του Δρ Chiu Tai-yuan*
Η βελτιωμένη υγεία έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ευημερία για τους ανθρώπους και έχει συνέπειες για την επιβίωση και την ανάπτυξη μιας χώρας, ακόμη και του κόσμου. Στην 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, τα μέλη ενέκριναν το Δέκατο τέταρτο Γενικό Πρόγραμμα Εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την περίοδο 2025-2028.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στρατηγικούς στόχους όπως η βελτίωση της κάλυψης των υπηρεσιών υγείας και η ενίσχυση της οικονομικής προστασίας για τη διασφάλιση της καθολικής κάλυψης υγείας. Ο ΠΟΥ κάλεσε όλες τις χώρες να αναλάβουν δράση για αυτά τα ζητήματα.
Όσον αφορά την καθολική κάλυψη υγείας, η Ταϊβάν εγκαινίασε το σύστημα Εθνικής Ασφάλισης Υγείας (NHI) το 1995. Το σύστημα, το οποίο συγκέντρωσε ήδη υπάρχοντα συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης, έχει συμπληρώσει το 30ό έτος λειτουργίας του και τώρα καλύπτει το 99,9 τοις εκατό του πληθυσμού.
Το σύστημα NHI παρέχει δίκαιη, προσβάσιμη και αποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη σε όλους τους ανθρώπους στην Ταϊβάν. Είναι επίσης σημαντικός πυλώνας και εγγυητής της κοινωνικής σταθερότητας της Ταϊβάν, καθώς και της υγείας και ασφάλειας των ανθρώπων. Επιπλέον, έχει γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας. Σε μια ετήσια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Numbeo, η Ταϊβάν κατατάσσεται πρώτη στην κατηγορία του δείκτη υγειονομικής περίθαλψης για επτά συναπτά έτη.
Το NHI λειτουργεί σε ένα pay-as-you-go, αυτοσυντηρούμενο μοντέλο ικανό να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις που θέτει η γήρανση του πληθυσμού και το αυξανόμενο κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Με τη μεταρρύθμιση των συντελεστών πριμοδότησης και την προσθήκη πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης, όπως η επιβάρυνση για την υγεία και την πρόνοια του καπνού, το σύστημα βρίσκεται σε υγιή, βιώσιμη βάση.
Για την προώθηση της υγείας του λαού μας, ο Πρόεδρος Lai Ching-te διατύπωσε ένα όραμα για μια υγιή Ταϊβάν το 2024. Αυτό στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι είναι υγιείς, το έθνος είναι δυνατό και ο κόσμος είναι πιο έτοιμος να αγκαλιάσει την Ταϊβάν. Παραμένοντας εστιασμένοι στους ανθρώπους, τις οικογένειες και τις κοινότητες, επεκτείνουμε τις δραστηριότητες προαγωγής της υγείας και την προληπτική υγειονομική περίθαλψη.
Επιπλέον, εφαρμόζουμε ένα σχέδιο οικογενειακού ιατρού, προσφέρουμε ολοκληρωμένη φροντίδα σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και αξιοποιούμε την τηλεϊατρική για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην υγειονομική περίθαλψη στις αγροτικές περιοχές. Με την προώθηση της ολοκληρωμένης μακροχρόνιας φροντίδας, της παρηγορητικής φροντίδας και της γήρανσης, διασφαλίζουμε ολιστική, δια βίου και αξιοπρεπή φροντίδα για όλους τους ανθρώπους, πραγματοποιώντας την ισότητα στην υγεία.
Το 2021, ο ΠΟΥ δημοσίευσε την Παγκόσμια Στρατηγική για την Ψηφιακή Υγεία για την περίοδο 2020-2025. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας επιδιώκει την ανάπτυξη και υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών. Επίσης, επιβλέπει την ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών για τη χρήση δεδομένων υγείας για την προώθηση της υγείας και της ευημερίας. Η Ταϊβάν συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ανδρεία της στην τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών για τη δημιουργία αποτελεσματικών συστημάτων και υπηρεσιών υγείας με υψηλή απόδοση επένδυσης.
Το νέφος NHI διευκολύνει την πιο αποτελεσματική ανταλλαγή ιατρικών αρχείων, ενώ η υιοθέτηση διεθνών προτύπων όπως το Fast Healthcare Interoperability Resources ενισχύει τη διεθνή κοινή χρήση ιατρικών δεδομένων. Επιπλέον, η ενσωμάτωση τεχνολογιών που υποστηρίζονται από AI προάγει την ανάπτυξη της έξυπνης υγειονομικής περίθαλψης. Και η εισαγωγή μιας εικονικής κάρτας ασφάλισης υγείας και της εφαρμογής My Health Bank, η οποία επιτρέπει τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων υγείας σε πραγματικό χρόνο, δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να κάνουν επιλογές που ευνοούν την υγεία.
Το 2008, η Ταϊβάν εισήγαγε την Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας για να διευκολύνει τη χάραξη πολιτικής που βασίζεται σε στοιχεία. Επιτάχυνε επίσης την ένταξη νέων θεραπειών στο σύστημα NHI. Για παράδειγμα, το 2023, οι γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες καλύφθηκαν για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την ιατρική ακριβείας και προσφέροντας στους ασθενείς βελτιωμένες επιλογές θεραπείας. Η Ταϊβάν συνεχίζει επίσης να αξιοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες για να βελτιώσει το εργασιακό περιβάλλον για το ιατρικό εργατικό δυναμικό και να ενισχύσει τη συνολική ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών.
Επιπλέον, παρά τις πολιτικές προκλήσεις, η Ταϊβάν συμμετέχει συνεχώς σε διεθνείς υποθέσεις υγείας και έχει αφοσιωθεί στην υποστήριξη του παγκόσμιου συστήματος υγείας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η Ταϊβάν διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην ανταλλαγή προμηθειών, στρατηγικών και εμπειριών και αποδείχθηκε αξιόπιστος εταίρος χωρών σε όλο τον κόσμο.
Ξεχωριστά, η ιστορία επιτυχίας της Ταϊβάν στην εφαρμογή της καθολικής κάλυψης υγείας προσφέρει πολύτιμα μαθήματα για χώρες σε όλο τον κόσμο. Καθώς συνεχίζουμε να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας σε θέματα καθολικής κάλυψης, οικονομικής διαχείρισης και ψηφιακής υγείας, ελπίζουμε να διευκολύνουμε άλλα έθνη στην επίτευξη του στόχου του ΠΟΥ για καθολική κάλυψη υγείας.
Σε αυτήν την ταχέως μεταβαλλόμενη εποχή, οι προκλήσεις για την υγεία ξεπερνούν τα σύνορα και η παγκόσμια συνεργασία έχει καταστεί απαραίτητη για την αντιμετώπιση διαφόρων κρίσεων υγείας. Ωστόσο, η Ταϊβάν δεν μπορεί να συμμετάσχει στον ΠΟΥ - τον κορυφαίο παγκόσμιο οργανισμό συνεργασίας για την υγεία - λόγω της συνεχιζόμενης παραμόρφωσης από την Κίνα του Ψηφίσματος 2758 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και του Ψηφίσματος 25.1 της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας. Κανένα από αυτά τα ψηφίσματα δεν αναφέρει την Ταϊβάν ούτε δηλώνει ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Επομένως, αυτά τα ψηφίσματα δεν έχουν καμία εξουσία να εκχωρήσουν στη ΛΔΚ οποιοδήποτε δικαίωμα να εκπροσωπεί την Ταϊβάν στον ΠΟΥ.
Υπό το πρίσμα αυτού, και για να υποστηρίξουμε τις βασικές αξίες του ΟΗΕ για τη συνεκτικότητα και την καθολικότητα, προτρέπουμε τον ΠΟΥ και όλα τα σχετικά μέρη να αναγνωρίσουν τη σημαντική συμβολή της Ταϊβάν στην παγκόσμια δημόσια υγεία και το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία. Είναι επιτακτική ανάγκη ο ΠΟΥ να υιοθετήσει μια πιο ανοιχτόμυαλη προσέγγιση και να επιδείξει ευελιξία, τηρώντας τις αρχές του επαγγελματισμού και της συμμετοχής.
Η Ταϊβάν θα πρέπει να συμπεριληφθεί, ως θέμα πραγματισμού, στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας και σε όλες τις συνεδριάσεις, τις δραστηριότητες και τους μηχανισμούς της ΠΟΥ, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν τη συμφωνία της ΠΟΥ για την πανδημία. Η Ταϊβάν ελπίζει ειλικρινά να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να δημιουργήσει ένα μέλλον υγειονομικής περίθαλψης χωρίς σύνορα που θα πραγματοποιεί το θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου στην υγεία που ορίζεται στο Σύνταγμα του ΠΟΥ και το όραμα να μην αφήσει κανέναν πίσω που εντάσσεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
*Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας ROC (Ταϊβάν)