Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ενέργεια

Σύμφωνα με την ενημέρωση της πολιτικής δανεισμού για την ενέργεια, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η ευρωπαϊκή δανειοδότηση, θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την υποδομή αερίου, εάν πρόκειται για αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως το υδρογόνο.

Η Γαλλία εξετάζει τη μίξη φυσικού αερίου με πράσινο υδρογόνο στο δίκτυο

Από: EBR | Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019

“Το δίκτυο φυσικού αερίου της Γαλλίας μπορεί να προσαρμοστεί, ώστε να διοχετεύσει ένα μείγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου, σε ποσοστό 20%, από το 2030 και μετά, στο πλαίσιο των προσπαθειών, για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα”

Ο πολιτικός διάλογος για τα ενεργειακά στη Β. Μακεδονία έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα ενώ υπό διαβούλευση βρίσκεται και το Σχέδιο Ενεργειακής Ανάπτυξης έως το 2040.

Στρατηγικό βάρος στη σχέση Αθήνας – Σκοπίων και στην ενέργεια

Από: EBR | Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019

Στρατηγικό βάρος στη διμερή συνεργασία με την Αθήνα, ύστερα και από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επίλυση του «Μακεδονικού», δίνουν τα Σκόπια

«Ο ΑΔΜΗΕ καλωσορίζει το ενδιαφέρον της State Grid Corporation of China, στρατηγικού εταίρου της Εταιρείας, να επενδύσει στην Αριάδνη Interconnection, μετέχοντας με τον τρόπο αυτό στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ»

Το κινεζικό ενδιαφέρον και οι επιφυλάξεις για τα ενεργειακά

Από: EBR | Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019

Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον των Κινέζων επενδυτών για μια σειρά από ενεργειακά projects στην Ελλάδα επιχείρησε να εξετάσει η ελληνική πλευρά

Η πρωτοβουλία, επονομαζόμενη "Climathon", δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να εργαστούν απευθείας με τις πόλεις τους, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Βρίσκοντας απαντήσεις στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής

Από: EBR | Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019

Οι πολίτες κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα λαϊκό κίνημα, με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης

Η ανευθυνότητα στο επίπεδο της λήψης αποφάσεων για το μέλλον είναι πλέον πολύ ορατή και ιδιαιτέρως στις ισχυρότερες οικονομικά και πολιτικά χώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι απαλλάσσονται των ευθυνών τους οι πιο αδύναμες.

Κοινωνική δυναμική και κλίμα

Από: EBR | Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019

Η κλιματική αλλαγή, εκτός από επιστημονικά τεκμηριωμένο φαινόμενο, είναι πλέον εμπειρικά βιώσιμη από τον απλό πολίτη, ανεξάρτητα από την χώρα που ζει

Η νέα εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, ο κρατικός παρεμβατισμός της Κίνας, και ο ανερχόμενος επενδυτικός ανταγωνισμός από την Αφρική δημιουργούν όμως ασύμμετρες πιέσεις. Οι λαϊκίστικες προσεγγίσεις ενάντια στην ανάπτυξη διεθνών εμπορικών σχέσεων έγιναν δημοφιλείς στην κρίση. Έτσι, την περίοδο 2009-2016 προστέθηκαν περίπου 7.000 ρυθμίσεις προστατευτισμού και συνολικοί δασμοί €400 δισ. Δυστυχώς, ο προστατευτισμός παραμένει λάθος λύση στην απουσία βούλησης για ταχύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας της (κάθε) χώρας.

Εμπορικοί πόλεμοι και ελληνικές εξαγωγές

Από: EBR | Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019

Οι νέες εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. μπορούν να προσφέρουην στην Ελλάδα 2% πρόσθετο ΑΕΠ

Ο αντιπρόεδρος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, κ. Άντρους Άνσιπ, δήλωσε: «Δίνουμε μια ισχυρή απάντηση της ΕΕ στην πρόκληση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο. Διευκολύνουμε τις πλατφόρμες να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους, σε στενή συνεργασία με τις αρχές επιβολής του νόμου και την κοινωνία των πολιτών. Οι κατευθυντήριες γραμμές μας περιλαμβάνουν διασφαλίσεις για να αποτρέπεται η υπερβολική αφαίρεση και να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως η ελευθερία λόγου».

Ένωση Ασφάλειας: Η Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο

Από: EBR | Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017

Η Επιτροπή παρουσιάζει σήμερα κατευθυντήριες γραμμές και αρχές βάσει των οποίων οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα εντείνουν την προορατική πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διαγραφή παράνομου περιεχομένου που υποκινεί το μίσος, τη βία και την τρομοκρατία μέσω του διαδικτύου

«Δεν θα έχουν όλες οι μονάδες τη βούληση, τη χρηματοδότηση ή ακόμα και την πρόσβαση στον εξοπλισμό που απαιτείται για τη μείωση των επιπέδων ρύπανσης. Οι επενδύσεις σε μονάδες που ήδη βρίσκονται στο περιθώριο επειδή δεν ανταποκρίνονται στις κλιματικές δεσμεύσεις απλά δεν έχουν νόημα», τόνισε ο Christian Schaible, μέλος της ομάδας εργασίας που συνέβαλε στο σχεδιασμό των αναθεωρημένων κανόνων.

«Λουκέτο» σε ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής προμηνύουν οι νέοι κανόνες της ΕΕ

Από: EBR | Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Μείωση των περιβαλλοντικών ρύπων από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνουν οι νέοι κανόνες που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα (31 Ιουλίου), ενώ το κόστος συμμόρφωσης εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 15 δις ευρώ

Η ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη είναι από τις περιοχές που θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότερο από το «άνοιγμα» του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Κι αυτό γιατί πολλές από τις αγορές της δεν διαθέτουν φυσικό αέριο στο ενεργειακό τους μείγμα, το οποίο σημαίνει ότι χρησιμοποιούν ακόμη μεγάλες ποσότητες άνθρακα. Επομένως, εφόσον ο ΤΑΡ έχει δεσμευθεί να προσφέρει διασύνδεση με πολλές αγορές αερίου στην περιοχή, η υλοποίηση του έργου αποτελεί ευκαιρία να μειώσουν το ποσοστό άνθρακα στο ενεργειακό τους μείγμα, εξασφαλίζοντας έτσι ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.

Σκούφιας: Έργο στρατηγικής σημασίας για την ΝΑ Ευρώπη ο ΤΑΡ

Από: EBR | Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Τη στρατηγική σημασία του ΤΑΡ AG για την ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλειας της Ευρώπης τόνισε ο Ρίκαρντ Σκούφιας, υποστηρίζοντας ότι «η ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη είναι από τις περιοχές που θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότερο από το «άνοιγμα» του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου»

Αλλά το σοβαρότερο πρόβλημα αυτής της αποκατάστασης των σχέσεων Ισραήλ- Τουρκίας, αφορά την Κύπρο μια και αυτή η διαφαινόμενη συνεργασία φέρνει την Λευκωσία σε πολύ δύσκολη θέση.

Το όνειρο της τετραμερούς ενεργειακής συμμαχίας

Από: EBR | Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015

Αυτές τις ημέρες πληροφορηθήκαμε, ότι μετά από μυστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές στη Ζυρίχη της Ελβετίας, υπήρξε συμφωνία για την αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας.

H Ουγγαρία δεν είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την τροποποίηση του καταστατικού της ΕΕ για την δημιουργία ευρωπαϊκής Ενεργειακής ένωσης.

Βίκτωρ Ορμπάν: ο τελευταίος Ευρωπαίος φίλος του Πούτιν;

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent | Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

Καθώς η Ουκρανική κρίση “παγώνει” τις σχέσεις με το Κρεμλίνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά ολοένα και περισσότερους τρόπους για την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής εξάρτησης των κρατών-μελών μέλη για ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η ΕΕ θα έπρεπε να κατασκευάσει νέες υποδομές για να συνδεθεί με ένα μελλοντικό αγωγό Ρωσίας-Τουρκίας ή να χάσει την πρόσβαση σε προμήθειες.

Το τίμημα της ενεργειακής παράκαμψης της Ουκρανίας

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent | Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015

Πολιτικές διαφορές μεταξύ Κιέβου και Μόσχας έχουν διακόψει σε δύο περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια τον εφοδιασμού της ΕΕ - με τη Μόσχα να δικαιολογεί την απόφαση «προσανατολισμού» στην Τουρκία, λέγοντας ότι η Ουκρανία είναι «αναξιόπιστη».

Τα οφέλη του φυσικού αερίου δικαιολογούν απόλυτα την καθιέρωση του στη συνείδηση των καταναλωτών ως η πιο ρεαλιστική επιλογή καυσίμου: Ασύγκριτος βαθμός ενεργειακής απόδοσης, Μηδαμινές ανάγκες συντήρησης, Οικονομικό, με bonus την εξόφληση μετά τη χρήση, Περιβαλλοντικά φιλικό

Οικονομία, οικολογία, πρακτικότητα… το φυσικό αέριο αποτελεί την πιο ρεαλιστική επιλογή θέρμανσης!

Από: EBR | Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με το ερώτημα «Ποιος τρόπος θέρμανσης είναι τελικά ο καλύτερος;»

O αγωγός TAP αποτελεί μία συνολική ιδιωτική επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, που επίκειται να δημιουργήσει 12.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας μεταφέροντας σταδιακά από το 2017 10 δις κυβ. μέτρα φυσικό αέριο.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΤΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Από: EBR | Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

Η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ είναι εδώ και μερικούς μήνες πραγματικότητα. Η υλοποίηση του θα μετατρέψει την Ελλάδα, για πρώτη φορά, από χώρα-προορισμό δευτερεύουσας σημασίας σε χώρα διέλευσης δι-ευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων.

Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των εν λόγω υποδομών ενέργειας θα είναι εφικτή εάν τα έργα μπουν στην λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI-Projects of Common Interest) τόνισε η εισηγήτρια και διευκρινίζει πως πρέπει να υπάρχει περισσότερο από μια χώρα που να συμμετέχει στο έργο αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο ύστερα από περικοπές προβλέπει 29 δισεκατομμύρια ευρώ βάσει του κονδυλίου «Διασυνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility).

Ενεργειακός Χάρτης Πορείας για το 2050: ένα μέλλον με ενέργεια

Από: EBR | Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013

Η εισηγήτρια του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τοποθέτησε στην φαρέτρα της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής την ασφάλεια του εφοδιασμού, την διαφοροποίηση των προμηθευτών ενέργειας, τις αποδοτικές τιμές και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Πέρα από όλα αυτά, όμως, η ελληνική βιομηχανία αντιμετωπίζει σήμερα και πολύ σοβαρό πρόβλημα ενεργειακού κόστους –το οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει καν να ακούσει, φοβούμενη τις αντιδράσεις του κρατικού μονοπωλίου, που είναι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ). Ως φαίνεται δε, στο επίπεδο αυτό η κατάσταση είναι εξόχως σοβαρή και σίγουρα απειλητική για την λειτουργία μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων στην χώρα μας.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Από: EBR | Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

Πέρα από την φορολογία, την έλλειψη ρευστότητας, την πιστωτική ασφυξία, την γραφειοκρατία και τον κρατισμό, η ελληνική μεταποίηση πληρώνει ακριβά και την ενέργεια που καταναλώνει

Η πολιτική σημασία του αγωγού TAP έγκειται στο γεγονός ότι τα 478 χλμ. από το συνολικό μήκος των 800 χλμ., διατρέχουν τις βόρειες περιοχές της ελληνικής επικράτειας με όλα τα θετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας που έχει μία σημαντική επένδυση, η οποία ταυτόχρονα προβάλει και θετικά πολιτικά μηνύματα, τόσο στην περιοχή όσο και στην Ευρώπη, για τη σημασία της Ελλάδας στην ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΣΤΗΝ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ

Από: EBR | Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Νοτίου Διαδρόμου Αερίου, ο οποίος προορίζεται για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία προς την ευρωπαϊκή αγορά, το 2017 ή 2018 αναμένεται να μεταφερθούν με έναν αγωγό, σταδιακά, 10 δις κ.μ. αζέρικου φυσικού αερίου από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν

Η Ελλάδα του ήλιου και του ανέμου, στοιχεία του περιβάλλοντος  που αποτελούν το αναπτυξιακό απόθεμα στην ενέργεια, δείχνουν την πρόκληση του μέλλοντος για την πατρίδα μας. Ο προικισμένος τόπος μας μπορεί να γίνει το κέντρο της ενεργειακής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια ,αρκεί να επενδύσει και να στηριχτεί πάνω στις ΑΠΕ

Tο παλαιό μοντέλο επιχειρηματικής δράσης είναι παρωχημένο και χρεοκοπημένο!

Από: EBR | Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι μόνο μια πρωτοποριακή ανάπτυξη που έχει ως βάση το περιβάλλον ποιότητα, αλλά είναι το βασικό πλέον μοντέλο του εναλλακτικού σχεδίου ανάπτυξης της χώρας μας, μέσα στα πλαίσια της ενιαίας αγοράς, της παγκοσμιοποίησης.

Τεχνολογία, καινοτομίες, στρεβλώσεις, κόστη, εξωγενείς παράγοντες του κλάδου, επηρεάζουν τις επενδυτικές -αρχικές- προβλέψεις. Και φυσικά, υπάρχει πάντα ο παράγοντας του ′φυσικού μονοπωλίου′( ΔΕΗ) και της γνωστής ελληνικής  κρατικής ασυδοσίας, με την παρέμβαση  σε συμβάσεις και μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς.

Πράσινη Οικονομία και Πράσινα Άλογα!

Από: EBR | Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

Επειδή εδώ και αρκετά χρόνια, χιλιάδες Έλληνες έγιναν 'σύμβουλοι', 'ειδικοί' ή ακόμα και 'επενδυτές' στην 'πράσινη οικονομία', νομίζω ότι από χθες αρκετοί πρέπει να ξανασκεφτούν καλά τον ρόλο τους.

Με βάση την ειδοποίηση της Noble Energy προς την κυπριακή κυβέρνηση, το κοίτασμα που εντοπίστηκε είναι μικρότερο μεν από τις αρχικές εκτιμήσεις, παραμένει ωστόσο ένα μεγάλο αξιοποιήσιμο μέγεθος.

Στα 5-8 τρισ. κυβικά πόδια τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο

Από: EBR | Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

Στα 5-8 τρισ. κυβικά πόδια υπολογίζεται ότι φθάνουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο οικόπεδο «12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

O Πούτιν και αδυναμίες της παντοδυναμίας

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Οι προσωποπαγείς απολυταρχίες παρουσιάζουν μια σειρά από παθολογίες που είναι γνωστές στους πολιτικούς παρατηρητές, πλην όμως δεν προσφέρονται για απλά συμπεράσματα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν περίπου σαράντα εντάλματα σύλληψης και περιουσιακά στοιχεία 520 εκατομμυρίων ευρώ

Οικονομία

Δαπάνες άνω των €3,3 δισ. για Έρευνα & Ανάπτυξη το 2023 στην Ελλάδα

Δαπάνες άνω των €3,3 δισ. για Έρευνα & Ανάπτυξη το 2023 στην Ελλάδα

Στο πεδίο της Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) συνεχίζει να επενδύει η Ελλάδα, υλοποιώντας δαπάνες που το 2023 ξεπέρασαν τα €3,3 δισ.

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron