της
Αλεξάνδρας Παπαϊσιδώρου
Κατόπιν της απονομής του βραβείου Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης στην πολιτική ακτιβίστρια Aung San Suu Kyi, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz παρευρέθηκε την 4η Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής παρουσία εξεχόντων πολιτικών προσώπων, σημαινόντων προσωπικοτήτων από τους κόλπους της ΕΕ καθώς και μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων, επιστημόνων όπως και φοιτητών στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «South for Growth».
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζοντας την ίδια πολύπειρη εμπειρία του με θητεία που διετέλεσε εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός δήλωσε πως οι αλλαγές που έφερε η σύσταση της ΕΕ είναι πολύ μεγάλες και τη στιγμή που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δημιουργούταν κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει τις μεταβολές που έλαβαν χώρα καθώς και τις διαστάσεις που θα μπορούσε να πάρει το θέμα της κρίσης. Εν συνεχεία, Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πόσο πολύ η ύφεση κλονίζει τη δομή της κοινωνίας, πώς οι πολιτικές παρατάξεις άρχισαν να συνδέονται με την βία, πώς ο Νότος συνάδει με τον λαϊκισμό και τέλος έθιξε τον «απεγκλωβισμό» της ελληνικής κοινωνίας από τα στερεότυπα και τον δογματισμό. Προτού παραχωρήσει το βήμα στον κ. Martin Schulz, σημείωσε πως η ΕΕ είναι «το σπίτι μας» και πως μόνον η ενότητα και οι νέες πρωτοβουλίες θα φέρουν την ανάπτυξη. Χαρακτηριστικά ο Υπουργός ανέφερε: « Η Ελλάδα έχει πιάσει πάτο κι αυτό ίσως στέκεται αισιόδοξο καθότι έτσι διαφαίνεται η περίοδος ανάκαμψης. Οι τοίχοι μεταξύ Βορρά και Νότου έχουν καταργηθεί και κάθε διάθεση τιμωρίας δεν θα ευνοήσει. Πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη και αναγνώριση της προσπάθειας από τους εταίρους».
Με την σειρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz πήρε τον λόγο εκτιμώντας τον ξεχωριστό λόγο της εν λόγω συνάντησης και προτείνοντας να αποφεύγεται η φράση ‘χώρες της κρίσης’ και να αντικατασταθεί με ‘χώρες των ευκαιριών και της ανάπτυξης’. Χαρακτήρισε εξ’ αρχής την εισήγηση του ως μια συζήτηση ελπίδας, αλλαγής και ανάκαμψης και δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που προκύπτει μέσα από τις συνεχείς οικονομικές μεταβολές. Μέσα από γλαφυρά παραδείγματα της οικογενειακής και προσωπικής του ζωής, αναφέροντας πως ανήκει στην γενιά της Μεταπολεμικής Γερμανίας και πως οι γονείς του στερήθηκαν τα βασικά για να δημιουργήσουν, συνέχισε να δίνει μεγάλη έμφαση στον ρόλο των υποσχέσεων μέσα από κίνητρα, στις θυσίες, στις ευκαιρίες και όλα αυτά σε συνδυασμό ώστε να ανακτήσουμε την ‘χαμένη’ μας εμπιστοσύνη. «Η Ευρώπη ήταν μια υπόσχεση σε όλα τα επίπεδα και αυτήν την υπόσχεση πρέπει αν αισθανθούμε εκ νέου σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Έπειτα οριοθετεί τους άξονες της ομιλίας του και παρουσιάζει τις ακόλουθες προτάσεις. Πρώτον και κύριον, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνει πως το ποσοστό της ανεργίας ως 25% θεωρείται ανεπίτρεπτο και πως πρώτος στόχος είναι η εξασφάλιση της απασχόλησης των νέων μιας γενιάς που χαρακτηρίζεται ως η πλέον μορφωτικά καταρτισμένη.
Δεύτερον, κρίνεται ουσιώδης σημασίας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιστώσεις καθώς και να έχουν πρόσβαση σ’ ένα ευνοϊκότερο πιστωτικό σύστημα, χωρίς το επιτόκιο να αγγίζει το 0,5 %, όπως σήμερα καταγράφεται.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε, στο πλαίσιο της τρίτης του πρότασης, την αξιοποίηση των πόρων και των συνεργασιών της Μεσογείου αποβλέποντας στα οικονομικά οφέλη των σχέσεων που μπορούν να αναπτυχθούν. Τελευταίο αλλά αξιοσημείωτο κομβικό σημείο κατά τον Πρόεδρο η επανάκτηση της «χαμένης» εμπιστοσύνης, αυτής που καλλιέργησε το ευρύτερο ευρωπαϊκό φρόνημα και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Η αειφόρος ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Martin Schulz, θα επέλθει με σταθεροποιητικούς μηχανισμούς τραπεζικής ενοποίησης που θα ενθαρρύνει και πάλι τους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην αγορά καθώς και με την δημιουργία αισθήματος εμπιστοσύνης προς τους νέους-μειώνοντας την ανεργία- γεγονός που σηματοδοτεί την ανάκτηση εμπιστοσύνης και για κάθε χώρα. «Ο φόβος, η απαισιοδοξία και η δυσπιστία πρέπει αν καταπολεμηθεί χωρίς να παρατήσουμε κάθε μας προσπάθεια προς ανάκαμψη», διευκρίνισε ο Πρόεδρος.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο κ. Martin Schulz, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εμφάνιση βίας μέσω πολιτικών παρατάξεων και εξέφρασε την ανάγκη για αμοιβαίο σεβασμό τόσο ως προς την δημοκρατία και τον διάλογο όσο και ως προς τον συνάνθρωπο. Εν κατακλείδι, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απάντησε σε ερωτήματα με ένα ιδιαίτερα νωχελικό τρόπο με σύντομες και περιεκτικές απαντήσεις μη επιθυμώντας να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες επί διαφόρων μεμονωμένων θεμάτων. Άλλωστε ανέφερε χαρακτηριστικά πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν δύναται να δώσει απαντήσεις σε θέματα που αφορούν και άλλα ευρωπαϊκά όργανα αλλά και δεν δίστασε να «εκμυστηρευτεί» στο ακροατήριο ότι προσέχει ιδιαιτέρως τι λέξεις και φράσεις χρησιμοποιεί.
Εμπιστοσύνη, Νέοι, Τραπεζικό σύστημα: Τα τρία σημεία-κλειδιά κατά τον Martin Schulz
Η αειφόρος ανάπτυξη θα επέλθει με σταθεροποιητικούς μηχανισμούς τραπεζικής ενοποίησης που θα ενθαρρύνει και πάλι τους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην αγορά καθώς και με την δημιουργία αισθήματος εμπιστοσύνης προς τους νέους.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο κ. Martin Schulz, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εμφάνιση βίας μέσω πολιτικών παρατάξεων και εξέφρασε την ανάγκη για αμοιβαίο σεβασμό τόσο ως προς την δημοκρατία και τον διάλογο όσο και ως προς τον συνάνθρωπο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ξανασκεφτόμαστε την Ευρώπη
- Το 2019 είναι αύριο: Η δική μας “ατζέντα” πότε;
- Επιβεβαιώθηκε το EBR για την προεδρία Γιούνκερ
- Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
- ΓΚΥ ΒΕΡΧΟΦΣΤΑΝΤ: ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ, ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ
- ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ