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018

Τα τελευταία δύο χρόνια, τα διεθνή ΜΜΕ ήταν γεμάτα από ιστορίες μεταναστών και τις κακουχίες τους, συνοδευόμενες από ζοφερές φωτογραφίες να εμφανίζονται στο πρωτοσέλιδό τους

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πειραιά, Αθανάσιος Πλατιάς, έκανε το διαχωρισμό μεταξύ της οικονομικής και της στρατιωτικής δύναμης εξηγώντας ότι μπορεί η Κίνα να έχει αναδυθεί ως παγκόσμια οικονομική δύναμη, όμως όσον αφορά στη στρατιωτική δύναμη, οι δαπάνες των ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτερες σε σχέση με το ΑΕΠ και παραμένουν μία στρατιωτική υπερδύναμη.

ΗΠΑ- Ρωσία- Κίνα: Αυξάνεται η ένταση μεταξύ των υπερδυνάμεων

Από: EBR | Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018

Η διαρκώς αυξανόμενη ένταση στις διμερείς σχέσεις των τριών υπερδυνάμεων, ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, ήταν η κοινή διαπίστωση των ομιλητών στο πάνελ που συντόνισε ο Ian Lesser, Αντιπρόεδρος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του The German Marshall Fund of the US στο Βέλγιο

Είναι προς το συμφέρον όλων μας τα γειτονικά κράτη να γίνουν βιώσιμα και λειτουργικά. Γι’ αυτό πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Οφείλουμε να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο για τα δομικά προβλήματα της περιοχής, την διαφθορά, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οργανωμένο έγκλημα που ταλαιπωρεί τις βαλκανικές κοινωνίες. Διαφορετικά, ευκαιριακοί παίκτες, όπως η Τουρκία, θα επενδύουν στον θρησκευτικό φανατισμό των Βαλκανίων, καταδικάζοντας μία μεγάλη περιφέρεια της Ευρώπης σε στασιμότητα.

Επικίνδυνη τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια

Από: EBR | Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018

Οι αδυναμίες της Ευρώπης επιτρέπουν στον τουρκικό παράγοντα να αναδεικνύει την θρησκεία του σε εθνική ταυτότητα συγκεκριμένων πληθυσμών

Η Γενική Διευθύντρια της CERN, Fabiola Gianotti, επεσήμανε ότι το πάθος για γνώση και μάθηση αποτελεί κοινό πάθος για όλη την ανθρωπότητα. Η επιστημονική γνώση δεν έχει διαβατήριο, ούτε φύλο, ούτε πολιτικό κόμμα. Ο κόσμος πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και να ξαναγράψει τους κανόνες, δήλωσε η Γενική Γραμματέας της ITUC, Sharan Burrow. Κατασκευάσαμε αυτόν τον κατακερματισμένο κόσμο, τώρα πρέπει να λάβουμε κάποια μαθήματα και να τον οικοδομήσουμε εκ νέου.

Απολογισμός των εξελίξεων από το Νταβός 2018

Από: EBR | Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Ακόμη ένα έτος. Με περισσότερες από 400 συναντήσεις στο επίσημο πρόγραμμα (160 εκ των οποίων μεταδόθηκαν ζωντανά από την ιστοσελίδα μας), μπορεί να είναι δύσκολο να συμβαδίσει κανείς με όλα όσα συμβαίνουν στην ετήσια συνάντησή μας στο Νταβός της Ελβετίας

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

Ακατάβλητος καπιταλισμός

Από: EBR

Πολλοί αντιπαθούν τον καπιταλισμό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν περίπου σαράντα εντάλματα σύλληψης και περιουσιακά στοιχεία 520 εκατομμυρίων ευρώ

Οικονομία

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Η λύση στο πρόβλημα είναι η αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron