Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

«Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω μιας τέτοιας υποτίμησης δεν θα ήταν διατηρήσιμη χωρίς τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.»

Η παραμέληση της ανταγωνιστικότητας στην εποχή του ευρώ

Από: EBR | Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020

Η ανταγωνιστικότητα αποτελεί την συνισταμένη μεγάλου αριθμού οικονομικών και θεσμικών παραγόντων που καθορίζουν την παραγωγικότητα μιας χώρας

Το 57% των εργαζομένων σε επιγραμμικές πλατφόρμες εργασίας, που συμμετείχαν στην έρευνα του Cedefop, πιστεύει ότι δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη πλατφόρμα χωρίς αρνητικό αντίκτυπο στο εισόδημά του.

Πώς η gig economy αλλάζει την αξία του πτυχίου και το εισόδημα των εργαζομένων

Από: EBR | Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2020

Μεγάλες αλλαγές στα εκπαιδευτικά συστήματα και την αγορά εργασίας παγκοσμίως εκτιμάται ότι μπορεί να επιφέρει στα αμέσως επόμενα χρόνια η διαρκής μεγέθυνση της online gig economy (επιγραμμικής οικονομίας της περιστασιακής απασχόλησης)

Παρ’ όλη την γεωπολιτική πολυπλοκότητά του, ο ανταγωνισμός της τεχνητής νοημοσύνης βασίζεται σε μια απλή τεχνική τριάδα: δεδομένα (data), αλγόριθμοι και υπολογιστική ισχύς. Τα δύο πρώτα στοιχεία της τριάδας λαμβάνουν τεράστια πολιτική προσοχή. Αλλά το τρίτο στοιχείο της τριάδας συχνά παραμελείται στις πολιτικές συζητήσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν καταλάβει λάθος τον ανταγωνισμό στην τεχνητή νοημοσύνη

Από: EBR | Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020

Το μυστικό της τεχνολογικής κυριαρχίας είναι η υπολογιστική ισχύς κι όχι τα data

Οι εσωτερικοί ελεγκτές ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα ασχολούνταν με την σύνταξη του ετήσιου πλάνου ελέγχου και την ετήσια ανασκόπηση κινδύνων, καλούνται να αναλάβουν ρόλους, οι οποίοι είναι πέραν των εργασιών ρουτίνας και των υπηρεσιών διασφάλισης.

Η Συμβολή του Εσωτερικού Ελέγχου στην Covid – 19 εποχή

Από: EBR | Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2020

Οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιχειρηματικές διαταραχές από τις επιδράσεις του COVID-19 ενώ θα κληθούν να λάβουν σκληρές αποφάσεις σε περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από νέες πραγματικότητες

«Σχεδόν σε τρεις από τέσσερις επιχειρήσεις (73%) οι πελάτες χρησιμοποίησαν κυρίως κάρτες κατά τις συναλλαγές τους».

Μόλις στο 4% των επιχειρήσεων έγινε χρήση μετρητών στις θερινές εκπτώσεις

Από: EBR | Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020

Η έντονη στροφή των Ελλήνων καταναλωτών στο πλαστικό χρήμα και στα μέσα ηλεκτρονικών πληρωμών είχε ήδη ξεκινήσει από την περίοδο επιβολής των “capital controls”

«Οι δαπάνες αναμένεται να ανέλθουν σε $110 δισ. το 2024 από $50,1 δισ. το 2020».

Οι δαπάνες για την Τεχνητή νοημοσύνη θα διπλασιαστούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια

Από: EBR | Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020

Ταχύτατη μεγέθυνση της αγοράς της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence - AI) αναμένεται την επόμενη τετραετία

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Harvard, η επίπτωση της γήρανσης με κακή υγεία σημαίνει πως κατά την περίοδο 2015-2030 ο καθένας μας χάνει και θα συνεχίσει να χάνει ετησίως πάνω από 488 ευρώ και συνολικά η ελληνική οικονομία θα χάσει μέχρι το 2030 πάνω από 65 δισεκατομμύρια.

Βόμβα για την ελληνική οικονομία η γήρανση του πληθυσμού

Από: EBR | Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020

Πώς η διεύρυνση στην κορυφή της δημογραφικής πυραμίδας και η απουσία στρατηγικής και μέτρων ανάσχεσης μπορούν να μπλοκάρουν κάθε αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας

«Εάν η απόφαση ληφθεί σε κατάσταση κρίσης, είναι γνωστό ότι ο υπεύθυνος λήψης αποφάσεων δεν έχει ούτε το χρόνο ούτε τους πόρους για να λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να επιλέξει.»

Πώς παίρνεται μια Απόφαση υπό καθεστώς κρίσης;

Από: EBR | Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020

Η απόφαση σε μια κατάσταση κρίσης είναι μια γρήγορη επιλογή και πάνω από όλα πρέπει να είναι αποτελεσματική

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν πληθώρα εργαλείων με γνώμονα όχι μόνο την αποφυγή μιας ανεξέλεγκτης αντιπαράθεσης με την Τουρκία αλλά και για τον επιτυχή χειρισμό της, διαθέτοντας πληθώρα επιλογών και επιδιωκόμενων στόχων. Υψηλής αποτελεσματικότητας, όμως, πρέπει να είναι και η κυβέρνηση.

Πώς πρέπει να προετοιμαστούμε απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

Από: EBR | Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις μιας επιτυχούς αντίδρασης σε τυχαία ελληνοτουρκική εμπλοκή

«Η πανδημία λειτούργησε ως μεγεθυντικός φακός για να ξανακοιτάξουμε με προσοχή τον τρόπο που παράγονται, μεταποιούνται και καταναλώνονται τα τρόφιμα παγκοσμίως.»

Η ελληνική γεωργία και αγροδιατροφή μετά την πανδημία

Από: EBR | Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020

Η πανδημία της Covid-19 είχε άμεσες, παράπλευρες, βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στο σύστημα αγροδιατροφής, τοπικά και σε παγκόσμιο επίπεδο

«Από τις εικόνες που έχω δει μέχρι τώρα, σε παγκόσμιο επίπεδο, αποστάσεις κρατάει ένα 50% και, για να είμαι πιο αυστηρός μ’ εμάς, στη χώρα μας το ποσοστό αυτό το υπολογίζω γύρω στο 35%.»

Μάσκα, Άγχος και το Σύνδρομο ΧΑΣΣ

Από: EBR | Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020

Οι οδηγίες για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους άλλους από τον κορονοϊό είναι απλές και συνοψίζονται σε τρεις λέξεις: Χέρια, Αποστάσεις, Μάσκα

Τον Ιούνιο του 2011, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα 65/309 Happiness: προς ένα ολιστικό ορισμό της ανάπτυξης καλώντας τις χώρες μέλη να μετρήσουν την ευτυχία των ανθρώπων τους και να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη δημόσιων πολιτικών.

World Happiness Report: Κατάταξη του 2020

Από: EBR | Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020

Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας είναι μια ετήσια έκδοση του Δικτύου Αειφόρου Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που περιέχει εθνικές βαθμολογίες ευτυχίας και ανάλυσης δεδομένων από διάφορες οπτικές φωνίες

Όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα επίπεδα χρέους θα είναι υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά θα είναι βιώσιμα μόνο εάν τα ποσά «χρησιμοποιηθούν για παραγωγικούς σκοπούς».

Το δίλημμα Μητσοτάκη και ο χρησμός Ντράγκι

Από: EBR | Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020

Στη φετινή ομιλία του Πρωθυπουργού στην... υβριδική ΔΕΘ θα επικρατήσουν τα πρόσκαιρα μικροπολιτικά οφέλη ή το μακροπρόθεσμο καλό της χώρας, τη στιγμή που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ύφεση του β’ τριμήνου αποτυπώνεται στο -15%

Οι μελέτες φάσης 3 που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη για το εμβόλιο COVID-19 αφορούν περίπου 30.000 ασθενείς. Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, και η δοκιμή πρέπει να συνεχιστεί έως ότου μολυνθούν τα άτομα στην ομάδα ελέγχου. Είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσο καιρό θα πάρει αυτό. Οι γιατροί που επιδιώκουν να συμβουλεύσουν υγιείς ασθενείς σχετικά με τη λήψη του εμβολίου θα απαιτήσουν δικαίως αυτά τα δεδομένα.

Επικίνδυνη η βιασύνη για εμβόλιο κατά της CoViD-19

Από: EBR | Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020

Η μόνη άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης που χορηγήθηκε ποτέ για ένα εμβόλιο ήταν κατά του άνθρακα, λόγω απειλής βιολογικού πολέμου.

Με την παρουσία του Ορούτς Ρέις και των τουρκικών πολεμικών πλοίων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δημιουργούνται τετελεσμένα, ακόμη και αν δεν γίνουν τελικά καθόλου σεισμικές έρευνες από το τουρκικό σκάφος. Η Τουρκία θα "επενδύσει" για ακόμη μια φορά πολιτικά, οικονομικά και ενεργειακά στα τετελεσμένα. Δεν θα αναδιπλωθεί, δεν θα υποχωρήσει, εκτός αν της δοθούν ικανοποιητικά ανταλλάγματα.

Ελλάδα, Τουρκία, Αιγαίο: Ώρα μηδέν;

Από: EBR | Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020

Οι πιθανότητες να βρισκόμαστε σε ένα ακόμη εξαιρετικά κρίσιμο σημείο καμπής των σχέσεων μας με την Τουρκία θεωρούνται αυξημένες. Τα διαβήματα του ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών προς την Τουρκία δεν έχουν αποτέλεσμα. Δεν είχαν ποτέ, για να είμαστε ειλικρινείς.

Και ενώ ο Μακάριος το 1977 έκανε την οδυνηρή υποχώρηση, δεχόμενος στη λεγόμενη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου την Διζωνική, Δικοινοτική, Ομοσπονδία με αντάλλαγμα την οριογραμμή των δύο Κοινοτήτων, που είχε υποχρέωση να καταθέσει στον ΟΗΕ το όργανο των Τούρκων ο Ντενκτάς, η Άγκυρα και ο κατοχικός ηγέτης παρασπόνδησαν και δεν παρουσίασαν όπως είχαν υποχρέωση τον εν λόγω χάρτη.

Τα παθήματα στο κυπριακό μαθήματα για σήμερα

Από: EBR | Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020

Δεκαπενταύγουστος του 1974, οι Τούρκοι μετά την εσκεμμένη κατάρρευση των συνομιλιών της Γενεύης ολοκλήρωσαν με τον Αττίλα 2 την κατάληψη του 36% της Κύπρου.

Οι οικονομικές υπερδυνάμεις στις μέρες μας δεν προβαίνουν σε σκληρές κυρώσεις προς την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της στην Κύπρο, αλλά αρκούνται σε τυπικές ανακοινώσεις. Οι στενές επιχειρηματικές - εμπορικές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Τουρκία με αυτές τις χώρες λειτουργούν «προστατευτικά» για την ίδια, καθώς διακυβεύονται σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην τουρκική επικράτεια.

ΑΟΖ, Καστελόριζο και οικονομία

Από: EBR | Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

Η σθεναρή απόφαση της Τουρκίας να αναμειχθεί στην εκμετάλλευση του θαλάσσιου φυσικού πλούτου της Κύπρου και οι προκλήσεις της στο Αιγαίο και ειδικά στην περιοχή του Καστελόριζου δεν μπορούν να θεωρηθούν ανεξάρτητες των πολιτικοοικονομικών δεδομένων και συμφερόντων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή

Ζούμε την κορύφωση της μετάβασης στον γνωσιακό καπιταλισμό (όχι ακριβώς την έναρξη της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που ξεκίνησε πολύ νωρίτερα). Και εδώ είναι που πάσχει το αντικαπιταλιστικό φαντασιακό. Οι ατελέσφορες εξεγέρσεις και οι κοινωνικές αντιδράσεις, η στασιμότητα, η γενικευμένη αναταραχή, δεν είναι φαινόμενα εκτός του συστήματος: είναι μύχια επιθυμία του συστήματος να φρακάρει και να επανεκκινείται.

Πώς ο Καπιταλισμός μετατοπίζει το Όριο του

Από: EBR | Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

Ο θάνατος ταιριάζει στον καπιταλισμό. Ως μεγάλος επόπτης της οικονομικής κανονικότητας, καθυποτάσσει τις μάζες σε εποχή μόνιμης στασιμότητας.

Βεβαίως η συμφωνία είναι προϊόν υποχωρήσεων. Το ερώτημα που τίθεται, είναι αν ο χρόνος άφηνε περιθώρια για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ή αν ήταν τόσο πιεστικός, λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, που επέβαλε την άμεση ολοκλήρωσή της.

Μετά τη συμφωνία τι;

Από: EBR | Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ έχει εγείρει πολλές αντιδράσεις και συζητήσεις. Από τη μια οι υπέρμαχοι της κυβέρνησης και από την άλλη οι προβάλλοντες κάθε λογής και μορφής ενστάσεις.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.»

Η πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας προς αντιμετώπιση και της κλιματικής κρίσης

Από: EBR | Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020

Ενώ ο κόσμος επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19, η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να υπάρχει

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

Ακατάβλητος καπιταλισμός

Από: EBR

Πολλοί αντιπαθούν τον καπιταλισμό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν περίπου σαράντα εντάλματα σύλληψης και περιουσιακά στοιχεία 520 εκατομμυρίων ευρώ

Οικονομία

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Η λύση στο πρόβλημα είναι η αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron