Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Η αισιοδοξία στηρίζεται όχι μόνο στο υψηλό κύρος των μελών της επιτροπής και στην ποιότητα του περιεχομένου της έκθεσης αλλά και στην ύπαρξη σειράς άλλων θετικών παραγόντων (εφόσον, βεβαίως, δεν υπάρξει νέο κύμα πανδημίας ή επικίνδυνη εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις).

Ορθολογική αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία

Από: EBR | Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020

Με αφορμή τη δημοσίευση της (ενδιάμεσης) έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, σπεύδω να εκφράσω αισιοδοξία ως προς την θετική συμβολή που αυτή μπορεί να έχει στο τελικώς ζητούμενο, την οικονομική αναγέννηση της χώρας.

Σήμερα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης και η περί αυτόν επιτροπή, καλούνται να διαχειριστούν 72 δισ. ευρώ. Και το ποσό αυτό, μέσω της ευρωπαϊκής εγγύησης προς τις αγορές, θα μπορούσε να φθάσει τα 100 δισ. σε μια επταετία. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα και η οποία δεν θα επαναληφθεί στον 21ο αιώνα.

Μια μεγάλη πρόκληση για τον Θεόδωρο Σκυλακάκη

Από: Athanase Papandropoulos | Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, έχει ένα τιτάνιο για τα ελληνικά δεδομένα έργο να φέρει εις πέρας, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όχι μόνον υγειονομικές.

Τα αναμενόμενα εβδομήντα και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ θα τονώσουν την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων οι οποίοι, αγοράζοντας εισαγόμενα προϊόντα, θα συμβάλουν στην οικονομική σταθεροποίηση των ισχυροτέρων οικονομιών. Κινδυνεύουμε, επομένως, να επανέλθουμε στις παλαιές καταναλωτικές συνήθειες- και μάλιστα όταν μόλις  έχουμε αποτοξινωθεί από την «αστακομακαρονάδα». Η Κυβέρνηση καλείται να αποτρέψει μια τέτοια υποτροπή. Δεν θα είναι εύκολο.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Από: EBR | Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

Κατά την οικονομική κρίση του 2009 συζητήθηκε επί μακρόν η ανάγκη για ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ. Τελικά, δεν παρασχέθηκε μαζική οικονομική βοήθεια από τις πλούσιες στις ενδεέστερες χώρες. Ακολούθησαν οι γνωστές επώδυνες πολιτικές λιτότητας, οι οποίες επέφεραν επικίνδυνους πολιτικούς κλονισμούς.

Θυμήθηκα ότι για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, για τον παραπάνω Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας  και τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας αναφερόταν σε όλους τους κρατικούς προϋπολογισμούς μετά το 2001 ότι θα αποκρατικοποιούνταν κατά 100!! Κι όμως, από τον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό, του 2020, δηλαδή, προκύπτει ότι εξακολουθεί να είναι  και οι τρεις αυτοί μεγάλοι λιμένες στο μετοχολόγιο του ελληνικού Δημοσίου κατά 100%

Ιδιωτικοποιήσεις: Επί δέκα χρόνια ... "δούλεμα"!

Από: EBR | Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

Για δέκατη φορά αναρτήθηκαν προχθές στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ οι σχετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους ίδιους διαγωνισμούς που είχαν ανακοινωθεί από τους αντίστοιχους κρατικούς προϋπολογισμούς τα δέκα προηγούμενα χρόνια...

«Η ίδια η ΕΕ των 27 χωρών έχει ήδη παρουσιάσει μία σημαντική συρρίκνωση στο ΑΕΠ από την αρχή του έτους και είναι αμφίβολο το που θα κλείσει η φετινή χρονιά, όταν οι προβλέψεις της ΕΚΤ αναφέρουν μία πτώση μεγαλύτερη του 13%, γεγονός που ισοδυναμεί με τεράστια απώλεια εσόδων, τόσο για τα κράτη μέλη όσο και για το διεθνές εμπόριο.»

Αργή και επίπονη η παγκόσμια ανάκαμψη

Από: EBR | Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020

Η αναζήτηση ενός ικανού μείγματος οικονομικής πολιτικής, που από την μία θα στηρίζει τους αδύναμους και τις ευπαθείς ομάδες με κοινωνικές παροχές και από την άλλη θα ενισχύει την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα, είναι πλέον το ζητούμενο για όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες

Η κλιμάκωση της πανδημικής κρίσης κατά τους πρώτους μήνες του 2020, η διάσπαση της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας και η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνικές εξαγωγές.

Η εξέλιξη της πανδημίας καθορίζει την πορεία των ελληνικών εξαγωγών

Από: EBR | Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020

Αρνητικές επιπτώσεις επέφερε η πανδημική κρίση στις ελληνικές εξαγωγές αγαθών, οι οποίες, αν και οριακά, βρέθηκαν να υποχωρούν σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε ποσοστό 0,6%, ενώ είχαν αυξηθεί 1% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019

«..Συνολικά, η διαχείριση της κρίσης κατόπιν της άρσης του lockdown αναδεικνύεται σε διαδικασία περισσότερο σύνθετη και με πιο πολλές προκλήσεις από ό,τι η περίοδος της πρώτης έξαρσης του νέου κοροναϊού», επισημαίνεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ.

ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο

Από: EBR | Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020

Στις 90,8 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο έναντι 87,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, (ΙΟΒΕ)

«Αναμένουμε ότι το ΑΕΠ θα ανακάμψει κατά 7,1% στις ΗΠΑ και κατά 10,8% στην Ευρωζώνη το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο  του 2020.»

Η χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930

Από: EBR | Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

Ο ανεπτυγμένος κόσμος υπέστη ένα άνευ προηγουμένου σοκ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τη συγκρότηση της Επιτροπής με Πρόεδρο τον Νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη προκειμένου να εκπονηθεί ολοκληρωμένη αναπτυξιακή μελέτη, η οποία θα θέσει ένα πλαίσιο προτάσεων, και ύστερα από εκτενή συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, θα αποτελέσει το πλαίσιο πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

Ολόκληρη η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη για την επόμενη ημέρα στην οικονομία

Από: EBR | Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

Πρόκειται για ενδιάμεσο κείμενο, που τίθεται σε διάλογο κι όχι την τελική πρόταση. Θα επακολουθήσει τελική Έκθεση τον Σεπτέμβριο 2020

Η ανεργία στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 7,8% τον Ιούνιο από 7,7% που ήταν το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Eurostat. Όσον αφορά την ΕΕ, το ποσοστό ήταν 7,1% τον Ιούνιο, από 7,0% τον Μάιο.

Eurostat: Στο 7,8% η ανεργία στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιο

Από: EBR | Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020

Η Eurostat εκτιμά ότι 15,023 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων 12,685 εκατομμύρια στην Ευρωζώνη, ήταν άνεργοι τον Ιούνιο του 2020

Η εταιρική παθογένεια, που στο τελικό της στάδιο οδηγεί µια εταιρεία σε πτώχευση, το διοικητικό της συμβούλιο στον προθάλαμο του Πρωτοδικείου, τους εργαζομένους στον δρόμο και τους πιστωτές µε άδεια χέρια, αποτελεί ένα προσφιλές πεδίο έρευνας για την ακαδημαϊκή και τη χρηματοπιστωτική κοινότητα.

Εταιρική Διακυβέρνηση: Τα 13 συμπτώματα της αποτυχημένης επιχείρησης και τα αντίδοτα

Από: EBR | Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020

Η ψήφιση του νόμου 4706/2020 - ΦΕΚ 136/Α/17-7-2020 αναμένεται να αναδιατάξει τη σύνθεση και λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων πολλών εισηγμένων εταιριών

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με ελαφρά άνοδο 0,1%, καθώς τον στήριξαν οι μετοχές των εταιρειών λιανικής και υπερκάλυψαν τις απώλειες του κλάδου των αυτοκινητοβιομηχανιών και των χημικών βιομηχανιών.

Οριακές οι μεταβολές των ευρωπαϊκών δεικτών

Από: EBR | Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020

Νευρικότητα επικράτησε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές είχαν το βλέμμα στραμμένο στα αποτελέσματα επιχειρήσεων για το δεύτερο τρίμηνο αλλά και στις αποφάσεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, ο αριθμός των διεθνών τουριστών μειώθηκε κατά 56% (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019), ποσοστό που αντιστοιχεί σε 300 εκατομμύρια επισκέπτες.

Απώλειες 360 δισ. δολ. για τον παγκόσμιο τουρισμό

Από: EBR | Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, ο αριθμός των διεθνών τουριστών μειώθηκε κατά 56% ποσοστό που αντιστοιχεί σε 300 εκατομμύρια επισκέπτες σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη οικονομική καθίζηση στην πρόσφατη ιστορία, η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της (Pandemic Emergency Purchase Programme, PEPP), ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, ενώ πληρώνει τις τράπεζες για να τις δανείσει χρήματα.

ΕΚΤ: Παραμένει ο κίνδυνος για την οικονομία της ευρωζώνης λόγω κοροναϊού

Από: EBR | Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020

«Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη», δήλωσε ο Φάμπιο Πανέτα της ΕΚΤ

«Η Ελλάδα από το 1980 έως σήμερα έχει ξοδέψει 160 δισ. ευρώ κοινοτικά κονδύλια χωρίς η οικονομία μας να έχει πετύχει την επιδιωκόμενη σύγκλιση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.»

Έτσι μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα τα €72 δισ.

Από: EBR | Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020

Η σωστή κατανομή των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ το κλειδί για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου

Βάσει του ευρωπαϊκού «Ψηφιακού Δείκτη Οικονομίας και Κοινωνίας», η Ελλάδα είναι ουραγός, τρίτη από το τέλος, ανάμεσα στις 27 χώρες της E.E.

Ψηφιακή κοινωνία και οικονομία

Από: EBR | Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020

Διαβάζω συχνά άρθρα με τίτλους που προτρέπουν «Να γίνουμε η Silicon Valley της Ε.Ε.», καταδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα, όπως το υψηλό επίπεδο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και το ικανό ανθρώπινο δυναμικό

«Μολονότι οι αγορές πίστωσης αντιδρούν θετικά στην επιστροφή στην κανονικότητα, πρέπει να προσέξουμε τους κινδύνους που απειλούν τη δεύτερη φάση της ανάκαμψης.»

Αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία

Από: EBR | Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020

Στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, οι τάσεις που αναπτύσσονται στις αγορές πίστωσης τείνουν να αντανακλούν τις μεταβολές στην εμπιστοσύνη

«Η στήριξη της υψηλής τεχνολογίας θεωρείται κορυφαία προτεραιότητα για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.»

Αυξάνονται οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας

Από: EBR | Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Το προφίλ της, ως προορισμός ξένων επενδύσεων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας για το ευρωπαϊκό, αλλά και το παγκόσμιο επενδυτικό κοινό, βελτιώνει η Ελλάδα

Από τις 13/3/2020 (από τότε δηλαδή που καταμετρούμε τα περιστατικά θανάτου από Covid) μέχρι τις 3/7/2020 διαπιστώνουμε ότι ο «ιχνηλάτης της ανάκαμψης» στην Ελλάδα μετά τις 26/6/2020 εμφανίζει υψηλότερη ανάκαμψη σε σχέση με τις τρεις χώρες (Γερμανία, Πορτογαλία, Ελλάδα) που συγκρίνουμε.

Τι είναι ο ιχνηλάτης της ανάκαμψης

Από: EBR | Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Μία αξιόλογη ελληνική πρωτοβουλία για την πορεία του ΑΕΠ

Η αξία των συναλλαγών σημείωσε κατακόρυφη αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και διαμορφώθηκε στα 106,76 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 68.550.203 μετοχές.

Η τουρκική προκλητικότητα βύθισε το Χρηματιστήριο κατά 2,28%

Από: EBR | Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και η τουρκική Navtex τρόμαξαν τους επενδυτές, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει κάτω από τις 640 μονάδες

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

Το 9% των εσόδων τους επενδύουν οι εταιρείες σε ψηφιακές τεχνολογίες

Από: EBR

Αυξημένες συνεχίζουν να βαίνουν οι δαπάνες των επιχειρήσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δημήτρης Τσιόδρας: Να πάψει η Ευρώπη να κάνει τα στραβά μάτια στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο

Δημήτρης Τσιόδρας: Να πάψει η Ευρώπη να κάνει τα στραβά μάτια στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο

«Η Ευρώπη πρέπει να πάψει επιτέλους να κάνει τα στραβά μάτια στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο», τόνισε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Τσιόδρας

Οικονομία

Οι ΜμΕ αναγνωρίζουν τη σημασία των ψηφιακών εργαλείων

Οι ΜμΕ αναγνωρίζουν τη σημασία των ψηφιακών εργαλείων

Αν και η πλειονότητα των ΜμΕ αναγνωρίζει την ανάγκη υιοθέτησης ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογιών για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας τους αντιμετωπίζει εμπόδια

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron