του Αλέκου Πολίτη
Στρατηγικό βάρος στη διμερή συνεργασία με την Αθήνα, ύστερα και από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επίλυση του «Μακεδονικού», δίνουν τα Σκόπια σε μία προσπάθεια να δρομολογήσουν εξελίξεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας και παράλληλα να επαναβεβαιώσουν τη γεωπολιτική κατεύθυνση της γείτονος που επιδιώκει να ενταχθεί στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Βόρεια Μακεδονία όχι απλά αποφάσισε να προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα αλλά έθεσε επικεφαλής για την πρόοδο των διμερών διαπραγματεύσεων τον υπουργό Οικονομίας Kreshnik Bekteshi. Η απόφαση αυτή ερμηνεύεται εντός και εκτός των τειχών της χώρας μας ως μία πολιτική επιλογή με βαρύνουσα σημασία καθώς δείχνει τη σημασία που αποδίδει η γειτονική χώρα στην πρόοδο των διαβουλεύσεων.
Η αναβάθμιση των γραφείων διασύνδεσης σε πρεσβείες επιτρέπει και την καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στα διπλωματικά κλιμάκια των δύο πλευρών με αποτέλεσμα η Αθήνα να έχει σαφή εικόνα για τις προθέσεις των Σκοπίων. Η ελληνική πλευρά είναι πλήρως ενήμερη πως τα Σκόπια γνωρίζουν ότι οι συγκυρίες δεν είναι ευνοϊκές για να προχωρήσει η υλοποίηση του διασυνδετήριου αγωγού, καθώς έχει ξεκινήσει στη γειτονική χώρα η πολιτική αντιπαράθεση αναφορικά με τις εκλογές που έχουν δρομολογηθεί για την άνοιξη του 2020.
Ενδεχομένως, η σκοπιανή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ζ. Ζάεφ, να επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα αναφορικά με την ενεργειακή διασύνδεση προκειμένου, ακόμη και σε περίπτωση όπου το αποτέλεσμα δεν είναι ευνοϊκό για το SDSM, να μην μπορέσει το VMRO-DPMNE να θέσει εν αμφιβόλω τη στρατηγική κατεύθυνση της χώρας σε ενεργειακά ζητήματα.
Ως προς αυτή την κατεύθυνση, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αλεξανδρούπολη προχωρά το σχέδιο για τον πλωτό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) όπου θα γίνεται η αποθήκευση και εξαγωγή φυσικού αερίου και από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της εξασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό δημιουργεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως αντίβαρο στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Μόσχα.
Σε ό, τι αφορά το καθαρά τεχνικό κομμάτι, τα Σκόπια επιθυμούν να οριστεί την κατασκευή του αγωγού στο σημείο σύνδεσης του αγωγού φυσικού αερίου Negotino – Bitola με τον αγωγό Γευγελή – Negotino. Το αποτέλεσμα θα είναι ο αγωγός να φτάνει τα 60 χιλιόμετρα εντός της ελληνικής επικράτειας και 80 χλμ. από τη Γευγελή προς το Negotino. Ο αγωγός θα περνάει από Γευγελή, Bogdanci Demir Kapija και Negotino με σημείο τομής με τα ελληνικά σύνορα την περιοχή της Ειδομένης.
ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ο πολιτικός διάλογος για τα ενεργειακά στη Β. Μακεδονία έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα ενώ υπό διαβούλευση βρίσκεται και το Σχέδιο Ενεργειακής Ανάπτυξης έως το 2040. Πρόκειται για την πρώτη νομοθετική προσπάθεια της γειτονικής χώρας που συμμορφώνεται πλήρως προς τους άξονες που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το κλίμα.
Η δημόσια διαβούλευση για το θέμα ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου. Όπως έχει γνωστοποιήσει μάλιστα, ήδη από το καλοκαίρι, ο κ. Bekteshi, το σχέδιο για την ενεργειακή ανάπτυξη θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Το σχέδιο προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενώ σημείο – τομή για τη σταδιακή υλοποίηση του προγράμματος και την έγκαιρη ολοκλήρωσή του ορίζεται το 2030.
*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.gr